Πανεπιστήμια: Στον “αέρα” το άνοιγμα των σχολών

 Πανεπιστήμια: Στον “αέρα” το άνοιγμα των σχολών

Αμφίβολο είναι κατά πόσο τα Πανεπιστήμια θα ξεκινήσουνε δια ζώσης και πάλι από τις 4 Οκτωβρίου…

Ήδη η Νομική Σχολή Αθηνών αποφάσισε μέσω συνέλευσης που πραγματοποίησε, ότι θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες τα μαθήματα εξ αποστάσεως με δεδομένο ότι τα αμφιθέατρα δεν μπορούν να χωρέσουν όλους τους φοιτητές από τη στιγμή που θα πρέπει να τηρείται απόσταση δύο μέτρων μεταξύ τους. Εάν από την άλλη «σπάσουν» τους φοιτητές σε περισσότερες αίθουσες, δεν μπορεί να κάνει έτσι μάθημα ο καθηγητής.

Τόσο οι πρυτανικές αρχές όσο και οι καθηγητές να διατυπώνουν ενστάσεις για τον τρόπο επαναλειτουργίας των ΑΕΙ. 

Ο μεγάλος προβληματισμός  έχει να κάνει για το πώς και από ποιους θα γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών για την είσοδο στα πανεπιστήμια, αλλά και πώς θα αποφευχθεί ο συνωστισμός στα αμφιθέατρα.

Με αυτούς τους προβληματισμούς προσέρχονται σήμερα στη Σύνοδο των Πρυτάνεων οι διοικήσεις των πανεπιστημίων, προκειμένου να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους θα εξασφαλιστεί η ομαλή επαναλειτουργία των πανεπιστημίων και πώς θα αποτραπεί η διασπορά του ιού, ενώ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, θα συμμετάσχει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας.

Γιαννακάκη: Μου κοινοποιήθηκε αγωγή απο τον Πλεύρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ότι τα ΑΕΙ θα μπορούν να συνάπτουν συμβάσεις με απευθείας ανάθεση με ιδιωτικές εταιρίες για τον έλεγχο και την τήρηση των μέτρων κατά του κορονοϊού. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία ειδικής πλατφόρμας, της «edupass.gov.gr», μέσω της οποίας θα ελέγχεται εάν κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για φυσική παρουσία στις εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων.

Από την πλευρά τους, οι διδάσκοντες διαμηνύουν ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο έως και αδύνατο να ελέγχουν τα πιστοποιητικά των φοιτητών, ειδικά στα υποχρεωτικά μαθήματα με πολυπληθή ακροατήρια, και ότι σε κάθε περίπτωση ο έλεγχος αυτός δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές τους.

Τι αναφέρει η Νομική Σχολή στην απόφασή της

Στην απόφαση που έλαβε η Νομική Σχολή αναφέρεται ότι: «Στόχος είναι η κατά το δυνατόν ταχύτερη και πληρέστερη επιστροφή στην κανονικότητα. Η πορεία αυτή θα πρέπει να οργανωθεί έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία όλων των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Με την υπάρχουσα υλικοτεχνική υποδομή και ειδικότερα τις διαθέσιμες αίθουσες διδασκαλίας και το υφιστάμενο προσωπικό του ιδρύματος για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων ελέγχων:

  • Τα υποχρεωτικά μαθήματα θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή άνω των 65 φοιτητών θα ξεκινήσουν εξ αποστάσεως.
  • Τα μαθήματα υποχρεωτικής επιλογής με συμμετοχή μικρότερη των 65 φοιτητών, τα μαθήματα ελεύθερης επιλογής του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών, τα μαθήματα του προγράμματος Erasmus και τα μαθήματα των ελληνικών μεταπτυχιακών προγραμμάτων θα πραγματοποιηθούν κατά κανόνα διά ζώσης.
  • Τα ξενόγλωσσα μεταπτυχιακά προγράμματα της σχολής θα πραγματοποιηθούν εξ αποστάσεως κατά το χειμερινό εξάμηνο».

Σχετικά Άρθρα