ΣΥΡΙΖΑ: Τα ΦΕ(ι)Κ news της συνέντευξης Μητσοτάκη – Η τοποθέτηση Τσίπρα για την “επιτροπή Μπένου” – Στον αέρα η συμμετοχή της αντιπολίτευσης

 ΣΥΡΙΖΑ: Τα ΦΕ(ι)Κ news της συνέντευξης Μητσοτάκη – Η τοποθέτηση Τσίπρα για την “επιτροπή Μπένου” – Στον αέρα η συμμετοχή της αντιπολίτευσης

Μέχρι να γίνει η αποκατάσταση της Εύβοιας, να επουλωθούν οι πληγές στην Ηλεία και να αρχίσει η ανασύνταξη της Αττικής παρεμβάλλεται μακρύς πολιτικός χρόνος. Εκεί όπου δεν χωρούν χρονοτριβές είναι η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης μετά τις καταστροφές και σε αυτό το κάδρο με την επίκληση απλά και μόνο της ενότητας δεν φαίνεται να έχει διάθεση να μπει η αντιπολίτευση.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο κ. Μητσοτάκης μια ερώτηση λίγο πριν εκπνεύσει ο χρόνος των απαντήσεων που θα έδινε ο κ. Μητσοτάκης ήρθε να βάλει φωτιά στην αντιπαράθεση. Με έντονη ακόμη τη μυρωδιά από τα καμένα της Εύβοιας και της Αττικής σηκώθηκε κουρνιαχτός και από τη στάχτη στο Μάτι.

  • Ο κ. Μητσοτάκης προσπέρασε την ερώτηση γιατί μετά την νέα καταστροφή επιμένει η κυβέρνηση να κρατά και μάλιστα σε αναβαθμισμένο ρόλο τα δυο πρόσωπα που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τραγωδία του Ματιού, τον αναβαθμισμένο σε Γεν. Γρ. Δημόσιας Τάξης κ. Τσουβάλα από αρχηγό της ΕΛΑΣ και τον αρχηγό της ΠΟΥ κ. Κολοκούρη.

Εκεί άρχισε και ο πόλεμος και το κλίμα συναίνεσης για το οποίο μιλούσαν οι πολιτικές δυνάμεις πήγε περίπατο.

Ο Πρωθυπορυγός προσπέρασε τον αρχηγό της πυροσβεστικής κ. Κολοκούρη, επιχειρησιακό τότε διευθυντή και για τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ αρκέστηκε στο ότι αναβαθμίστηκε σε αρχηγό επι ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρτοπόλεμος με ΦΕΚ

Μάλιστα η κυβερνητική εκπρόσωπος άνοιξε το χαρτοπόλεμο με παράθεση των ΦΕΚ που εκδόθηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να απαντήσει με δυο διαδοχικές αναρτήσεις και ανακοινώσεις της η κα Γεροβασίλη που διετέλεσε υπουργός προστασίας του πολίτη μέχρι τις εκλογές του 19.

Η κα Γεροβασίλη και ο ΣΥΡΙΖΑ από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για fake news από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό επισημαίνοντας ότι είναι άλλο η φυσική ανέλιξη και άλλο η τοποθέτηση και αναβάθμιση ενός αξιωματικού σε επιτελική θέση πόσο μάλλον η επιλογή του για τη θέση του αρχηγού ενός σώματος ασφαλείας για την οποία προηγείται ένα ΚΥΣΕΑ.

  • Όπως έγραψε η πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη ήταν η ΝΔ που 12 μέρες μετά τις εκλογές όχι αναβάθμισε αλλά τίμησε και με πολιτικό ρόλο τον αρχηγό της ΕΛΑΣ που δεν κατάφερε να συντονίσει τις αστυνομικές δυνάμεις για την εκκένωση του Ματιού και λίγους μήνες μετά τον κ. Κολοκούρη σε αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος.

Και από τη στιγμή που απασφάλισαν στο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης τα χτυπήματα συνεχίστηκαν και για τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης σε σχέση με το γεγονός ότι αυτή τη χρονιά επιχειρούν περισσότερα εναέρια μέσα από κάθε άλλη φορά.

Πάλι η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στον κ. Μητσοτάκη ότι τα επιπλέον 20 μέσα που επικαλέστηκε ότι εξασφάλισε η κυβέρνησή του, δεν είναι άλλα από εκείνα που «άφησε προίκα ο ΣΥΡΙΖΑ» με τη σύμβαση μίσθωσης και με δικαίωμα προαίρεσης για τρία χρόνια μέχρι το 2023 για επιπλέον 18 ελικόπτερα.

