Ολοκληρώθηκε το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο (vids-εικόνες)

 Ολοκληρώθηκε το μεγάλο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο  (vids-εικόνες)

Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση των εκπαιδευτικών, φοιτητών και μαθητών έξω από τη Βουλή. Νωρίτερα είχαν προγραμματιστεί ξεχωριστές πορείες από μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, οι οποίες ενώθηκαν μπροστά τη Βουλή.

Το «παρών» έδωσαν η Τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης. Το συλλαλητήριο μετετράπη σε πορεία διαμαρτυρίας προς την πλατεία Συντάγματος και την Βουλή.

Η συγκέντρωση είχε δυναμική και παλμό. Οι εκπαιδευτικοί, που χαρακτηρίζουν τη δίκη «παρωδία» φώναζαν συνθήματα όπως «Με δίκες και βία δεν γίνεται παιδεία» και «Όχι παιδεία για λίγους και εκλεκτούς». Η πορεία από το Εφετείο πέρασε από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας, συνεχίστηκε στη Βασιλίσσης Σοφίας και κατέληξε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Παράλληλα κινήθηκε το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο που ξεκίνησε από τα Προπύλαια με τη συμμετοχή μαθητών και φοιτητών.

Υπολογίζεται μάλιστα ότι στο συλλαλητήριο που ξεκίνησε από το εφετείο συμμετείχαν πάνω από 3.000 άτομα (2.000 σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.) και από τα Προπύλαια περίπου 2.000 άτομα (1.200, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.).

Πανεκπαιδευτικό: Η μεγαλύτερη κινητοποίηση τα τελευταία χρόνια ενάντια στην αξιολόγηση Κεραμέως και την κατάσταση στα σχολεία

Σημειώνεται ότι η Δικαιοσύνη προχώρησε σε κήρυξη ως παράνομης της αποχής και για τον ιδιωτικό τομέα, επειδή δεν τηρήθηκαν διαδικασίες που… δεν προβλέπονται για τον ιδιωτικό τομέα!

Κυκλοφοριακό χάος στους δρόμους της Αθήνας

Η ΑΔΕΔΥ από την πλευρά της έχει προκηρύξει τρίωρη στάση εργασίας σε όλο τον δημόσιο τομέα, από την ώρα έναρξης του κεντρικού συλλαλητηρίου ως την λήξη του ωραρίου, στηρίζοντας τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών.

Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός Κεραμέως θα ηττηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα» 

Τον αγώνα των εκπαιδευτικών στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Νάσο Ηλιόπουλο να βρίσκεται στο συλλαλητήριο. «Ο βασικός στόχος της πολιτικής Κεραμέως είναι να μετατρέψει τη γνώση σε προνόμιο. Αυτό έκανε με την παρέμβασή της στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αφήνοντας χιλιάδες μαθητές έξω από το δημόσιο πανεπιστήμιο ώστε να έχουν περισσότερη πελατεία τα κολλέγια. Το ίδιο κάνει σήμερα και στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια. Αντί να ενισχύσει τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν τα τεράστια μορφωτικά κενά που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, δημιουργεί τμήματα με 28 μαθητές μέσα, φτιάχνει σχολεία πολλών κατηγοριών, μετατρέπει τους εκπαιδευτικούς σε κυνηγούς χορηγών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Όλα αυτά τα υλοποιεί με έναν αδιανόητο αυταρχισμό λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν δικαίωμα να απεργήσουν απέναντι στην πολιτική της. Ο αυταρχισμός και ο σκοταδισμός Κεραμέως θα ηττηθεί από τον κοινωνικό αγώνα, θα ηττηθεί από την εκπαιδευτική κοινότητα, τον αγώνα της οποίας στηρίζουμε για ένα δημοκρατικό σχολείο» δήλωσε στο avgi.gr.

ΚΚΕ: Μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία

«Η μεγαλειώδης συμμετοχή των εκπαιδευτικών στη σημερινή απεργία είναι ένα μεγάλο ΝΑΙ στη λαϊκή απαίτηση για να στηριχθούν ουσιαστικά τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί στη δουλειά τους, που είναι αυτοί που ουσιαστικά κράτησαν ανοιχτά τα σχολεία. Είναι, ακόμα, ένα αξιοπρεπές ΟΧΙ στα κυβερνητικά σχέδια για ένα σχολείο των κοινωνικών διακρίσεων, που θα κοιτάει στην τσέπη μαθητές και γονείς, για ένα σχολείο όπου όλα θα “πωλούνται” και όλα θα “αγοράζονται”. Είναι, ουσιαστικά, ένα συλλογικό “δεν πάει άλλο” απέναντι σε μια κυβερνητική πολιτική που “εξουθενώνει” τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές, πότε με webex, πότε με πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων που είναι λάστιχο, πότε με τις προκλητικές αποφάσεις για νέες συμπτύξεις τμημάτων εν μέσω πανδημίας», αναφέρει το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα κάθε εκπαιδευτικός νιώθει την ανάταση και την αξιοπρέπεια του συλλογικά οργανωμένου αγώνα για το δίκιο. Ο αγώνας τους είναι δίκαιος», σημειώνει το ΚΚΕ και προσθέτει: «Λέει ψέμματα η κυβέρνηση και η υπουργός “Παιδείας” ότι σκοπός τους είναι να αναβαθμιστούν τα σχολεία. Στόχος τους είναι να ενταθούν οι κοινωνικοί φραγμοί, η μόρφωση να παρέχεται σαν εμπόρευμα, ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες των γονιών. Η άρνηση των εκπαιδευτικών να παίξουν ρόλο σε αυτό το αντιλαϊκό έργο είναι πράξη παιδαγωγικής ευθύνης γιατί ζουν από πρώτο χέρι την υποβάθμιση, τις άνισες μορφωτικές και κοινωνικές αφετηρίες, τα λαϊκά βάσανα».

