Ο λαός αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη – Η σορός του στην πατρογονική γη των Χανίων

 Ο λαός αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη – Η σορός του στην πατρογονική γη των Χανίων

Συγκλονιστικός ήταν ο κόσμος που αποχαιρέτησε τον Μίκη Θεοδωράκη. “Αθάνατος”. Ο αγαπημένος του λαός σύμβολο και ύμνος στα τραγούδια του βρισκόταν και σήμερα, όπως τις προηγούμενες δύο μέρες έξω από τη Μητρόπολη, και ξεπροβόδισε τον παγκόσμιο έλληνα για την πατρογονική του γη, τα Χανιά όπου αύριο Πέμπτη θα γίνει η ταφή του σύμφωνα με την τελευταία επιθυμία του.

“Η ζωή τραβάει την ανηφόρα”…. ευλάβεια, αρμονία και απέραντη ευγνωμοσύνη, από το πλήθος που βρισκόταν στη Μητρόπολη Αθηνών. Λίγο μετά τις 2μ.μ. χιλιάδες κόσμου είπε το ύστατο “χαίρε” σε έναν μεγαλοπρεπή φόρο τιμής. Ο κόσμος επέλεξε και μερικά από τα μεγαλύτερα και πιο συμβολικά έργα του Μίκη Θεοδωράκη για να τον αποχαιρετήσει, ενώ αρκετοί, ακόμη και όταν άρχισε να βρέχει, κάτω από τις ομπρέλες τους τραγουδούσαν “βρέχει στη φτωχογειτονιά, βρέχει και στην καρδιά μου”, σε μία ακόμη συγκινητική στιγμή.

Συγκλονιστικές στιγμές, συμβολικοί στίχοι…. ολοκληρώθηκε το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Χειροκροτήματα, επιβλητικά πανό και “με σημαίες”, άνθρωποι κάθε ηλικίας από κάθε γωνιά της Αθήνας. Τριήμερο φόρου τιμής, τριήμερο λαϊκό προσκύνημα, από το λαό της Αττικής, όπως του αρμόζει, στη μνήμη, στο έργο και την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω του ο Μίκης Θεοδωράκης, που έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, σε ηλικία 96 ετών.

Και σήμερα, όπως τη Δευτέρα και την Τρίτη, μικροί και μεγάλοι, διάσημοι και απλοί άνθρωποι που έχουν κρυμμένο τον δικό τους πολιτισμικό “θησαυρό” που τους χάρισε απλόχερα ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώθηκαν για το ύστατο “χαίρε”, σε μία τελευταία ευκαιρία να τον αποχαιρετήσουν πριν η Κρήτη τον υποδεχτεί για την εξόδιο ακολουθία.

Από τις 10 το πρωί της Τετάρτης και μέχρι τις 2 μ.μ., όταν και η σορός του έφτασε στη Μητρόπολη, πολίτες όλων των ηλικιών κατέφταναν στη Μητρόπολη, λέγοντας το δικό τους “αντίο”.

Μαζί και αρκετές προσωπικότητες του καλλιτεχνικού και πολιτικού κόσμου, όπως ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου, η αδερφή του Μάνου Ελευθερίου (Λίλη), ο γιος του Γρηγόρη Μπιθικώτση (Γρηγόρης), ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς που δήλωσε: “Είναι μια πολύ συγκινητική στιγμή. Ελάχιστοι κατόρθωσαν να μείνουν τόσο δεμένοι μέχρι και με τον τελευταίο Έλληνα”.

Αντιπροσωπεία από το μουσείο Μίκη Θεοδωράκη στη Ζάτουνα βρέθηκε στη Μητρόπολη με στεφάνι για να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο συνθέτη. Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου δήλωσε: “Αποχαιρετούμε τον αγαπημένο μας Μίκη. Είμαστε από το διοικητικό συμβούλιο του μουσείου Μίκης Θεοδωράκης στη Ζάτουνα όπου για δυο χρόνια το 1968-1969 η Χούντα προσπάθησε να τον απομονώσει αλλά αυτό γύρισε ανάποδα. Κι αυτό μπορούσε να το κάνει ένας μεγάλος, ένας ακρίτας όπως ο Μίκης.

Κατάφερε τον τόπο απομόνωσης να τον μετατρέψει σε φάρο. Σε πομπό που εξέπεμπε σε όλη την οικουμένη μηνύματα αγώνα και αλληλεγγύης για την Ελλάδα. Εμείς από τη Ζάτουνα τη Γορτυνία και την Αρκαδία τον ευγνωμονούμε διπλά. Γιατί μας τίμησε, μας αγάπησε, γίναμε ένα. Ο Μίκης δεν έχει τελευταία κατοικία. Περνάει σε μια ζώσα αιωνιότητα. Εξάλλου μέσα στο DNA μας όλοι έχουμε κάτι από τον Μίκη. Έχει μπολιάσει και το συλλογικό DNA του έθνους και για αυτό θα μείνει αέναα παρών”.

Στην Μητρόπολη βρέθηκαν και αρκετά σωματεία καλλιτεχνών, τραγουδώντας μαζί με τον κόσμο “Θα σημάνουν οι καμπάνες”.

Ανάμεσα στο πλήθος, ξεχώρισε και το πανό των φοιτητικών συλλόγων Αθήνας.

Λίγο πριν την έναρξη της τελετής, στη Μητρόπολη βρέθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων και ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Λίγο αργότερα κατέφτασε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, καθώς και αρκετά ακόμη πολιτικά πρόσωπα, υπουργοί, βουλευτές και Δήμαρχοι. Στις 3μ.μ. κατέφτασε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία, μαζί με τον Δημήτρη Κουτσούμπα εκφώνησαν του δύο επικήδειους αποχαιρετισμούς.

Το αντίο Κουτσούμπα στον Μίκη: Στο φέρετρό σου σηκώνεται, υψώνει τη γροθιά της “κι αντριεύει και θεριεύει” η Ελλάδα!

Ο επικήδειος που εκφώνησε η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρεται με πλοίο στα πατρογονικά Χανιά, το μεταφορικό μέσο και τον τόπο που ο ίδιος επέλεξε για την ταφή του, για την οποία υπενθυμίζεται πως χρειάστηκε η παρέμβαση της δικαιοσύνης για να καμφθούν οι ενστάσεις και οι διαφωνίες μελών της οικογένειάς του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Χανίων, Παναγιώτη Σημαντηράκη, το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου έχει ως εξής:

Άφιξη της σορού στο λιμάνι της Σούδας στις 07:30
Αυτοκινητοπομπή μέχρι την πλατεία Δημοτικής Αγοράς κι εν συνεχεία πεζή μεταφορά της σορού στην Μητρόπολη Χανίων, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως τις 12:00
Μεταφορά της σορού με αυτοκινητοπομπή στην εκκλησία Αγίου Νικολάου στον Γαλατά Χανίων, όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 13:00.
Πεζή συνοδεία της σορού στο νεκροταφείο του Γαλατά για την ταφή.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι η ακτοπλοϊκή εταιρία της Κρήτης ANEK Lines, τιμώντας την μνήμη ενός πανάξιου τέκνου της Μεγαλονήσου, ανακοίνωσε πως θα προσφέρει δωρεάν μετακίνηση σε όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν στα Χανιά για την κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη (Πειραιάς – Σούδα στις 08/09/2021, Σούδα – Πειραιάς στις 09/09/2021).

Σχετικά Άρθρα