Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε παιδιά για κοροναϊό όπως στα άλλα εμβόλια; Τι απαντά ο καθηγητής Μαγιορκίνης

 Υποχρεωτικός εμβολιασμός σε παιδιά για κοροναϊό όπως στα άλλα εμβόλια; Τι απαντά ο καθηγητής Μαγιορκίνης

O καθηγητής και εκπρόσωπος της επιτροπής ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, σε ερώτηση για το αν «βλέπει» υποχρεωτικό εμβολιασμό μαθητών στον «ορίζοντα» απάντησε:

  • «Σε πρώτη φάση τα σχολεία θα ανοίξουν με self test, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δε βλέπω κάποια εκτίμηση σε πρώτη φάση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, νομίζω όμως ότι σταδιακά θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε αν μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως όλα τα υπόλοιπα εμβόλια που κάνουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο».

«Είναι μία συζήτηση που γίνεται σε όλη την επιστημονική κοινότητα. Δε θα είναι μία ελληνική πρωτοτυπία. Καθώς συλλέγονται τα στοιχεία και δείχνει ότι έχει μια ασφάλεια και είναι προς όφελός τους… Θα δούμε τις κινήσεις να γίνονται στο εξωτερικό και μετά εδώ» συμπλήρωσε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

  • Σύμφωνα με τον καθηγητή, δεν αποκλείεται να γίνει υποχρεωτικό ένα rapid Test σε ανεμβολίαστους που επιστρέφουν από τις διακοπές τους, ωστόσο το πιο πιθανό σενάριο είναι να γίνει υποχρεωτικό τo rapid test για τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί και επιστρέφουν στους εργασιακούς τους χώρους μετά την άδεια τους.

«Εγώ θα έλεγα ότι αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Καταρχήν θα έπρεπε να το ζητάνε οι ίδιες οι επιχειρήσεις και σε δεύτερη φάση ίσως θα έπρεπε να μπει σαν μέτρο από το ίδιο το κράτος».

«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης δεν μπορούμε να το κρύψουμε» είπε εξηγώντας πως αυτό είναι που φαίνεται να επιβαρύνει κυρίως την επιδημία σε αυτή τη φάση.

«Νομίζω ότι θα πρέπει, όσοι πάνε σε όλους τους προορισμούς αυτή την περίοδο, να προσέξουν ιδιαίτερα την νυχτερινή διασκέδαση» τόνισε.

Όσο για την πορεία του εμβολιασμού ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι εάν ως τον Οκτώβριο καταστεί δυνατό να επιτευχθούν επιπλέον δύο εκατομμύρια εμβολιασμοί τότε η κατάσταση το χειμώνα θα είναι πολύ καλύτερη.