KAΠΑ Research και έκθεση Τσιόδρα ανατρέπουν τις εκτιμήσεις – Αναθερμαίνονται τα σενάρια για κάλπες

 KAΠΑ Research και έκθεση Τσιόδρα ανατρέπουν τις εκτιμήσεις – Αναθερμαίνονται τα σενάρια για κάλπες

Η αποκάλυψη Τσιόδρα – Λύτρα ήταν ένα δυνατό χαστούκι στο Μέγαρο Μαξίμου. Η δημοσκόπηση της ΚΑΠΑ research είχε ήδη ολοκληρωθεί και η «ζημιά» που ενδεχομένως να προκαλούσε η τραγική επιστημονική διαπίστωση για τους 1.500 θανάτους δεν πρόλαβε να αποτυπωθεί, με τη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει διψήφια χωρίς να κερδίζει η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά με το ΚΙΝΑΛ να εμφανίζεται σε διψήφιο ποσοστό.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται η κυβερνητική αναποτελεσματικότητα στη διαχείριση της πανδημίας.

Η διαφορά αυτή τη φορά είναι ότι μετά την πλήρη απαξίωση της επιτροπής των επιστημόνων το Μέγαρο Μαξίμου απέδειξε ότι δεν την λαμβάνει καν υπόψη του στις αποφάσεις και ιδιαίτερα όταν τα καμπανάκια που χτυπούν οι επιστήμονες είναι τόσο ηχηρά που χαλάνε πότε το success story και πότε επιβάλλουν λύσεις που ανατρέπουν πλήρως τη στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης να μην ενισχύσει το ΕΣΥ και να το μετατρέψει σε ένα «σύστημα πολυτελείας».

  • Η μελέτη από το δεύτερο και τρίτο κύμα της πανδημίας ήταν κόλαφος για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να θέτει το δίλημμα αν είναι «ψεύτης ή απατεώνας».

Για το ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μελέτη ήταν σε γνώση του κ. Μητσοτάκη, του επιτελείου του και του υπουργείου υγείας.

Το πρώτο μεγάλο άδειασμα του καθηγητή είχε έρθει τον περασμένο Απρίλιο όταν ο πρωθυπουργός ανέβαινε στο άρμα του εμβολιαστικού προγράμματος «ελευθερία» κηρύσσοντας γενικό εφησυχασμό απέναντι στον κοροναϊό. «Δεν είναι η ώρα της χαλάρωσης… Η επιστροφή στην κανονικότητα, ό,τι και εάν σημαίνει αυτό, και όχι η εξαφάνιση της επιδημίας όπως θέλουν να ελπίζουν κάποιοι, θα γίνει με τον έλεγχο της επιδημίας».

  • Αυτά δήλωνε στις 6 Απριλίου από την ακαδημία Αθηνών ο κ. Τσιόδρας. Ένα μήνα αργότερα θα ολοκληρωνόταν η μελέτη του με τον κ. Λύτρα από το πανεπιστήμιο Κύπρου με τα συμπεράσματα για τη μακάβρια λίστα των θανάτων εκτός ΜΕΘ να γίνονται ουσιαστικά η «λίστα Λαγκαρντ», το στικάκι που έμεινε στο συρτάρι.

Η αποκάλυψη για του 1.535 θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί και χωρίς να υπολογίζονται οι πολλαπλάσιοι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους στο 4ο και σφοδρότερο κύμα του Σεπτεμβρίου του 2021 αποδεικνύουν για την αντιπολίτευση την απόλυτη εγκατάλειψη του ΕΣΥ από την κυβέρνηση από θέση αρχής από την πλευρά της κυβέρνησης.

Οι ενδείξεις που ζητούσε ο Πρωθυπουργός από τον Αλέξη Τσίπρα την 1η Δεκεμβρίου από το βήμα της Βουλής φαίνεται ότι τελικά υπήρχαν σε κάποιο γραφείο του μεγάρου Μαξίμου όπως άλλωστε αποκάλυψε και ο ίδιος ο συντάκτης της έκθεσης καθηγητής Λύτρας από τον Ιούνιο.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες κάποιοι στο ΣΥΡΙΖΑ εισηγούνταν ακόμη και κατάθεση μομφής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η Κουμουνδούρου ωστόσο βλέπει έναν καλό λόγο παραίτησης του ίδιου του κ. Μητσοτάκη με δεδομένο ότι η αποκάλυψη ήρθε την ώρα που συζητείται στη Βουλή ο προϋπολογισμός, που ενέχει και το χαρακτήρα της ψήφου εμπιστοσύνης, επομένως η στιγμή δεν προσφέρεται για μια τέτοια υψηλού συμβολισμού κίνηση.

Δημοσκοπήσεις

Η νέα αποκάλυψη δεν εντοπίστηκε από το ραντάρ της τελευταίας δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research.

Παρόλα αυτά το κλίμα που αποτυπώνεται στη μέτρηση δεν είναι ενθαρρυντικό για την κυβέρνηση. Το ΚΙΝΑΛ πάνω στο δικό του κύμα της μεγάλης συμμετοχής από τις εκλογικές διαδικασίες φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι όμως της ΝΔ και όχι του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος παραμένει σταθερός στο ποσοστό του.

Από το ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι δεν πρόκειται να σχολιάσουν σοβαρά τις μετρήσεις για το επόμενο 6μηνο, ωστόσο ο νέος παίκτης στο χώρο του Κέντρου δείχνει να έχει όλες τις προοπτικές να εκθρονίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την ηγεμονία του στο Κέντρο.

Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως φαίνεται αποφασισμένος να εμφανίζεται τακτικά στη Βουλή και να συγκαλεί την ΚΟ πολύ πιο συχνά προκειμένου να παρεμβαίνει από τοι βήμα της αίθουσας Γερουσίας στις συζητήσεις της ολομέλειας σε επίπεδο αρχηγών.  

Εκλογές και ακρίβεια

Με αυτά τα δεδομένα και μετά τη συζήτηση του προϋπολογισμού το κλίμα θα βαρύνει αρκετά για τη ΝΔ.

Έμπειρο στέλεχος της ΝΔ και μάλιστα από εκείνους που έχουν το θάρρος της γνώμης τους σημείωνε λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης του προϋπολογισμού ότι η κυβέρνηση καθυστερεί σημαντικά να πάρει πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα. Με τα σημερινά δεδομένα και πριν σκάσει η βόμβα Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους από τον κοροναϊό απέκλεισε κάθε πιθανότητα ο κ. Μητσοτάκης να προχωρήσει σε εκλογικό αιφνιδιασμό την Άνοιξη.

  • Μόνο οι ασθενείς που εξακολουθούν να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι θάνατοι που θα έχουν ξεπεράσει μέχρι τότε κατά πολύ τους 20.000 είναι αρκετό για να μην προχωρήσει σε εκλογές. Η πανδημία εξακολουθεί να δείχνει τα δόντια της και οι θάνατοι θέλοντας και μη θα είναι βασικό στοιχείο της προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Από Φθινόπωρο το κλίμα ενδεχομένως να είναι διαφορετικό. Με μια προϋπόθεση όμως όπως συμπλήρωνε. Να τιθασευτεί το σφοδρό κύμα της ακρίβειας που πλήττει ήδη μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

Συνυπολογίζοντας μάλιστα και όσα τελικά δεν εμπεριέχει ο προϋπολογισμός από τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μείωση φόρων για την επόμενη χρονιά οι μειώσεις του 21 θα μείνουν λειψές και θα ξεχαστούν από τους ψηφοφόρους αν η κυβέρνηση δεν κινηθεί γρήγορα από την αρχή του επόμενου έτους.

Σχετικά Άρθρα