“Διπλή δόση” – Η απάντηση των εμβολίων στην μετάλλαξη “Όμικρον”

 “Διπλή δόση” – Η απάντηση των εμβολίων στην μετάλλαξη “Όμικρον”

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις των ειδικών για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.

Ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες η ανησυχία από τη νέα παραλλαγή του ιού είναι μεγάλη καθώς οι επιστήμονες εξετάζουν κατά πόσο ο εμβολιασμός είναι αποτελεσματικός.

“Καταλαβαίνουμε ότι οι άνθρωποι ανησυχούν. Το καλό είναι ότι έχουμε συστήματα παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο για να ανιχνεύσουμε αυτές τις παραλλαγές πολύ γρήγορα. Η παραλλαγή Ομικρον εντοπίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες και ήδη οι επιστήμονες συνεργάζονται μαζί μας ώστε όταν μπορούμε να αναλάβουμε δράση», είπε η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του ΠΟΥ για τον κοροναϊό.

Η Διάνα Βουτυράκου και η Τ.Ο Κάτω Κουκουράβας (του ΣΥΡΙΖΑ)

«Αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό ως άτομο είναι να μειώσεις την έκθεσή σου», πρόσθεσε ο Van Kerkhove.

«Τα αποδεδειγμένα μέτρα δημόσιας υγείας δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικά: η απόσταση, η χρήση μάσκας, η διασφάλιση ότι είναι πάνω από τη μύτη και το στόμα σας με καθαρά χέρια, φροντίζοντας να αποφεύγετε πολυσύχναστους χώρους, να βρίσκεστε σε δωμάτια όπου υπάρχει καλός αερισμός και όταν υπάρχει σειρά σου, εμβολιάσου».

Πότε θα μπορούσε να έρθει το τέλος της πανδημίας;

Ακόμη και όταν η πανδημία πλησιάσει στο τέλος της και ο κοροναϊός γίνει ενδημικός — που σημαίνει ότι θα μπορούσε να έχει συνεχή παρουσία αλλά να μην επηρεάζει έναν ανησυχητικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων θεωρείται πιθανό να συνεχίσουν να εμφανίζονται νέες παραλλαγές.

“Νέες παραλλαγές θα δημιουργούνται συνεχώς από αυτόν τον ιό, οι περισσότερες από τις οποίες θα είναι ασήμαντες. Ωστόσο, θα παραμείνει σημαντικό καθήκον ο χαρακτηρισμός και η παρακολούθηση νέων παραλλαγών για να προσδιοριστεί η σημασία τους”, δήλωσε ο Δρ. Amesh Adalja, ανώτερος μελετητής στο Το Johns Hopkins University Center for Health Security.

«Δεν θα έρθει ποτέ μια στιγμή που θα υπάρχει μηδενική απειλή COVID καθώς ο ιός μεταβαίνει στην ενδημικότητα», πρόσθεσε ο Adalja.

«Μόλις ο ιός χάσει την ικανότητα να απειλεί τα νοσοκομεία μέσω υψηλών επιπέδων πληθυσμιακής ανοσίας και θεραπειών – νομίζω ότι οι συστάσεις για τη δημόσια υγεία θα είναι πιο χαλαρές, αν και μερικοί άνθρωποι μπορεί να επιλέξουν οικειοθελώς να συνεχίσουν να τις χρησιμοποιούν σε περιβάλλον υψηλού κινδύνου. “

Η απάντηση των εμβολίων

Οι  κατασκευαστές εμβολίων Covid-19 δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να ανανεώσουν τα εμβόλια τους για τον κορωνοϊό για να καταπολεμήσουν τις μεταλλάξεις.

Οι επιστήμονες της BioNTech έχουν ήδη αρχίσει να ερευνούν τις επιπτώσεις  που έχει η παραλλαγή Omicron στο εμβόλιο που αναπτύχθηκε με την Pfizer και τα δεδομένα  αναμένονται εντός των επόμενων δύο εβδομάδων.

«Κατανοούμε την ανησυχία των ειδικών και έχουμε ξεκινήσει αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529», ανέφερε η BioNTech σε δήλωση της.

«Αναμένουμε περισσότερα δεδομένα από τις εργαστηριακές δοκιμές το αργότερο σε δύο εβδομάδες».

Η Moderna ανακοίνωσε  ότι «εργάζεται γρήγορα» για να δοκιμάσει την ικανότητα της τρέχουσας δόσης εμβολίου της έναντι της παραλλαγής Όμικρον.

Εάν το εμβόλιο  και η αναμνηστική δόση είναι ανεπαρκή έναντι της παραλλαγής, μια πιθανή λύση είναι η ενίσχυση των ατόμων με διπλή δόση, την οποία η Moderna είπε ότι δοκιμάζει στα εργαστήριά της.

Ήδη, οι δοκιμές σε ανθρώπους ξεκίνησαν….

«Από τις αρχές του 2021, η Moderna έχει προωθήσει μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την πρόβλεψη νέων παραλλαγών», ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας, προσθέτοντας ότι «αυτή η στρατηγική περιλαμβάνει τρία επίπεδα ανταπόκρισης» εάν η επί του παρόντος η εγκεκριμένη αναμνηστική δόση του εμβολίου της είναι ανεπαρκής για την ενίσχυση της ανοσίας. έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Σε απάντηση στην εμφάνιση της νέας μετάλλαξης, η Johnson & Johnson :«Παρακολουθούμε στενά τα πρόσφατα αναδυόμενα στελέχη του ιού COVID-19 με παραλλαγές στην πρωτεΐνη ακίδας SARS-CoV-2 και ήδη δοκιμάζουμε την αποτελεσματικότητα του του εμβόλιο μας κατά της νέας και ταχέως εξαπλούμενης παραλλαγής που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Νότια Αφρική».

Η εταιρεία παραγωγής εμβολίων AstraZeneca αναζητά να κατανοήσει τον αντίκτυπο που έχει η παραλλαγή Όμικρον  στο εμβόλιο του κορωνοϊού και δοκιμάζει επίσης τη θεραπεία συνδυασμού αντισωμάτων έναντι της νέας παραλλαγής, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος είπε ότι η πλατφόρμα που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο επιτρέπει στην εταιρεία να ανταποκρίνεται γρήγορα σε νέες παραλλαγές.