«Δεύτερη φορά δεν έχει»

Ο Αλέξης Τσίπρας ένα μέρος της συνέντευξης Τύπου του κ. Μητσοτάκη το άκουσε καθοδόν προς τα πυρόπληκτα χωριά της Ηλείας. Πολλά από τα στιγμιότυπα ο τηλεοπτικός τα κατέγραψε και τα πλάνα από τις συνομιλίες του με όλους τους Δήμαρχους και του φορείς της περιοχής διανεμήθηκαν στα μέσα ενημέρωσης.

Σε κάποια φάση όμως ο κ. Τσίπρας εισπράττοντας την οργή και την αγανάκτηση των κατοίκων ζήτησε να κατέβουν τα μικρόφωνα και να σβήσουν οι κάμερες για να έχει μια αυθεντική συζήτηση με τους ντόπιους.

  • «Δεύτερη φορά δεν αντέχουμε να τα ξαναφτιάξουμε. Μετά από δεκαπέντε χρόνια που φτιάξαμε ελιές και αμπέλια κάηκαν και πάλι» ήταν η πιο χαρακτηριστική έκφραση απελπισίας που ακούστηκε για το γολγοθά που έχουν μπροστά τους οι πυρόπληκτοι για δεύτερη φορά κάτοικοι της Ηλείας.

Πάνω που είχαν επουλώσει τις πληγές του 2007 και ακριβώς εκεί που οι καλλιέργειές τους είχαν αρχίσει να τους δίνουν μια σταθερή πρόσοδο όλα έγιναν στάχτη. Όσοι κατάφεραν να παραμείνουν μετά το πρώτο κύμα προσφυγιάς από την τραγωδία του 07 δεν φαίνεται να αντέχουν να αρχίσουν από την αρχή. Ένα δεύτερο κύμα φυγής είναι πολύ πιθανό να ανοίξει και πάλι.

Επιτροπή Μπένου

Ακούγοντας αυτά και έχοντας στο μυαλό του τα καλέσματα του πρωθυπουργού σε προτάσεις ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δήλωσε ανήσυχος για το σχέδιο της κυβέρνησης αλλά και για τις στοχεύσεις του κ. Μητσοτάκη.

  • «Λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να βρω ανταπόκριση στην έκκληση που έκανα πριν δυο μέρες, για να υπάρξει ένα ελάχιστο επίπεδο συμφωνίας στη σοβαρότητα και την υπευθυνότητα» είπε ο κ. Τσίπρας.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας δεν αναφέρεται σε κάτι άλλο από την επικοινωνιακή τακτική του κ. Μητσοτάκη και την επιλογή του ταυτόχρονα να θέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην υπηρεσία μιας κορυφαίας επιλογής του για την οποία δεν έχει διαβουλευθεί με κανένα αρχηγό κόμματος.

  • Η συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην επιτροπή Μπένου είναι στο αέρα όσο ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης δεν ανοίγει τα χαρτιά για το τι πραγματικά έχει στο μυαλό του.

Ο ίδιος ο πρώην Υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ με πολυετή εμπειρία από την αναστήλωση της Καλαμάτας μέχρι τα ολοκληρωμένα σχέδια χωροταξικού και χωρικού σχεδιασμού μέσω του οργανισμού «Διάζωμα» του οποίου ηγείται, δεν φαίνεται να γνωρίζει και εκείνος κάτι περισσότερο για το εγχείρημα.

Το πλάνο θα αρχίσει να καθαρίζει από την συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη την ερχόμενη Τετάρτη.

Ωστόσο η εμπειρία των επιτροπών της ΝΔ και της κυβέρνησης όπως αυτής τη πολιτικής προστασίας που συγκρότησε ο κ. Χαρδαλιάς είναι αρνητική, τη χαρακτήρισαν και τη χαρακτηρίζουν ένα φιάσκο καθώς δεν υιοθετήθηκε από τη νέα κυβέρνηση κανένα από τα σχέδια που παρέδωσε η διακομματική επιτροπή που συνέταξε το πόρισμα με συναίνεση κάτω από τις οδηγίες που έδωσε αμέσως μετά το Μάτι ο καθηγητής Γκολντάμερ.

Όπως σημείωναν μάλιστα το επίπεδο της δουλειάς της συγκεκριμένης επιτροπής υπό τον κ. Χαρδαλιά για το οποίο η κυβέρνηση εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ που δεν έστειλε εκπρόσωπο, αποτυπώθηκε τις προηγούμενες δέκα ημέρες με τη μια και μόνη αλλά μοναδική στρατηγική των εκκενώσεων.

Σχετικά Άρθρα