Τι αλλάζει, τι παραμένει το ίδιο – Αναλυτικά περιορισμοί και νέα προνόμια ακόμη και στις “κόκκινες” περιοχές

 Τι αλλάζει, τι παραμένει το ίδιο – Αναλυτικά περιορισμοί και νέα προνόμια ακόμη και στις “κόκκινες” περιοχές

Αρχής γενομένης από το ερχόμενο Σάββατο στους αμιγείς χώρους εστίασης και διασκέδασης οι εμβολιασμένοι θα απολαμβάνουν πλήρους… ελευθερίας. Αντίθετα στους μεικτούς χώρους όπου συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι θα εξακολουθήσουν περιορισμοί όπως τεστ, αποστάσεις, μάσκα.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ανακοίνωσε χθες την αρχή της μετάβασης σε μια νέα εποχή που έχει στόχο – με δεδομένο ότι υπάρχει εμβόλιο για τον κορονοϊό και είναι άμεσα διαθέσιμο σε κάθε πολίτη – την επιστροφή στην κανονικότητα. Το μήνυμα για την κυβέρνηση παραμένει ότι όλοι πρέπει να εμβολιαστούν.

Τι αλλάζει, τι παραμένει ίδιο

  • Στις «κόκκινες» περιοχές δεν θα ισχύει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας 01.00-06.00, ούτε το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ολα αυτά θα λειτουργούν κανονικά. Οι «κόκκινες» περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης.
  • Σε κλειστούς χώρους εστίασης και διασκέδασης που λειτουργούν ως αμιγείς μόνο για εμβολιασμένους θα υπάρχει απόλυτη ελευθερία. Θα επιτρέπονται οι όρθιοι, ο χορός και δεν θα υπάρχουν περιορισμοί στην πληρότητα, ενώ οι παρευρισκόμενοι δεν θα φοράνε μάσκα. Για το προσωπικό θα συνεχίσουν να ισχύουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή χρήση μάσκας και ατομική προστασία.
  • Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, όσοι επιχειρηματίες επιλέξουν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους δεν θα ισχύει κανένας περιορισμός.
  • Οι μικτοί χώροι που σχετίζονται με εστίαση και διασκέδαση θα παραμείνουν με τους σημερινούς περιορισμούς. Θα τηρείται το rapid test 48 ωρών για μη εμβολιασμένους πολίτες και οι κανόνες, για παράδειγμα χρήσης της μάσκας, θα συνεχίσουν να ισχύουν και για τους εμβολιασμένους.
  • Ολοι οι άλλοι χώροι, εκτός εστίασης και διασκέδασης, που είναι μόνο για εμβολιασμένους (για παράδειγμα τα γήπεδα), στην παρούσα φάση θα έχουν τους περιορισμούς της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί, και θα επαναξιολογηθούν μέσα στο επόμενο 15νθήμερο.

Από το Σάββατο ξεκινά να εφαρμόζεται μια δέσμη νέων μέτρων με ισχύ 15 ημέρες. Στο μεσοδιάστημα θα επανεξεταστούν και επικαιροποιηθούν όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν. Από εδώ και στο εξής, οι “κόκκινες” περιοχές θα έχουν τα χαρακτηριστικά της ενημέρωσης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας και δεν επισύρουν επιπλέον μέτρα από αυτά που θα ισχύουν σε όλη την επικράτεια. Συνεπώς, δεν θα υπάρχει πια το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας 01.00 – 06.00, ούτε το μέτρο απαγόρευσης της μουσικής σε εστίαση και ψυχαγωγία. Όλα αυτά θα λειτουργούν κανονικά.

Στους κλειστούς χώρους εστίασης που είναι έτσι και αλλιώς αμιγείς μόνο για εμβολιασμένους δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός. Δηλαδή χωρίς τήρηση πληρότητας, χωρίς μάσκες, θα υπάρχει η δυνατότητα και για όρθιους όπως και για χορό. Θα τηρούνται τα μέτρα ατομικής προστασίας ως προς την αντισηψία, ενώ για το προσωπικό το οποίο εργάζεται θα υπάρχουν όλα τα μέτρα τα οποία προβλέπονται, δηλαδή και η χρήση μάσκας και η ατομική προστασία.

