Και μετά την υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο, τι ακολουθεί; – Ποια επιπλέον μέτρα εξετάζονται

 Και μετά την υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο, τι ακολουθεί; – Ποια επιπλέον μέτρα εξετάζονται

«Αναγκαίο μέτρο» χαρακτήρισε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, τονίζοντας «το βασικό είναι να καταλάβουμε όλοι ότι πρέπει να εμβολιαστούμε για να σωθούν ανθρώπινες ζωές». Σχολίασε μάλιστα ότι το πρόστιμο αυτό «θέλουμε να μην εισπραχθεί από κανέναν».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Το GPS της επικαιρότητας» χαρακτήρισε επίσης «πολύ στοχευμένο μέτρο» την απόφαση για χορήγηση ενός δωρεάν self test, σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο ή μη, στο διάστημα από 6 έως 12 Δεκεμβρίου.

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί να υποβάλλονται σε rapid test και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, λέγοντας ότι «η Πορτογαλία το αποφάσισε, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να το δούμε και εμείς». Όσον αφορά στους ανεμβολίαστους άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψει η μέθοδος των αγορών με click away. «Eίναι μια από τις πολλές εναλλακτικές που μπορούμε να αξιοποιήσουμε και οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι» σχολίασε. «Η αλήθεια είναι ότι στα μικρά εμπορικά καταστήματα δεν έχει παρατηρηθεί μεγάλη διασπορά του ιού, αλλά – σίγουρα θα μπορούσε να υπάρχει κάτι αυστηρότερο και αποδοτικότερο. Θα το δούμε», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση σε όλους τους τόνους επέμεινε τις προηγούμενες ημέρες ότι αποκλείεται η εφαρμογή γενικού ή τοπικού lockdown, τη στιγμή που χώρες της Ευρώπης πριν ακόμα την εμφάνιση της Όμικρον, προχώρησαν σε οριζόντιους περιορισμούς και λήψη αυστηρότερων μέτρων. Έτσι σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων καθώς όπως είπε η μετάλλαξη Όμικρον μας καλεί σε επιφυλακή και ο κοροναϊός βρίσκει έδαφος, ιδίως μεταξύ των ανεμβολίαστων.

Τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν σε αυτά που εφαρμόζονται από τις 22 Νοεμβρίου και είχαν ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στις 18 Νοεμβρίου. Τα οκτώ συνολικά μέτρα περιορισμού της πανδημίας αφορούν κατά κύριο λόγο τους ανεμβολίαστους, που καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη εάν επιμένουν να μην κάνουν το εμβόλιο.
Τα 8 νέα μέτρα

Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60 ετών

Διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ κάθε μήνα σε μη εμβολιασμένους άνω των 60 ετών μετά την 16η Ιανουαρίου (Το πρόστιμο θα επιβάλλεται αυτόματα από την ΑΑΔΕ)

Δύο δωρεάν self test στις γιορτές για όλους (Το πρώτο θα χορηγείται από τις 6-12 Δεκεμβρίου και το δεύτερο από τις 3-7 Ιανουαρίου)

Απαγόρευση εισόδου των ανεμβολίαστων σε κλειστές αίθουσες (εστίαση, σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια, μουσεία, γήπεδα). Σε χώρους εργασίας, λατρείας λιανεμπορίου, υπηρεσιών, όπως και σε κομμωτήρια οι ανεμβολίαστοι υποχρεούνται σε rapid test όπως και σε ανοιχτούς χώρους εστίασης.

Η ισχύς του πιστοποιητικού εμβολιασμού παύει επτά μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης

Κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Εντατικοποίηση των ελέγχων

Ενίσχυση του ΕΣΥ, με αξιοποίηση ιδιωτικών ΜΕΘ και επίταξη ιδιωτών γιατρών

Σχετικά Άρθρα