Ρεπορτάζ από το Ριάντ: Η επίσκεψη Μητσοτάκη και πώς ερμηνεύεται έναντι της τουρκικής προκλητικότητας – Στο Λονδίνο ο Δένδιας

 Ρεπορτάζ από το Ριάντ: Η επίσκεψη Μητσοτάκη και πώς ερμηνεύεται έναντι της τουρκικής προκλητικότητας – Στο Λονδίνο ο Δένδιας

Διπλό διπλωματικό χτύπημα με φόντο τον εμφανή εκνευρισμό της Άγκυρας. Ο Πρωθυπουργός κατεβαίνει για διήμερη επίσκεψη στην Σαουδική Αραβία και ο Νίκος Δένδιας οδεύει στο Λονδίνο για διαβουλεύσεις με την ομόλογό του Λιζ Τρας και την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης περί Διμερούς Στρατηγικού Πλαισίου μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και ο τομέας της άμυνας.

Το ρεπορτάζ της Στεφανίας Μουρελάτου από το Ριάντ

Οι σχέσεις Ελλάδας-Σαουδικής Αραβίας ενισχύονται συνεχώς μετά και την αποστολή μιας συστοιχίας πυραύλων patriot για την ενίσχυση της άμυνας της αραβικής χώρας.

  • Απόψε το βράδυ ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στη Σύνοδο Κορυφής της πρωτοβουλίας «Middle East Green Initiative» με κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή και θα έχει συνάντηση με τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το κλίμα Τζον Κέρι.
  • Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον Πρίγκιπα Διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμήν του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ολοκληρώσει την διήμερη επίσημη επίσκεψη του συναντώντας επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας που δραστηριοποιούνται ήδη στην Ελλάδα ή έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να επενδύσουν.

Η σύσφιξη σχέσεων με αραβικές χώρες  όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είναι καρφί στο μάτι της Τουρκίας. Ιδίως οι ασκήσεις συνεκπαίδευσης ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας με σαουδάραβες και εμιρατινούς συναδέλφους τους.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Δένδιας μετά την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, την συμφωνία με ρήτρα αμυντικής συνδρομής με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας προσθέτει μια ακόμα στρατηγικού χαρακτήρα συμφωνία με την Μεγάλη Βρετανία. Θα είναι συμφωνία-πλαίσιο και όχι αμιγώς αμυντική, όπως εξήγησε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Στις 12 Νοεμβρίου στο Παρίσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι προσκεκλημένος στην Σύνοδο για την Λιβύη που διοργανώνει ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι. Η τουρκική πλευρά δεν έχει δηλώσει ακόμα τις προθέσεις της. Με τα ως τώρα δεδομένα όμως φαίνεται ότι δεν θα παραστεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ή άλλοςΤούρκος εκπρόσωπος καθώς δεν θέλουν να στηρίξουν την πρωτοβουλία του Μακρόν.

Σχετικά Άρθρα