Έλεγχος του κρατικού χρήματος στα ΜΜΕ: Δύο προτάσεις προς ψήφιση – Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ “κλείδωσε” και η κυβερνητική απόφαση, αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος

 Έλεγχος του κρατικού χρήματος στα ΜΜΕ: Δύο προτάσεις προς ψήφιση – Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ “κλείδωσε” και η κυβερνητική απόφαση, αναζητείται ο κατάλληλος χρόνος

Στην απόφαση να καταθέσει δική της πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής όσον αφορά το κρατικό χρήμα προς τα ΜΜΕ αλλά και τις δημοσκοπήσεις, φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση, και όχι στη διεύρυνση της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για έλεγχο από το 2015. Σύμφωνα με πληροφορίες του libre πάντως ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ο χρόνος κατάθεσης της εν λόγω πρότασης.

Το σκεπτικό του κυβερνώντος κόμματος ξεδιπλώνει ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μπούγας ο οποίος μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε ότι εφόσον ψηφίσουμε εμείς την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να ψηφίσει κι ο ΣΥΡΙΖΑ την πρόταση της κυβέρνησης.

Το βέβαιο είναι ότι ανοίγει ο δρόμος για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με αντικείμενο έρευνας και την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά το «ναι» της Κουμουνδούρου στο αίτημα της Ν.Δ. για διεύρυνση από το 2015.

«Η Νέα Δημοκρατία, η Κυβέρνηση, έχει αυτή την πρόθεση, να μπει στη συζήτηση και να δούμε όλα όσα έχουν συμβεί γύρω από τα ζητήματα αυτά από το 2015 και μετά. Θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να τα ξαναθυμηθούμε; Με πολύ μεγάλη χαρά. Η Κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Αφού η Αντιπολίτευση θέλει να ξαναπάμε σε αυτά, θέλει να ξαναθυμηθούμε βοσκοτόπια, εξωχώριες εταιρείες, κάτι εκατομμύρια που χάνονταν στην πορεία για να στηθούν εφημερίδες, θα γίνει» δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στον Real fm, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων του Μεγάρου Μαξίμου.

Παράλληλα, ο Γιάννης Οικονόμου κατήγγειλε και σχέσεις συνεργατών του πρώην Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με συγκεκριμένες εταιρείες δημοσκοπήσεων, με στόχο τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης… Θέμα που θα αποτελέσει αντικείμενο της έρευνας της Εξεταστικής, όπως ζητά η κυβέρνηση.

«Δεν είναι ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε κάποιες εταιρείες που είχαν φτιάξει κάτι μετακλητοί στο Μέγαρο Μαξίμου εκείνη την περίοδο, μαζί με ορισμένες ομάδες φοιτητών, στενών συνεργατών Υπουργού και συνεργάτη του κ. Τσίπρα, που έκτοτε δεν ξαναείδα να έχουν κάνει έρευνες;» τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Έχουμε δει το προηγούμενο διάστημα δημοσκοπήσεις να προβάλλονται σε πρωτοσέλιδα εφημερίδων, που αποτελούν δημοσιογραφικούς βραχίονες της τότε Κυβέρνησης, της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που επιχειρούσαν όχι απλώς να χαμηλώσουν πάρα πολύ τη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να ψηλώσουν τη Χρυσή Αυγή, μέρες, εβδομάδες πριν από τις εκλογές» πρόσθεσε με έμφαση.

Υπέρ της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ σύσσωμη η αντιπολίτευση

Υπέρ της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για τις λίστες Πέτσα και τις δημοκοπήσεις, πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν ταχθεί όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Με σημερινή ανακοίνωση του δε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αποδέχεται τη διεύρυνση της περιόδου ελέγχου από το 2015.

“Η πρόταση που κατέθεσε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις λίστες Πέτσα για τη χειραγώγηση ΜΜΕ μέσα από τον οικονομικό εκβιασμό τους, καθώς και τη διασύνδεση κρατικού χρήματος και «περίεργων» δημοσκοπήσεων όπως της Opinion Poll, βρήκε τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης”, αναφέρει και σηκώνει το γάντι της ρελάνς της κυβέρνησης για επέκταση του αντικειμένου της εξεταστικής που προτείνει από το 2015.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

“Για πρώτη φορά θα γίνει πράξη το άρθρο 68, παράγραφος 2, του αναθεωρημένου Συντάγματος που δίνει την ευκαιρία στην αντιπολίτευση με 60 βουλευτές να ζητήσει και με 120 να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που θα ερευνήσει πεπραγμένα της παρούσας κυβέρνησης.

Η ΝΔ μέσα στο πανικό της διαρρέει πως θα ζητήσει δήθεν διεύρυνση του πεδίου εξέτασης και πριν από τη δίκη της θητεία.

Γιατί άραγε; Υπήρχε λίστα Πέτσα πριν το 2019;

Και αν υπήρχε, γιατί εδώ και δυο χρόνια δεν σύστησε εξεταστική, αφού έχει τη πλειοψηφία ο κ. Μητσοτάκης;

Σε κάθε περίπτωση της απαντάμε:

Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση.

Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης και οι βουλευτές της συμπολίτευσης.

Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς.

Εμείς δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα. Μπορεί να πει το ίδιο και ο κος Μητσοτάκης για τα δικά του πεπραγμένα;”

ΚΙΝΑΛ

Για την παράταξή μας σε θέματα διαφάνειας στο δημόσιο βίο δεν υπήρξαν και δεν υπάρχουν διλήμματα, τονίζει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής. “Είναι πάγια και αδιαπραγμάτευτη η θέση μας “όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα, χωρίς αστερίσκους και επιλεκτικούς αποκλεισμούς”.  

Γι’ αυτό και θα στηρίξουμε την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές -στο πλαίσιο των ίδιων αρχών- ότι θα στηρίξουμε και κάθε σχετική με το θέμα πρόταση, που θα κατατεθεί από άλλα κόμματα. Σε κάθε περίπτωση η στάση μας θα συγκεκριμενοποιηθεί σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας”, καταλήγει η Χαριλάου Τρικούπη.

KKE: Έρευνα για την κρατική χρηματοδότηση

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «ψηφίζει την πρόταση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής σχετικά “με τη διερεύνηση ζητημάτων χειραγώγησης της κοινής γνώμης και κατασπατάλησης δημοσίου χρήματος”, ζητώντας παράλληλα να γίνει διεύρυνση του περιεχομένου, ιδιαίτερα σε ό,τι έχει να κάνει με την κρατική χρηματοδότηση των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, με αφορμή διαφημιστικές καμπάνιες.

Η θέση αυτή του ΚΚΕ είναι συνεπής και με την τροπολογία που έχει καταθέσει εδώ και ενάμιση χρόνο, η οποία προέβλεπε τη δωρεάν προβολή μηνυμάτων σε όλα τα Μέσα, όταν αυτά σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, την πλήρη διαφάνεια σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, αλλά και την έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης, μια τροπολογία που είχε απορριφθεί τόσο από την κυβέρνηση, όσο κι από τον ΣΥΡΙΖΑ και τ’ άλλα κόμματα. Το ΚΚΕ θα συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, παίρνοντας υπόψη του την αρνητική πείρα από αντίστοιχες επιτροπές, που εξαντλήθηκαν σε μικροκομματικούς καβγάδες και τελικά εμπόδισαν την ουσιαστική διερεύνηση των ζητημάτων».

Η ανακοίνωση του ΜέΡΑ 25:

«Το ΜέΡΑ25 έχει αντιταχθεί σε Εξεταστικές Επιτροπές για ποινικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί. Πάγια θέση του είναι, ότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Δικαστήριο, αλλά ότι παρόμοια ζητήματα πρέπει να εξιχνιάζονται από ένα αρμόδιο Σώμα Δίωξης Εγκλήματος Πολιτικών και Μεγάλων Επιχειρήσεων.

»Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής «Ενημέρωσης» και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων.

»Ωστόσο, δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες, διότι το βασικό πρόβλημα της Δημοκρατίας παραμένει η ιδιοκτησία των ΜΜΕ. Όσο αυτά ελέγχονται από την παρασιτική Ολιγαρχία, κανένας έλεγχος δεν πρόκειται να τα “εκδημοκρατίσει”.»

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

“Εδώ και 18 μήνες, από την πρώτη σκανδαλώδη «λίστα» χρηματοδότησης ΜΜΕ με πρόσχημα την πανδημία, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ είχε απαιτήσει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής προκειμένου να διερευνηθούν αυτές οι δαπάνες. Συμπεριλαμβανομένων των καταγγελιών για «δουλεμένες» δημοσκοπήσεις, που παρέπεμπαν σε «αδιαφανείς συναλλαγές»”, υπογραμμίζει, μέσω ανακοίνωσης της, η Ελληνική Λύση, σχετικά με την σύσταση εξεταστικής επιτροπής που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, σημειώνει: “Σήμερα, επιτέλους, η αξιωματική αντιπολίτευση αποφάσισε να υιοθετήσει την δική μας πρόταση και να προτείνει την σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Παραλείποντας όμως να αναφερθεί στα «δώρα» της κυβέρνησης στους καναλάρχες, μέσω της αναστολής καταβολής δόσεων, που χρήζουν επίσης διερεύνησης.

Εμείς θα απευθύνουμε στην κυβέρνηση την ρήση του Αμερικανού συγγραφέα Τσαρλς Μπουκόφσκι:

«Αν καταφέρεις να ξεγελάσεις κάποιον δεν σημαίνει ότι είναι χαζός. Απλά σημαίνει ότι δεν είσαι άξιος της εμπιστοσύνης του».

Όλα λοιπόν στο φως”, καταλήγει η Ελληνική Λύση.

Σχετικά Άρθρα