Δένδιας: Θα ήθελα να μιλάω για μια Τουρκία που δεν θα ήταν απειλή για την Ελλάδα

 Δένδιας: Θα ήθελα να μιλάω για μια Τουρκία που δεν θα ήταν απειλή για την Ελλάδα

«Η Ελλάδα επιδεικνύει πάντα και θα επιδεικνύει μια ώριμη συμπεριφορά, μια συμπεριφορά σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Και με κατανόηση για τις εσωτερικές πολιτικές δυσκολίες της γείτονος χώρας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ.

Όπως επισήμανε ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση συζητήθηκε διεξοδικά η συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, το casus belli, οι καθημερινές παραβιάσεις της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων, η εισβολή σε μια μεγάλη σειρά χωρών όπως το Ιράκ, η Λιβύη, η Συρία, χώρες όπου «η Τουρκία έχει στρατιωτική παρουσία που δεν θα έπρεπε να έχει».

«Δεν μου κάνει καμία ικανοποίηση να επαναλαμβάνω τον μακρύτατο διάλογο των τουρκικών προκλήσεων», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών. «Θα προτιμούσα να μιλάω για μια Τουρκία, ως μια χώρα υπόδειγμα που ασπάζεται το Διεθνές Δίκαιο και τις αξίες μας. Μια χώρα με εκσυγχρονιστική ευρωπαϊκή πορεία. Και πιστεύω ειλικρινά ότι αυτή είναι η βούληση μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας».

«Θα ήθελα να είχα την ευκαιρία να μιλήσω για μια Τουρκία που δεν θα αποτελούσε απειλή για την Ελλάδα, που δε θα είχε εκπέμψει απειλή πολέμου εναντίον της Ελλάδας, που δε θα απειλούσε την ευρύτερη περιοχή», σημείωσε και προσέθεσε: «Όμως για να μιλήσω γι’ αυτή την Τουρκία, πρέπει να δημιουργηθεί αυτή η Τουρκία. Η Τουρκία που βλέπουμε δεν είναι αυτή που θα θέλαμε να είναι, η συμπεριφορά της δεν είναι η συμπεριφορά που θα επιθυμούσαμε να υπάρχει. Η πραγματικότητα δυστυχώς είναι αυτό που καθημερινά βιώνουμε».

Σχετικά Άρθρα