Υποχρεωτική μάσκα παντού από Σεπτέμβριο – Έμμεση μείωση μισθού για τους ανεμβολίαστους, παραμένουν τα μέτρα για τις μετακινήσεις

 Υποχρεωτική μάσκα παντού από Σεπτέμβριο – Έμμεση μείωση μισθού για τους ανεμβολίαστους, παραμένουν τα μέτρα για τις μετακινήσεις

Την Τρίτη ανακοινώνονται τα νέα μέτρα που θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από τις αρχές Σεπτεμβρίου, λίγο πριν το άνοιγμα των σχολείων. Οι ανεμβολίαστοι θα βρεθούν μπροστά σε νέα πραγματικότητα, ενώ φαίνεται ότι οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι θα φορούν μάσκα παντού. Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι πολλά και μέχρι την επίσημη ανακοίνωση κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα εφαρμοστεί.

Ωστόσο, φαίνεται ότι ορισμένα νέα μέτρα έχουν κλειδώσει ενώ σύμφωνα με πληροφορίες παραμένουν τα μέτρα για τις μετακινήσεις εκτός νομού.

Ενδεικτικό είναι πως το Σάββατο (21/8) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.191 κρούσματα, ενώ οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν το ψυχολογικό φράγμα των 300 (317). Τα νέα μέτρα θα ανακοινωθούν την Τρίτη 24 Αυγούστου αλλά θα εφαρμοστούν από τα μέσα Σεπτέμβρη, δίνοντας χρόνο στους ανεμβολίαστους να κάνουν τουλάχιστον την πρώτη δόση.

Μια νέα μελέτη για τη μετάλλαξη Δέλτα αποκάλυψε πως όσοι μολύνονται από το συγκεκριμένο στέλεχος του κοροναϊού μεταδίδουν τον ιό επί μέρες, χωρίς να έχουν εμφανίσει καν συμπτώματα!

  • Ανάμεσα στα όσα θα ανακοινωθούν, το πιθανότερο, θα είναι και η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους. Το μέτρο υποτίθεται ότι δεν είχε καταργηθεί μεν αλλά λόγω καλοκαιριού και καύσωνα οι πολίτες επιτρέπονταν να μην τη φορούν σε ανοιχτούς χώρους όπου δεν υπήρχε συνωστισμός. Τώρα, όμως, όλα δείχνουν ότι αυτό θα αλλάξει και η μάσκα θα ξαναγίνει υποχρεωτική παντού.

Υπέρ της λήψης μέτρων όχι αύριο, όχι τον Σεπτέμβριο αλλά… χθες εμφανίστηκε μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ALPHA ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας. Όπως είπε, τα μέτρα για τους εσωτερικούς χώρους έπρεπε να έχουν εφαρμοστεί εδώ και καιρό.

«Φοβάμαι ότι ήμαστε ένα βήμα μετά την επιδημία», είπε και τόνισε πως αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό η αύξηση των διασωληνωμένων το Εθνικό Σύστημα Υγείας σύντομα θα φτάσει στα όρια του. Για τον κ. Τούντα ο μόνος τρόπος να μπει ένα τέλος στην πανδημία του κορονοϊού και να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία είναι ο εμβολιασμός.

Κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα παραμείνουν αμιγείς (δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους), ενώ το ίδιο ισχύει για τα γήπεδα. Και καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να μπούν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.

Αντίθετα, υπάρχουν σκέψεις η είσοδος στα νυχτερινά κέντρα να γίνεται με εργαστηριακό τεστ. Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.

Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).

Σύμφωνα με τον Alpha όμως τα μέτρα θα περιλαμβάνουν επιβαρύνσεις στην τσέπη όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Οι επιβαρύνσεις μπορεί να φτάνουν και τα 40 ευρώ την εβδομάδα, γεγονός που σημαίνει μια σημαντική μείωση μισθού για ανεμβολίαστους.

Ειδικότερα, τα self test θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους τόσο του ιδιωτικού, όσο και του δημόσιου τομέα. Οι εργαζόμενοι επομένως θα πρέπει να κάνουν εβδομαδιαίως τα απαραίτητα τεστ αυτοδιάγνωσης για την Covid-19 με δική τους επιβάρυνσή. Τα τεστ θα πρέπει να είναι είτα μοριακά είτε rapid και θα γίνονται δύο φορές την εβδομάδα ενώ η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη.

Παράλληλα οι περιορισμοί στα ταξίδια και τη μετακίνηση εκτός νομού που υφίστανται όλο το καλοκαίρι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και τον χειμώνα. Δηλαδή σε πλοία και αεροπλάνα η επιβίβαση θα γίνεται με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή διαφορετικά με τα απαραίτητα τεστ.