Οι πρώτες αποφάσεις Ανδρουλάκη – Εκτός ΚΙΝΑΛ όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιήθηκαν επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Οι στενοί συνεργάτες του

 Οι πρώτες αποφάσεις Ανδρουλάκη – Εκτός ΚΙΝΑΛ όσα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπουργοποιήθηκαν επί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ – Οι στενοί συνεργάτες του

Στη πρώτη σύσκεψη με το νέο ηγέτη του ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη που έγινε στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη αποφασίστηκε να συνεδριάσει την Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, προκειμένου να οριστεί ο επικεφαλής της αλλά και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος ενώ θα εκλεγεί και νέος γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Όπως όλα δείχνουν το μόνο σίγουρο είναι ότι η πόρτα του ΚΙΝΑΛ θα είναι κλειστή σε αρκετούς ΠΑΣΟΚους, οι οποίοι είχαν κυβερνητικές θέσεις σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό ανέφερε σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. «Κλειστή θα είναι η πόρτα του ΚΙΝΑΛ για όσους έφυγαν και πήραν καρέκλες σε ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

  • «Το μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου ήταν απόλυτα ενωτικό, ότι θα δώσει όλες του τις δυνάμεις για να γίνει ο χώρος μας, μεγάλη κυβερνητική παράταξη. Είναι αυτονόητο ότι όλοι μπορούν να συνεισφέρουν και οι εμπειρίες του Γιώργου Παπανδρέου μπορούν να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε ο στενός συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη στο Πρώτο Πρόγραμμα, κάτι που επανέλαβε και στις δηλώσεις του στο OPEN TV.

«Είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε σε όλους τους ψηφοφόρους, οι ψηφοφόροι δεν ανήκουν σε κανέναν. Απευθυνόμαστε στους ανθρώπους με τους οποίους έχουμε κοινά χαρακτηριστικά και θέλουν να προχωρήσει μπροστά η χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως για αυτούς που τους ανέδειξε η παράταξη, οι οποίοι έφυγαν και πήραν καρέκλες είτε στη ΝΔ είτε στον ΣΥΡΙΖΑ, η πόρτα του ΚΙΝΑΛ θα είναι κλειστή. «Είναι θέμα ηθικό και αξιακό, αυτά τα έχουμε λύσει και ό,τι είπαμε προεκλογικά θα τα τηρήσουμε γιατί ο κόσμος μας παρακολουθεί. Ερχόμαστε με όρους να γίνουμε πρωταγωνιστές, δεν έχουμε αλαζονεία, έχουμε όμως την πεποίθηση ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε», σημείωσε ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ. Σχολιάζοντας στο θέμα του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, επεσήμανε ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει ετοιμάσει την πρότασή του και θα μιλήσει στην Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Η μεγάλη συμμετοχή έστειλε πολλαπλά μηνύματα σε όλους», κατέληξε ο κ. Κωνσταντινόπουλος μιλώντας για τη μαζική συμμετοχή των πολιτών στις εσωκομματικές εκλογές του ΚΙΝΑΛ.

Ο Ανδρουλάκης έπιασε κατευθείαν δουλειά κι ανέβηκε στον 6ο όροφο της Χαριλάου Τρικούπη για να συσκεφθεί με τους άμεσους συνεργάτες του. Προσερχόμενος στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ο πρόεδρος είπε «Μεγάλη ημέρα σήμερα για την παράταξη, προχωράμε δυναμικά να ανασυγκροτήσουμε την Κεντροαριστερά. Έχει ανάγκη ο τόπος μια ισχυρή φωνή προόδου, ρεαλισμού, μια ισχυρή Σοσιαλδημοκρατική φωνή. Να πάμε σε μια εποχή όπου οι πολίτες θα θεωρούν ότι τα κόμματα δίνουν λύσεις και όχι ότι είναι μηχανισμοί κλειστοί, πελατειακοί που διχάζουν και δεν βοηθούν να πάει ο τόπος μπροστά».

