Έρευνα: Πως και γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να φιλιούνται- Μόνο οι μισοί από τους 168 πολιτισμούς έδιναν φιλί στα χείλη…

 Έρευνα: Πως και γιατί οι άνθρωποι άρχισαν να φιλιούνται- Μόνο οι μισοί από τους 168 πολιτισμούς έδιναν φιλί στα χείλη…

Το φιλί με τα χείλη δεν είναι τόσο καθολικό όσο νομίζουμε ότι είναι, έτσι μπορεί ο ποικίλος αριθμός τρόπων με τον οποίο φιλιούνται οι άνθρωποι να αποκαλύψει τι είναι για αυτήν την οικεία πράξη που θεωρούμε σημαντικό;

Λιγότερες από τις μισές κοινωνίες φιλιούνται με τα χείλη τους, σύμφωνα με μελέτη 168 πολιτισμών από όλο τον κόσμο . Ο William Jankowiak, καθηγητής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα του Λας Βέγκας, διαπίστωσε ότι μόνο το 46% χρησιμοποιεί φιλιά από χείλος σε χείλος με ρομαντική έννοια, αποκλείοντας πράγματα όπως φιλιά γονέων-παιδιών ή χαιρετισμούς.

Δύο θεωρίες για το γιατί οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να φιλιούνται πηγάζουν από την ιδέα ότι ως μωρά έχουμε μια έμφυτη συμπάθεια για το άγγιγμα των χειλιών. Σε μια περίπτωση, μπορεί να συνδέουμε το άγγιγμα των χειλιών με το θηλασμό και αυτό το αντανακλαστικό είναι έμφυτο σε όλους. Υπάρχει επίσης μια πρόταση ότι οι μητέρες και τα παιδιά τους συνδέονται με το φιλί με τα χείλη λόγω κάτι που ονομάζεται ” μεταφορά τροφής πριν από το θηλασμό “. Οι μητέρες των αρχαίων προγόνων μας μπορεί να είχαν μασήσει το φαγητό μας για εμάς στα πρώτα μας χρόνια και το είχαν μεταφέρει απευθείας στο στόμα μας. Αυτό είναι κάτι που φαίνεται στους πιο κοντινούς μας προγόνους – χιμπατζήδες – καθώς και σε άλλους μεγάλους πιθήκους.

Στο βίντεο που ακολουθεί το BBC Reel διερευνά μερικές από τις άλλες θεωρίες για την προέλευση του φιλιού, οι οποίες περιλαμβάνουν μία πρόταση ότι τα ρούχα μπορεί να ήταν ένας σημαντικός παράγοντας οδήγησης.

Science of kissing: why a kiss is not just a kiss

Γιατί φιλιούνται οι άνθρωποι;

“Αλλά νομίζω ότι το κλειδί για το ανθρώπινο καθολικό του φιλιού, ή η απουσία του, είναι ότι ο αισθησιασμός των ανθρώπων μπορεί να αντιμετωπιστεί με πολλούς τρόπους εκτός από το απλό φιλί”, λέει ο Jankowiak.

Αυτοί οι πολιτισμοί που δεν φιλούν τα χείλη στα χείλη βρίσκουν άλλους τρόπους να είναι οικείοι, λέει η συγγραφέας Sheril Kirshenbaum. “Υπάρχει το φιλί της Μαλαισίας που περιέγραψε ο Δαρβίνος, όπου οι γυναίκες κάθονταν στο έδαφος και οι άντρες κρέμονταν από πάνω τους και έπαιρναν μια γρήγορη μυρωδιά ο ένας από τον άλλο – πάρτε ένα δείγμα από τη μυρωδιά του συντρόφου τους.”

Στα νησιά Τρόμπριαντ, στα ανατολικά παράλια της Παπούα Νέας Γουινέας, οι εραστές φιλιούνται κάθονται πρόσωπο με πρόσωπο και τσιμπάνε τις βλεφαρίδες του άλλου, “που νομίζω ότι σε πολλούς από εμάς σήμερα δεν ακούγεται σαν το ύψος του ρομαντισμού, αλλά για αυτούς αυτό έκανε το κόλπο », λέει ο Κίρσενμπαουμ. Αυτό που είναι σημαντικό με το φιλί με τα χείλη και με άλλους τύπους φιλιού είναι ότι η στιγμή αφορά την ανταλλαγή στενών, οικείων πληροφοριών ο ένας για τον άλλον.

Το φιλί πιέζοντας τα χείλη μας είναι μια σχεδόν μοναδική ανθρώπινη συμπεριφορά. Αν το φιλί έχει εξελικτικό σκοπό, γιατί δεν βλέπουμε περισσότερα ζώα να φιλιούνται;

Η Melissa Hogenboom απάντησε σε αυτήν την ερώτηση για το BBC Earth το 2015 . Ένας από τους λόγους που ίσως υποχρεωθήκαμε να πλησιάσουμε το πρόσωπο ενός συντρόφου μας είναι να του δώσουμε μια καλή μυρωδιά. Το άρωμα μπορεί να αποκαλύψει κάθε είδους χρήσιμες πληροφορίες: διατροφή, παρουσία ασθενειών, διάθεση και συγγένεια, για να αναφέρουμε ορισμένες. Πολλά ζώα έχουν πολύ πιο εξελιγμένες αισθήσεις όσφρησης από εμάς, οπότε δεν χρειάζεται να είναι τόσο κοντά.

Πηγή: BBCnews

Σχετικά Άρθρα