Μίκης Θεοδωράκης: Θα γίνουν όλα όπως ήθελε – Η απόφαση του Δικαστηρίου

 Μίκης Θεοδωράκης: Θα γίνουν όλα όπως ήθελε – Η απόφαση του Δικαστηρίου

Δεκτή στο σύνολο της έγινε από το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του ενός εκ των δύο εκτελεστών της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη.

Με την απόφαση του, το Δικαστήριο δίνει αποκλειστικό και πλήρες δικαίωμα στους εκτελεστές της τελευταίας επιθυμίας του Μίκη Θεοδωράκη να αποφασίσουν για τα διαδικαστικά της κηδείας του, βάση των όσων περιλαμβάνονται στη συμβολαιογραφική πράξη που είχε συντάξει τον Ιανουάριο του 2020.

Σε αυτά περιλαμβάνεται και το το γραφείο τελετών. Το δικαστήριο απαγορεύει στην κόρη του στο γιο και τη χήρα του να έχουν οποιαδήποτε ανάμειξη με την διοργάνωση της κηδείας του εκλιπόντος.

Το χρονικό της διαμάχης

Όλα ξεκίνησαν όταν η κόρη του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε την επιθυμία να μεταφερθεί η σορός του πατέρα της στο Βραχάτι Κορινθίας. Ωστόσο οι «εκτελεστές» της επιθυμίας του μεγάλου μουσικοσυνθέτη κατέφυγαν στη δικαιοσύνη προκειμένου να εφαρμοστεί η συμβολαιογραφική πράξη που είχε συντάξει ο Μίκης Θεοδωράκης, σύμφωνα με την οποία η ταφή του επιθυμούσε να πραγματοποιηθεί στον Γαλατά Χανίων, κοντά στον πατέρα του, τη μητέρα του και τον αδερφό του. Πέραν τούτου ο Γαλατάς Χανίων σαν συλλογική κοινότητα συμβολίζει και ταυτίζεται με το κομμουνιστικό κίνημα στην Κρήτη. Συνάδει δηλαδή η τοποθεσία με μία από τις τελευταίες εξομολογήσεις του Μίκη Θεοδωράκη, ο οποίος έστειλε επιστολή στον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα με την επισήμανση πως επιθυμεί να πεθάνει κομμουνιστής.

Η κόντρα μεταξύ της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και εκείνων που εκφράζουν και επιθυμούν να υλοποιήσουν τις τελευταίες οδηγίες του μεγάλου δημιουργού για τους χειρισμούς λεπτών θεμάτων, όπως ο ενταφιασμός του μετά τον θάνατό του, έλαβε νέες διαστάσεις με την ανάρτηση στο Facebook της θυγατέρας του Μίκη «μου ρουφούν το αίμα αδυσώπητα τσιμπούρια», φράση η οποία παρέπεμπε σε άλλες καταστάσεις τη στιγμή που εκκρεμούσαν δικαστικές εξελίξεις, αφού ως γνωστόν είχαν κατατεθεί ασφαλιστικά μέτρα για να απαγορευτεί ο ενταφιασμός του Μίκυ Θεοδωράκη στο Βραχάτι.

Το πρωί της Κυριακής, ο γιος του Μίκη Θεοδωράκη εξέφρασε δημόσια τη γνώμη του με μία ανάρτηση στο Facebook για το πού ο ίδιος επιθυμεί να ταφεί ο πατέρας του. «Δεν τον αψήφησα ζωντανό, ούτε τώρα θα το κάνω. Επιθυμία του ήταν να ταφεί στην Κρήτη. Δεν το μάθαμε χθες, ούτε χρειάστηκαν συμβολαιογράφοι, επιστολές και Πρωτοδικεία να μας το πουν. Την είχε εκφράσει με κάθε δυνατό τρόπο. Δημόσια. Ιδιωτικά. Προφορικά. Γραπτά. Και έχει προσωπικά φροντίσει για την τελευταία λεπτομέρεια. Η αυριανή διαδικασία στο Πρωτοδικείο δεν με αφορά. Δεν πρόκειται να παραστώ. Δεν αψήφησα τον πατέρα μου ζωντανό. Δεν θα το κάνω τώρα όταν όλη η Ελλάδα τον Τιμά» έγραψε ο ίδιος.

Παρόλο που χθες έληξε η ενδοοικογενειακή διαμάχη για τον τόπο ταφής του Μίκη Θεοδωράκη και δόθηκε προσωρινή άδεια από το Πρωτοδικείο Αθηνών για να προχωρήσει η διαδικασία με το γραφείο τελετών έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα, μια νέα περιπέτεια ξεκίνησε σχετικά με το γραφείο που θα αναλάβει τις απαραίτητες διαδικασίες για την κηδεία του.

