Νταλούκας στο libre: Δεν έχουμε ενημερωθεί για τη διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών – Συμβουλεύουμε θετικά, η απόφαση στους γονείς

 Νταλούκας στο libre: Δεν έχουμε ενημερωθεί για τη διαδικασία εμβολιασμού των παιδιών – Συμβουλεύουμε θετικά, η απόφαση στους γονείς

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Μόλις πριν λίγες ημέρες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «πράσινο φως» για τον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού των παιδιών άνω των 12 χρόνων στα ιδιωτικά ιατρεία των 3.500 παιδιάτρων της χώρας.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Η απόφαση λήφθηκε λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, προηγουμένως, ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης έλαβε υπόψη τις ομόφωνες εισηγήσεις των αρμόδιων φορέων, των εκπροσώπων των Επιστημονικών Παιδιατρικών Εταιριών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στη μάχη κατά της Covid-19.

  • Παράλληλα με την απόφαση για συμμετοχή των παιδιάτρων στην εμβολιαστική επιχείρηση «Ελευθερία», δόθηκε εντολή στον επικεφαλής της, τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, να οργανώσει άμεσα τις λεπτομέρειες της υλοποίησης του σχεδίου ένταξης των ιδιωτών παιδιάτρων στην εμβολιαστική εκστρατεία για τη θωράκιση των παιδιών και εφήβων.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων με τη συμβολή των ιδιωτών παιδιάτρων της χώρας έχει τεθεί προς συζήτηση από τους αρμόδιους από την πρώτη στιγμή που εγκρίθηκε η χορήγηση του εμβολίου κατά της Covid στα παιδιά άνω των 12 χρόνων. Τότε, στις αρχές του καλοκαιριού, έγιναν οι συναντήσεις των εκπροσώπων των παιδιάτρων με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για το θέμα, μετά από αίτημα των παιδιάτρων και δεδομένης της εμπειρίας τους στον εμβολιασμό των παιδιών αλλά και της σχέσης εμπιστοσύνης που διατηρούν με τους γονείς.

«Ο παιδίατρος είναι κομβικό πρόσωπο για την οικογένεια σε ό,τι σχετίζεται με την υγεία του παιδιού. Οι γονείς έχουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, εμπιστοσύνη στον παιδίατρο τους και συνήθως είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα ρωτήσουν και θα συμβουλευτούν για θέματα υγείας», δήλωσε στο libre σχετικά με τη συμμετοχή ιδιωτών παιδιάτρων στον εμβολιασμό των παιδιών στα ιατρεία τους, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, κ. Κωνσταντίνος Νταλούκας.

·         Οι περισσότεροι συνάδελφοί σας είναι θετικοί απέναντι στον παιδικό εμβολιασμό; Πιστεύετε ότι θα προτρέψουν τους γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους;

«Ναι, οι περισσότεροι παιδίατροι είναι θετικοί απέναντι στον εμβολιασμό παιδιών και εφήβων και σίγουρα θα συμβουλεύσουν ανάλογα τους γονείς».

·         Αυτό προκύπτει από τις συζητήσεις που έχετε κάνει ως κλάδος;

«Ασφαλώς, έχουν γίνει πολλές σχετικές συζητήσεις. Τα συμπεράσματά μας είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία είναι υπέρ του παιδικού εμβολιασμού. Σίγουρα, υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι που έχουν αντιρρήσεις. Πιθανόν να υπάρχουν ανάμεσά μας και κάποιοι που είναι αρνητές. Οι περισσότεροι, όμως, βλέπουν θετικά με βάση τα επιστημονικά συμπεράσματα τον παιδικό εμβολιασμό και συστήνουν να γίνει στα παιδιά το εμβόλιο κατά της Covid».

·         Γνωρίζετε τη διαδικασία με την οποία θα κλείνεται το ραντεβού στον παιδίατρο για τον εμβολιασμό κατά του SARSCOV-2;

«Αυτό που ανέφερα στον κύριο πρωθυπουργό είναι ότι, για εμάς τους παιδιάτρους, το εμβόλιο κατά της Covid αποτελεί άλλο ένα εμβόλιο. Ως διαδικασία δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Οι παιδίατροι είναι πολύ καλά εξοικειωμένοι με τα εμβόλια.

  • Οι ακριβείς διαδικασίες που θα ισχύσουν για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα, για να κλειστεί το ραντεβού και να έρθουν οι γονείς με το παιδί στο ιατρείο αυτές δεν είναι ακόμα γνωστές στις λεπτομέρειες τους. Δηλαδή, δε γνωρίζουμε αν θα μπαίνουμε σε μία πλατφόρμα για να κλείνουμε το ραντεβού ή θα καλούμε εμείς στους γονείς ενημερώνοντας τους.