«Το δίκιο θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που παλεύουν για ένα σχολείο όπου κάθε παιδί θα στηρίζεται ολόπλευρα για να αναπτύσσει όλες τις ικανότητές του και τα ταλέντα του, για ένα σχολείο ανοιχτό και ασφαλές που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Η δύναμη θα είναι πάντα με το μέρος εκείνων που οργανώνονται μαζικά και συλλογικά και θέτουν στο επίκεντρο τις ανάγκες των πολλών κόντρα στα συμφέροντα των λίγων. Ένδειξη της πίεσης που μπορεί να ασκήσει αυτή η δύναμη είναι ο αυταρχικός κατήφορος της Υπ. “Παιδείας” και της κυβέρνησης που συνεχώς “τρώνε τα μούτρα τους” από τους αγώνες των εκπαιδευτικών. Η μάχη ενάντια στον αντιδραστικό νόμο της κυβέρνησης θα συνεχιστεί ακόμα πιο μαζική, με όλες τις μορφές και όλα τα μέσα, αγκαλιάζοντας όλους αυτούς που έχουν κάθε λόγο για να μη γίνει πράξη ο εφιάλτης αλλά το όνειρο!», καταλήγει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ για την απεργία των εκπαιδευτικών

Μία ακόμα κλήτευση επιδόθηκε στο ΔΣ της ΟΛΜΕ στις 7 Οκτωβρίου 2021 από το ΥΠΑΙΘ, το οποίο άσκησε έφεση στην πρωτόδικη απόφαση για την απεργία αποχή. Το Μονομελές Πρωτοδικείο αποφάσισε ότι η απεργία αποχή της ΟΛΜΕ δεν είναι καταχρηστική και δεν διέταξε την απαγόρευση της συνέχισής της κι έτσι το ΥΠΑΙΘ προσφεύγει ενάντια στην απόφαση αυτή.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για την έφεση της ΟΛΜΕ, που κατατέθηκε στις 4/10/21, ορίστηκε δικάσιμος στις 25 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την έφεση του ΥΠΑΙΘ, που κατατέθηκε στις 7/10/21, ορίστηκε δικάσιμος για τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2021…!

Επιπλέον, σήμερα (σ.σ. Παρασκευή), 8/10/21, το ΥΠΑΙΘ έσυρε στα δικαστήρια και την ΑΔΕΔΥ, η οποία είχε προκηρύξει απεργία αποχή, στηρίζοντας τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες. Για άλλη μία φορά με διαδικασίες fast track που παραβιάζουν τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η κυβέρνηση προσπαθεί να απαγορεύσει το δικαίωμα στην απεργία.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνεχίζει την καταστολή και την ωμή βία ενάντια στους/στις εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Μετά την απρόκλητη επίθεση των ΜΑΤ στο συλλαλητήριο της Παρασκευής 1/10/21, υπήρξε νέα καταστολή με χρήση χημικών και βίας και στο συλλαλητήριο της Τετάρτης 6/10/21.

Είναι προφανές ότι η μαζική συμμετοχή των εκπαιδευτικών στον αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας παιδείας έχει τρομοκρατήσει κυβέρνηση και ΥΠΑΙΘ, που μέσα στον πανικό τους εκδηλώνουν τα πιο αυταρχικά και αντιδημοκρατικά ένστικτά τους!

Στην Ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ σημειώνει ότι:

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. ενημερώνει τους συναδέλφους ότι η 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για τη Δευτέρα 11 του Οκτώβρη πραγματοποιείται κανονικά.

Καμιά σχέση δεν έχει αυτή η απεργία με την αγωγή της κ. Κεραμέως κατά της ΑΔΕΔΥ, που εκδικάστηκε σήμερα και αφορά στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία της Δευτέρας και στα συλλαλητήρια.

Καλούμε τα ΜΜΕ να αν αναπαράγουν σωστά την είδηση και να μην δημιουργούν σύγχυση στους εργαζόμενους.

Επίσης, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. κηρύσσει Στάση Εργασίας στο Λεκανοπέδιο από τις 11:30πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο να δώσουν μαζικά το «παρών» στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας που γίνεται τη Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2021, ώρα 11:30πμ, στο Εφετείo Αθηνών (Αλεξάνδρας και Λουκάρεως).

Σχετικά Άρθρα