Αντίστοιχα στους ανοιχτούς χώρους εστίασης που θα επιλεγούν να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους θα ισχύουν τα ίδια μέτρα, δηλαδή θα υπάρχει πλήρης λειτουργίας.

Για τους μικτούς χώρους στη διασκέδαση, ισχύουν οι περιορισμοί ως έχουν.

Όλοι οι άλλοι χώροι, μη εστίασης και διασκέδασης που είναι μόνο για εμβολιασμένους, στην παρούσα φάση θα έχουν τους περιορισμούς της χρήσης μάσκας και των αποστάσεων, όπως έχουν ανακοινωθεί. Ολα αυτά θα επανεκτιμηθούν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οσον αφορά σε λοιπές δραστηριότητες που ίσχυαν περιορισμοί και για εμβολιασμένους, για παράδειγμα το λιανεμπόριο ή rapid tests πριν από συγκεκριμένες ιατρικές πράξεις για την ώρα παραμένουν ως έχουν και θα τεθούν και αυτές υπό αξιολόγηση.

Στην αλλαγή “φιλοσοφίας” ως προς τη διαχείριση της πανδημίας εντάσσεται και το γεγονός ότι οι αποφάσεις που θα λαμβάνονται για μέτρα θα είναι κατά βάση πολιτικές και η γνωστή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που αποτελείται από 33 μέλη θα συνεχίσει να συμβουλεύει την κυβέρνηση, πιθανόν σε μικρότερη συχνότητα σε σχέση με πριν.

“Αυτό το όργανο είναι ο στενός μας συνεργάτης και παραμένει ως όργανο του Υπουργείου ως έχει. Από εκεί και πέρα, το συγκεκριμένο όργανο θα μας δίνει, όποτε του ζητούμε, τις γενικές κατευθύνσεις, για να μπορούμε να τοποθετούμαστε στα μέτρα”, σημείωσε χαρακτηριστικά σε σχέση με την Επιτροπή ο κ. Πλεύρης και πρόσθεσε: “Εάν και εφόσον οποτεδήποτε χρειαστεί να έχουμε επιπλέον μέτρα, τότε θα ζητήσουμε την εισήγηση από την Επιτροπή. Αλλά αυτή τη στιγμή θέλουμε να ξέρουμε την επιδημιολογική κατάσταση της κάθε περιοχής, όχι για να έχουμε επιπλέον μέτρα, αλλά ο κάθε πολίτης να γνωρίζει πώς είναι η κατάσταση και αντίστοιχα η πολιτεία και στο κομμάτι που έχει να κάνει με τους ελέγχους μέσω των τεστ”.

Η διαδικασία που ακολουθήθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση των ειδικών πριν από την ανακοίνωση των νέων μέτρων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δίνει το “στίγμα” της επόμενης ημέρας. Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν κλήθηκαν οι ειδικοί να εισηγηθούν μέτρα αλλά τους παρουσιάστηκε το κυβερνητικό σχέδιο που ήταν αποφασισμένο ότι θα ανακοινωθεί. Οπως προκύπτει από τις πληροφορίες, μερίδα ειδικών εξακολουθούν να έχουν την προσωπική άποψη ότι χρειάζονται περιοριστικά μέτρα στις “κόκκινες” περιοχές για ανάσχεση της περαιτέρω εξάπλωσης της διασποράς. Αλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονταν έως σήμερα (απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας και απαγόρευση μουσικής σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος) ενδεχομένως δεν είχαν τόση επίδραση όσο ουσιαστικά μέτρα, όπως αυτό που ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας χθες: Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας θα πάει στις περιοχές που έχουν την λιγότερη εμβολιαστική κάλυψη, προκειμένου να πειστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί.