Πως ξεκίνησε η μετάλλαξη Όμικρον – Bloomberg: Από ασθενή με AIDS πιθανώς

 Πως ξεκίνησε η μετάλλαξη Όμικρον – Bloomberg: Από ασθενή με AIDS πιθανώς

Στο κρίσιμο ερώτημα «πώς ξεκίνησε η μετάλλαξη Όμικρον» μπορεί κάποιος να απαντήσει μόνο με σενάρια.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας επιστήμονας στο UCL Genetics Institute του Λονδίνου, ο Francois Balloux, σε δήλωσή του στο Science Media Centre υποστήριξε ότι η νέα μετάλλαξη πιθανώς να εξελίχθηκε κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης, ενός ανοσοκατεσταλμένου ατόμου, όπως ένας ασθενής HIV/AIDS που δεν ακολουθεί θεραπεία.

Η Νότια Αφρική, υπενθυμίζεται, έχει 8,2 εκατ. φορείς του HIV. Το ίδιο σενάριο εξετάζεται και για την εκκίνηση της μετάλλαξης Βήτα, που ξεκίνησε πέρυσι στη Νότια Αφρική.

Σε ό,τι αφορά τη συμπεριφορά της νέας μετάλλαξης τα πρώτα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά.

Σφοδρές αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ για προσβλητικό κείμενο για τη Φώφη Γεννηματά- Στα “Νέα” από τον…γνωστό Κασιμάτη

Η παραλλαγή έχει περισσότερες από 30 μεταλλάξεις στην πρωτεϊνική ακίδα -το «κλειδί» που χρησιμοποιεί ο ιός για να ξεκλειδώσει τα κύτταρα του σώματός μας, αριθμός που είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που παρουσιάζει η παραλλαγή Δέλτα, η οποία έχει κυριαρχήσει πλέον σε όλο τον κόσμο.

Μια τόσο δραματική αλλαγή έχει εγείρει ανησυχίες ότι τα αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμό μπορεί να μην ταιριάζουν πλέον καλά στην αντιμετώπιση της λοίμωξης.

Με βάση τις γνώσεις για τη λίστα των μεταλλάξεων, οι επιστήμονες αναμένουν ότι ο ιός θα είναι πιο πιθανό να μολύνει ή να επαναμολύνει ανθρώπους που έχουν ανοσία σε προηγούμενες παραλλαγές.