Περιγραφές σοκ από Καπραβέλο: Πέταξε τα σωληνάκια και έφυγε – Παγώνη: Είμαστε σε πόλεμο

 Περιγραφές σοκ από Καπραβέλο: Πέταξε τα σωληνάκια και έφυγε – Παγώνη: Είμαστε σε πόλεμο

Σαρωτικό είναι το 4ο κύμα με άλλα 6.862 νέα κρούσματα να προστίθενται στον μακρύ κατάλογο των νοσούντων από κοροναϊό. 55 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται επικίνδυνα φτάνοντας τους 508.

Δυστυχώς, το Ευρωπαικό Κέντρο και Πρόληψης Νοσημάτων έχει κατατάξει την χώρα μας και άλλες δέκα ευρωπαικές χώρες στην υψηλότερη κατηγορία ανησυχίας λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων. 

Την ίδια στιγμή, ένας ακόμα άνθρωπος, μια γυναίκα, 52 ετών, έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό στο Παπανικολάου. Ήταν αρνήτρια τόσο του εμβολίου όσο και της διασωλήνωσης. Καθ’όλη την διάρκεια της νοσηλείας της έψαχνε τρόπους για να μην διασωληνωθεί. Επικοινωνούσε μάλιστα και με άλλους αρνητές και δυστυχώς όταν έφτασε η ώρα και οι γιατροί κατάφεραν να την διασωληνώσουν είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος και δεν τα κατάφερε.

Τα νοσηλευτικά ιδρύματα της συμπρωτεύουσας έχουν γονατίσει. Η ίδια τρομακτική εικόνα και στη Λάρισα.

Αναλυτικότερα τα στοιχεία με την κατάσταση στα νοσοκομεία: 

ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

65 εισαγωγές 
15/15 ΜΕΘ covid
6 εκτός ΜΕΘ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

25 εισαγωγές
16/16 ΜΕΘ covid
4 εκτός ΜΕΘ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

12/12 ΜΕΘ covid
3 εκτός ΜΕΘ

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ

16 εισαγωγές
8/8 ΜΕΘ covid
4 εκτός ΜΕΘ

Παράλληλα, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες του ΣΚΑΪ ότι για την τρίτη δόση εμβολιασμού οι πολίτες θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού 15 ημέρες πριν τη συμπλήρωση του εξάμηνου από τη δεύτερη δόση. 

«Είμαστε σε πόλεμο» τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) Ματίνα Παγώνη για την κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία στα νοσοκομεία.

«Ηκατάσταση στα νοσοκομεία είναι δύσκολη, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και κατεβαίνει και κεντρικά… Είναι δύσκολες μέρες για τον ιατρικό κόσμο, δημιουργούνται και αντιπαραθέσεις με τους ιδιωτικούς γιατρούς που αφήνουν τα ιατρεία τους, τους καταλαβαίνω, αλλά είμαστε σε εποχή πολέμου, και όταν είμαστε σε πόλεμο παίρνουμε όπλο και πολεμάμε, δε διαχωριζόμαστε, πρέπει να φύγει η πανδημία και να επανέλθουμε στην κανονικότητα όπως πριν δύο χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ ζήτησε και πάλι εφαρμογή των μέτρων ατομικής προστασίας. «Η μάσκα δεν πρέπει να βγαίνει. Η μάσκα στα ΜΜΜ κάτω από τη μύτη είναι σα να μη φοράνε μάσκα» επισήμανε.

Για ηθικούς αυτουργούς της κατάστασης που επικρατεί στα νοσοκομεία με την πανδημία έκανε λόγο ο διευθυντής στη Β΄ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος.

Επισήμανε ότι τις προηγούμενες ώρες στο νοσοκομείο του είχαν 53 εισαγωγές ρεκόρ, ενώ υπάρχουν και νοσοκομεία με περισσοτέρους ασθενείς.

«Τρεις διασωληνώσεις, με αντίστοιχους θανάτους, πολύ μεγάλη πίεση. Τα καταφέρνουμε, αλλά είμαστε οριακοί. Έχουμε 36 κλίνες εντατικής για COVID, που είναι όλες καλυμμένες, και 4 εισαγωγές για τα υπόλοιπα… Είχαμε φοβερό τροχαίο με νεκρό και ένα με κρίσιμη κατάσταση γιατί είναι και τα μη COVID περιστατικά». «Δεν υπάρχουν άλλες δυνατότητες, η πίεση είναι μεγάλη (…) Αν έρθει κάποιος στην εντατική δεν έχουμε πού να τον βάλουμε» προειδοποίησε.

«Πλέον είμαστε πεπεισμένοι ότι ναι μεν ο κοροναϊός είναι ο φυσικός αυτουργός της κατάστασης, αλλά υπάρχουν και πολλοί ηθικοί αυτουργοί, που παραπλανούν πιέζουν και ξεγελούν» υπογράμμισε ο κ. Καπραβέλος. «Ζητούν άνθρωποι μέσα στην αφέλεια τους τη βοήθεια μη γιατρών, και κάποιοι δέχονται να κατευθύνουν τις ζωές ανθρώπων υπάρχει παραβατικότητα, να το δει η πολιτεία» κατήγγειλε.

Έχουμε, πρόσθεσε, στον ΣΚΑΪ, ασθενείς που έρχονται καθυστερημένα στα νοσοκομεία, δεν πιστεύουν στον κορωνοϊό πάει πολύ να πιστεύουν τους γιατρούς και δολοφόνους.

Ο κ. Καπραβέλος ανέφερε μάλιστα ότι χθες στο Παπανικολάου ασθενής πέταξε τα σωληνάκια, χρειαζόταν οξυγόνο, και έφυγε από το τμήμα. «Τον βρήκαμε στα παγκάκια του Παπανικολάου ημιθανή και τον επιστρέψαμε πίσω. Προφανώς είχε άκουσε κάποιες ‘συμβουλές’» σχολίασε.