Τα μέτρα άργησαν δυόμιση μήνες – Ύστατη προσπάθεια για ανοιχτά Χριστούγεννα με self test για εμβολιασμένους και τρία rapid την εβδομάδα για ανεμβολίαστους

 Τα μέτρα άργησαν δυόμιση μήνες – Ύστατη προσπάθεια για ανοιχτά Χριστούγεννα με self test για εμβολιασμένους και τρία rapid την εβδομάδα για ανεμβολίαστους

Το μπλόκο που επέβαλε η κυβέρνηση στους ανεμβολίαστους σε διασκέδαση και εμπορικά καταστήματα έδωσε ώθηση στους εμβολιασμούς αναδεικνύοντας όμως ταυτόχρονα ένα εύλογο ερώτημα. Αν αυτή η δέσμη μέτρων είχε υιοθετηθεί νωρίτερα σε μια επιθετική πολιτική έναντι των ανεμβολίαστων, πόσο πιο έγκαιρα θα είχαν έρθει αυτά τα αποτελέσματα και συνακόλουθα πόσο θα άμβλυναν την σφοδρότητα του τέταρτου κύματος;

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Η ευρωπαϊκή πρακτική είχε δείξει ότι περιορισμοί τέτοιου τύπου σε ανεμβολίαστους είχαν λειτουργήσει καταλυτικά. Για παράδειγμα η Γαλλία υιοθετώντας τα από τον Αύγουστο είχε “χτίσει” ένα κρίσιμο ποσοστό του τείχους ανοσίας.

Σε 11 εβδομάδες μετά την ανακοίνωση για την υποχρεωτικότητα της κάρτας υγείας για να επιτραπεί η είσοδος σε αρκετούς δημόσιους χώρους περισσότεροι από 14 εκατομμύρια Γάλλοι έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου.

  • Εντός των τειχών, 386.692 πολίτες άνω των 12 ετών ανακοινώθηκε πως έκλεισαν ραντεβού ή έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου σε 16 ημέρες.

Συγκεκριμένα, στις 11 Νοεμβρίου, σε σύνολο πληθυσμού 9,523 εκ. ατόμων άνω των 12 ετών, 6.752.859 άτομα είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, δηλαδή ποσοστό 71%. Στις 27 Νοεμβρίου ο αριθμός των ατόμων που είχαν εμβολιαστεί ή είχαν κλείσει ραντεβού για πρώτη δόση, αυξήθηκε σε 7.139.551 σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση.

Αυτή την εβδομάδα κυβερνητικά στελέχη αποκρούουν την επιβολή νέων μέτρων.

  • Η αύξηση των rapid test σε τρία την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους παραμένει το πιο πιθανό προς υιοθέτηση μέτρο.

Έχουν, δε, πυκνώσει οι πρόδρομες συζητήσεις στο Μαξίμου για το ποιες δικλείδες θα μπορούσαν να προστεθούν ώστε τα “ανοιχτά” Χριστούγεννα να είναι ασφαλέστερα.

Έχουν συζητήσει από την δωρεάν παροχή self test στους πολίτες μέσω των φαρμακείων ως σύσταση πριν τα ρεβεγιόν ως και το να ενθαρρυνθούν εμβολιασμένοι να ελέγχουν την υγεία τους δωρεάν στα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ.