Συνάντηση Πούτιν – Ερντογάν – Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Δύο ώρες και 45 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην επίσημη κατοικία του Ρώσου προέδρου στο Σότσι.

Κατά τις δηλώσεις του, ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του. Οπως μεταδίδει το TRTHaber, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στην πανδημία και ευχαρίστησε τον Πούτιν, εκ μέρους του έθνους του, για την στήριξη κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και των καταστροφών. Εξέφρασε, δε, τα συλλυπητήριά του για τον θάνατο Ρώσων πυροσβεστών κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης.

«Οι σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας εμφανίζονται πολύ διαφορετικά απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα. Παρόλο που υπάρχουν ορισμένα σκαμπανεβάσματα, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πολύ καλή κατάσταση. Πιστεύω ότι θα είναι ακόμη καλύτερα. Σας ευχαριστούμε πολύ για την υποστήριξή σας, ειδικά στον τουρισμό. Είμαστε επίσης ευγνώμονες για την προτίμηση των Ρώσων φίλων μας στην Τουρκία», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε και για το ζήτημα της Συρίας. «Ένα άλλο ζήτημα, φυσικά, είναι τα βήματα που κάνουμε μαζί, ειδικά στην αμυντική βιομηχανία. Θα ήταν χρήσιμο αν μιλούσαμε και γι αυτό», είπε ο Ερντογάν.

«Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ορισμένοι άνθρωποι μας ρωτούσαν πάντα για συγκεκριμένα θέματα, τους δώσαμε την απαραίτητη απάντηση. Γιατί δεν μπορούμε να γυρίσουμε πίσω από τα βήματα που έχουμε κάνει. Συγκεκριμένα, πιστεύω ότι υπάρχουν μεγάλα οφέλη από τη συνέχιση των σχέσεών μας Τουρκίας-Ρωσίας με το να δυναμώνουμε μέρα με τη μέρα. Τα βήματα που κάνουμε μαζί για τη Συρία έχουν επίσης μεγάλη σημασία. Η ειρήνη εκεί εξαρτάται επίσης από τις σχέσεις μας. Σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη φιλοξενία», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε: «Οι συνομιλίες μας με τον Ερντογάν δεν πάνε πάντα ομαλά. Ωστόσο, τα σχετικά θεσμικά όργανα και οι ομάδες μας μπορούν να βρουν συναίνεση».

Σχολιάζοντας τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ο Πούτιν είπε: «Οι επενδύσεις της Τουρκίας στη Ρωσία έχουν φτάσει συνολικά το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια και οι επενδύσεις της Ρωσίας στην Τουρκία τα 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Όλα τα μεγάλα έργα συνεχίζονται βάσει προγράμματος. Ο όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά περίπου 50% τους πρώτους 9 μήνες του τρέχοντος έτους. Δεν αντισταθμίσαμε μόνο όσα χάσαμε κατά την περίοδο της πανδημίας, αλλά επιτύχαμε και μια σημαντική αύξηση. με την Τουρκία συνεχίζει με επιτυχία στον διεθνή στίβο».

Σχετικά Άρθρα