Υποσχέσεις και ευχολόγια – Τι συζητήθηκε μεταξύ πρωθυπουργού και ιεραρχών για την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

 Υποσχέσεις και ευχολόγια – Τι συζητήθηκε μεταξύ πρωθυπουργού και ιεραρχών για την τήρηση των μέτρων στις εκκλησίες

Κυλιόμενες θείες λειτουργίες στα αστικά κέντρα για να αποφευχθεί συνωστισμός πιστών ανήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, και λιτανεία… με προσοχή ανήμερα των Θεοφανείων για την ρίψη του Τιμίου Σταυρού και τον καθαγιασμό των υδάτων υποσχέθηκαν οι Μητροπολίτες στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την συνάντηση τους χθες στη Μονή Πετράκη.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Όμως ο έλεγχος των πιστοποιητικών εμβολιασμού, νόσησης και εργαστηριακών ελέγχων είναι αμφίβολο αν θα τηρηθεί καθολικά καθώς εξακολουθεί να υφίσταται η αρχική ένσταση της Ιεραρχίας ότι αδυνατεί να επιβάλει ελέγχους στις εισόδους των εκκλησιών.

  • Κοντολογίς τα μέτρα θα εφαρμόζονται όπου το επιθυμούν και το επιβάλουν οι οικείοι Ιεράρχες. Προφανώς όπου επικρατούν ακραίες αντιλήψεις, δύσκολα θα καμφθούν. Συνεπώς στοίχημα είναι πια αυτές οι τοποθετήσεις να είναι η θλιβερή μειοψηφία. 

Εξάλλου, η εμπειρία του τελευταίου μήνα οπότε και τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο λειτουργίας των εκκλησιών, έδειξε ότι ούτε η κυβέρνηση επιθυμεί να επιβληθεί αστυνομική παρουσία στα προαύλια των ναών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται να έθεσε το θέμα της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης κάποιων νομών της χώρας ως απότοκο και της αντιεμβολιαστικης στάσης κάποιων Μητροπολιτών.

  • Γι’ αυτό και ζήτησε να ενθαρρυνθεί ο εμβολιασμός των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και από άμβωνος.

“Αναγνωρίσθηκε η σημασία της πιστής τήρησης των μέτρων πρόληψης και προστασίας κατά του κορονοϊού. Πολιτεία και Εκκλησία της Ελλάδος, πάντα στο πλαίσιο των διακριτών ρόλων και αρμοδιοτήτων τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο την πανδημία, αλλά και όσους την εργαλειοποιούν, αναζητώντας ή ακόμη και υποδαυλίζοντας εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας” ανέφερε η κοινή ανακοίνωση στην οποία κατέληξαν Κυβέρνηση και Διαρκής Ιερά Σύνοδος.

Σχετικά Άρθρα