Σχετικά με τα γραφεία τελετών και την εμπλοκή των δικηγόρων:

Υπενθυμίζεται ότι η πλευρά της Μαργαρίτας Θεοδωράκη, που αρχικά υποστήριζε τον ενταφιασμό του πατέρα της στο Βραχάτι, υποχώρησε και έκανε δεκτή την επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη να μεταφερθεί στα Χανιά. Η ίδια υποστήριξε ότι «κάνει σεβαστή την τελευταία βούληση του πατέρα της», με εξαίρεση το θέμα επιλογής γραφείου, καθώς, κατά την ίδια, θα πρέπει να επιλεγεί το συγκεκριμένο γραφείο που έχει ήδη ασχοληθεί με το ζήτημα και το οποίο είχε μεταφέρει τη σορό του από το σπίτι. Η συζήτηση ολοκληρώθηκε χθες ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας σχετικά με την αίτηση και από τις δύο πλευρές, με τον εκτελεστή της τελευταίας βούλησης του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη, Γ. Αγοραστάκη, και τους συγγενείς του, Μυρτώ Θεοδωράκη, Μαργαρίτα και Γιώργο να συμφωνούν πως κοινή τους θέληση είναι να ακολουθηθεί η τελευταία επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη ως προς τον ενταφιασμό του και τον τόπο αυτού.

Μάλιστα o πληρεξούσιος δικηγόρος του Γ. Αγοραστάκη δήλωσε ότι παραιτείται του αιτήματος για το συγκεκριμένο γραφείο τελετών προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες. «Για να εκτελεστεί η επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, παραιτείται ως προς την επιλογή γραφείου τελετών με τη δήλωση ότι διατηρεί το δικαίωμα επιλογής του γραφείου σύμφωνα με τη ρητή δέσμευση του εκλιπόντος» ανέφερε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας ότι «μιλάμε για μια κορυφαία προσωπικότητα γνωστό σε όλο τον πλανήτη. Δεν είναι απλά ένας νεκρός».

Σε πρόσθετη παρέμβαση υπέρ των συγγενών του Μίκη Θεοδωράκη προχώρησε το γραφείο τελετών το οποίο έχει αναλάβει αυτή τη στιγμή τη σορό του αείμνηστου μουσικοσυνθέτη. Πρόκειται για το γραφείο που έχει εξουσιοδοτήσει η Μαργαρίτα Θεοδωράκη για την οργάνωση της κηδείας του πατέρα της.

«Το φέρετρο έχει ήδη παραγγελθεί και κατασκευαστεί εδώ και μήνες και έχει κάποιο κόστος. Και ο νόμος δεν δίνει το δικαίωμα στον Γ. Αγοραστάκη να επιλέξει γραφείο τελετών. Δεν προβλέπεται ο καθορισμός του γραφείου τελετών στον νόμο» υποστήριξε ο πληρεξούσιος δικηγόρος του γραφείου, Αλέξης Κούγιας, ο οποίος ως προς το σκέλος του τόπου της ταφής συναινεί ως προς την αίτηση.

Ακόμα και τον τρόπο με τον οποίο θα μεταφερθεί η σορός του στην Κρήτη είχε ρυθμίσει στη συμβολαιογράφο ο Μίκης Θεοδωράκης, η οποία τον επισκέφτηκε στο σπίτι του τον περασμένο Ιανουάριο.

Ήταν 16 Ιανουαρίου του 2020 όταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης δέχτηκε στην οικία του τη συμβολαιογράφο Μαρία Παπίδα, την οποία είχε καλέσει για να συντάξει την πέμπτη(!), κατά σειρά, συμβολαιογραφική πράξη δήλωσης του τόπου ταφής του, στο κοιμητήριο του Γαλατά Χανίων, δίπλα στους γονείς και τον αδελφό του.

Παρόντες την ώρα της σύνταξης της «Δήλωσης Επιλογής Τόπου Ενταφιασμού» του Μίκη Θεοδωράκη ήταν η γραμματέας του, Ειρήνη Παρμενίδου, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του, Γιώργος Αγοραστάκης, οι οποίοι ανέλαβαν ως  θεματοφύλακες την πραγματοποίηση της τελευταίας του επιθυμίας.

Σύμφωνα με την υπ’ αρ. 1.163 συμβολαιογραφική πράξη, ο τόπος ταφής θα είναι στα Χανιά και η μεταφορά της σορού, όπως ρητά σημειωνόταν, θα γίνει με πλοίο και όχι με άλλο μέσο. Ο μουσικοσυνθέτης είχε κανονίσει μάλιστα κάθε λεπτομέρεια, καθώς είχε μιλήσει μέχρι και με τον επικεφαλής του γραφείου τελετών που επιθυμούσε να αναλάβει όλη τη διαδικασία.