Προς το παρόν, παρόλο που ήταν σαφής η απόφαση του πρωθυπουργού για συμμετοχή των παιδιάτρων στον παιδικό εμβολιασμό ‘άμεσα’, δεν έχω ενημερωθεί ως πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων από το υπουργείο Υγείας, από τον κ. Θεμιστοκλέους για τις λεπτομέρειες της διαδικασίας που θα ισχύσει. Δεν γνωρίζω πότε θα εφαρμοστεί η απόφαση και με ποιο τρόπο».

·         Είναι γεγονός ότι οι γονείς συζητούν πολύ με τους παιδιάτρους κάθε απορία που έχουν για θέματα υγείας όχι μόνο των παιδιών τους αλλά και των ίδιων. Στην Ελλάδα, θα λέγαμε ότι ο παιδίατρος είναι ο οικογενειακός γιατρός. Αυτό οφείλεται, ίσως, και στο γεγονός ότι επισκέπτεται η οικογένεια τακτικά τον παιδίατρο, είτε λόγω εμβολίων είτε λόγω ιώσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, πιστεύετε ότι η συμμετοχή σας στην εκστρατεία του παιδικού εμβολιασμού θα λειτουργήσει προτρεπτικά και προς τους ίδιους τους γονείς ώστε να εμβολιαστούν, σε περίπτωση που κάποιοι από αυτούς έχουν ενδοιασμούς;

«Ούτως ή άλλως, από την αρχή της πανδημίας, στηρίξαμε συμβουλευτικά την οικογένεια σε αυτόν τον τομέα. Πολλοί γονείς μας συμβουλεύονταν και ήταν μία στάση που τηρήσαμε όλοι οι παιδίατροι: παρείχαμε κάθε δυνατή συμβουλή και στους γονείς και για τα παιδιά σε περίπτωση νόσησης στο σχολείο, αλλά και για την κατάσταση υγείας οικείων ατόμων της οικογένειας. Το ίδιο συνεχίσαμε να κάνουμε και για τα εμβόλια, όταν μας ρωτούσαν εάν θα έπρεπε να εμβολιαστούν και με ποιο εμβόλιο, καθώς έχουμε μία συνεχόμενη επικοινωνία με τους γονείς, οι οποίοι συχνά μας τηλεφωνούν για να μας συμβουλευτούν για προβλήματα, άσχετα με τον κοροναϊό, που αντιμετωπίζουν οι ίδιοι.

  • θέλω να τονίσω, καταλήγοντας, ότι για μας τους παιδιάτρους η υγεία του παιδιού είναι ανεκτίμητη! Είμαστε και εμείς γονείς και γνωρίζουμε ότι το πολυτιμότερο που έχει κάθε γονέας είναι το παιδί του. Αντιλαμβανόμαστε απόλυτα τους όποιους ενδοιασμούς μπορεί να έχουν οι γονείς. Όταν καλούμαστε οι παιδίατροι για να πούμε τη γνώμη μας, λέμε αυτό που πιστεύουμε ως βέλτιστο για τα παιδιά.

Σήμερα, με τα συγκεκριμένα δεδομένα, το καλύτερο προς το συμφέρον των παιδιών είναι ο εμβολιασμός τους κατά του κοροναϊού. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό ότι δεν εκφράζουν τις προσωπικές απόψεις. Η θέση μας προκύπτει από επιστημονική γνώση, η οποία έχει τεκμηριωθεί μέσα από συμπεράσματα ερευνών μεγάλων οργανισμών και από μελέτες πανεπιστημιακών και ερευνητικών κέντρων νοσοκομείων.

  • Με γνώμονα όλα αυτά, συμβουλεύουμε θετικά για τον παιδικό εμβολιασμό κατά του κοροναϊού. Ωστόσο, όποιος γονέας δεν θέλει ή έχει τους ενδοιασμούς του, αυτό είναι σεβαστό. Κανείς δε θα υποχρεώσει τους γονείς να κάνουν το εμβόλιο στα παιδιά τους. Η απόφαση θα ανήκει στους γονείς.

Ως επαγγελματίες υπεύθυνοι για την παιδική υγεία, πάντα διερωτόμαστε και έχουμε την αγωνία να πράξουμε το σωστότερο για τα παιδιά και πιστεύω ότι το πολυτιμότερο που έχουμε και ως οικογένειες και ως χώρα είναι τα παιδιά μας! Θεωρούμε και συμβουλεύουμε ότι το καλύτερο για την υγεία των παιδιών είναι να εμβολιαστούν κατά του κοροναϊού!», κατέληξε ο κ. Νταλούκας. 

Σχετικά Άρθρα