Ξενογιαννακοπούλου: Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις

 Ξενογιαννακοπούλου: Ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη οδηγεί σε ανεξέλεγκτες και μαζικές απολύσεις

«Την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε στη ΔΕΘ να παρουσιάσει μία εικονική κοινωνική πραγματικότητα με επικοινωνιακά τεχνάσματα, ισχυριζόμενος ότι στηρίζει την εργασία και τους νέους για να βρουν δουλειά, ο αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη σε πλήρη εφαρμογή οδηγεί σε μαζικές απολύσεις και εργοδοτικούς εκβιασμούς αλλαγής των συνθηκών εργασίας υπό την απειλή της μη ανανέωσης των συμβάσεων και της απόλυσης».

Αυτό υπογραμμίζει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε δήλωσή της σήμερα, σε συνέχεια και του ζητήματος που αφορά την εταιρεία e-Food και τις μετατροπές των συμβάσεων διανομέων σε μπλοκάκι.

Όπως σημειώνει, «ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή στη συζήτηση για τον ”εργασιακό νόμο” ισχυριζόταν ότι προστατεύει τους διανομείς και τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες».

«Βέβαια, για την κυβέρνηση της ΝΔ ”προστασία” είναι η κατάλυση των εργασιακών σχέσεων και η μετατροπή των εργαζομένων στις πλατφόρμες σε «αυτοαπασχολούμενους» χωρίς εργασιακά δικαιώματα!», σχολιάζει και επισημαίνει ότι «η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό -Τουρισμό καταγγέλλει σήμερα ότι η αλυσίδα ταχυφαγείων KFC προχώρησε σε μαζική απόλυση διανομέων προκειμένου να συνεργαστεί με πλατφόρμες διανομής» αλλά και ότι «το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και το Συνδικάτο Τουρισμού – Επισιτισμού – Ξενοδοχείων Ν. Αττικής καταγγέλλουν την μεθόδευση της εταιρείας e-Food να μετατρέψει τις συμβάσεις των εργαζομένων της από συμβάσεις μισθωτής εργασίας σε συμβάσεις ελεύθερου επαγγελματία με μπλοκάκι».

«Αξιοποιώντας πλήρως τις προβλέψεις του νόμου Χατζηδάκη εκβιάζει τους εργαζόμενους θέτοντας το δίλημμα άνεργος ή αυτοαπασχολούμενος συνεργάτης», προσθέτει η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, τονίζοντας πως «αυτά είναι τα δραματικά αποτελέσματα των ασκούμενων πολιτικών, που αντιμετωπίζουν κατεξοχήν οι νέοι εργαζόμενοι, της φθηνής και ελαστικής εργασίας υπό τη συνεχή απειλή της ανεργίας, για τα οποία επαίρεται η κυβέρνηση του εργασιακού οδοστρωτήρα».

«Δέσμευση μας ο αγώνας στο πλευρό των εργαζόμενων και των νέων για την προάσπιση του μόχθου, της δουλειάς και των δικαιωμάτων τους, η κατάργηση του αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και η διασφάλιση του δικαιώματος στη δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένες εργασιακές σχέσεις, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς», καταλήγει