  • Ακολούθησε κλειστή σύσκεψη με στενούς συνεργάτες του προέδρου, μεταξύ των οποίων, ο Στέφανος Ξεκαλάκης, Ανδρέας Σπυρόπουλος, Ειρήνη Κωστάκη, Βασίλης Πανάγου, Βαγγέλης Τσόγκας, Παναγιώτης Βλάχος. Στην τρίωρη παραμονή του στα γραφεία ο Νίκος Ανδρουλάκης συζήτησε πρωτίστως τα διαδικαστικά θέματα και τα πόστα που θα αναλάβουν οι συνεργάτες του. Βασικό θέμα αποτέλεσε και ο προϋπολογισμός, ενώ σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, ο Ανδρουλάκης θα ορίσει τον επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής αλλά και τον νέο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο. Παράλληλα, θα εκλεγεί κι νέος γραμματέας της ΚΟ.

Ρεαλιστικά, η επιλογή θα γίνει ανάμεσα στον πολύπειρο Κώστα Σκανδαλίδη, με τον οποίο ο κ. Ανδρουλάκης διατηρεί άριστη προσωπική και πολιτική σχέση, αλλά και τον βουλευτή Ηλείας και νυν κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Μιχάλη Κατρίνη, ο οποίος τον στήριξε αναφανδόν, όπως έγραψε το Reader και ο Γιώργος Ευγενίδης. Πρόκειται για ένα δίλημμα ανάμεσα στην εμπειρία και την ανανέωση, μιας και ο κ. Κατρίνης ανήκει στους 40άρηδες του κόμματος. Ο βουλευτής Αρκαδίας Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος που ήταν εκ των βασικών υποστηρικτών του κ. Ανδρουλάκη παραμένει αντιπρόεδρος της Βουλής και μένει να φανεί πώς θα αξιοποιηθούν βουλευτές, όπως η Ευαγγελία Λιακούλη (Λάρισα), Δημήτρης Μπιάγκης (Κέρκυρας), Απόστολος Πάνας (Χαλκιδικής), Γιώργος Φραγγίδης (Κιλκίς) που τον στήριξαν. Σε αυτή την εξίσωση πρέπει να μπουν και βουλευτές του κλίματος Λοβέρδου, όπως ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος (Αιτωλοακαρνανίας) που χθες ήταν στο πλευρό του νέου προέδρου, η Χαρά Κεφαλίδου (Δράμας) και η Νάντια Γιαννακοπούλου (Δυτικής Αττικής).

Σαφές θεωρείται ότι ο γραμματέας του κόμματος Μανώλης Χριστοδουλάκης, ο οποίος στήριξε τον Γιώργο Παπανδρέου, θα αποτελέσει παρελθόν. Για τη θέση του ακούγεται έντονα το όνομα ενός πολύ στενού συνεργάτη του Νίκου Ανδρουλάκη και επικεφαλής της καμπάνιας του, του Ανδρέα Σπυρόπουλου. Πρόσωπο-έκπληξη αναμένεται να προκριθεί για τη θέση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, στη θέση του παραιτηθέντος Παύλου Χρηστίδη. Μπορεί να πρόκειται και για εκπρόσωπο γένους θηλυκού, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πρόκειται για δημοσιογράφο.

Στενοί συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη που θα είναι παρόντες στις πρώτες συσκέψεις και θα έχουν θέση στην επόμενη μέρα είναι: ο πρώην γραμματέας του κόμματος και διάδοχος του κ. Ανδρουλάκη Στέφανος Ξεκαλάκης, ο συνεργάτης του κ. Ανδρουλάκη επί του Τύπου Βασίλης Πανάγου, ο πρώην γραμματέας Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ Παναγιώτης Βλάχος, ο συνεργάτης του νέου προέδρου Βαγγέλης Τσόγκας, η εκπρόσωπος του στην ΕΔΕΚΑΠ Μάρα Κουκουδάκη και η συνεργάτης του από την Ευρωβουλή Ειρήνη Κωστάκη.