Ανησυχία μετά τον “πορτοκαλί” χάρτη – Το σχέδιο για τοπικά lockdown

 Ανησυχία μετά τον “πορτοκαλί” χάρτη – Το σχέδιο για τοπικά lockdown

Σε αναμμένα κάρβουνα… Ίος και Μύκονος, καθώς κυβέρνηση και ειδικοί δεν άναψαν το πράσινο φως για τοπικό lockdown (σημ. όχι μουσική, απαγόρευση κυκλοφορίας τη νύχτα) στα δυο αιγαιοπελαγίτικα νησιά αυτή την εβδομάδα, αλλά διαμηνύουν ότι δεν απέχουν πολύ από την απευκταία αυτή απόφαση.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ζάκυνθος, Τήνος, Λευκάδα, Σαντορίνη, Πάρος και Ρόδος δηλαδή η βιτρίνα του ελληνικού τουρισμού, εμφανίζονται επίσης ιδιαίτερα επιδημιολογικά επιβαρυμένες.

Όσο και αν τα κυβερνητικά στελέχη ξορκίζουν μια λογική ακορντεόν «άνοιξε-κλείσε» στα νησιά, που συνακόλουθα επιφέρει ακυρώσεις και οικονομική καθίζηση, παραδέχονται ότι ίσως εξαναγκαστούν να καταλήξουν εκεί καθώς τα πρόστιμα και τα λουκέτα από τα αστυνομικά κλιμάκια που έχουν κατέβει στα νησιά, δεν αποδεικνύονται ως τώρα αποτελεσματικά να χαλιναγωγήσουν εστίες υπερ-μετάδοσης.

  • «H Ελλάδα είναι ο τουριστικός προορισμός με τη μεγαλύτερη ανάκτηση τουριστών στην Ευρώπη σε σύγκριση με το 2019 έως τώρα» επισημαίνουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, που ανησυχούν όμως για την πορεία της τουριστικής κίνησης το υπόλοιπο καλοκαίρι με δεδομένο ότι πια ούτε μια «πράσινη» ζώνη δεν αποτυπώνεται στην χώρα μας στον επιδημιολογικό χάρτη του ECDC, που είναι στην διάθεση των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Στην Κρήτη, που βρίσκεται σε κλοιό κρουσμάτων κοροναϊού, μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός συνεχίζοντας τις περιοδείες στην περιφέρεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το πρωί το Σπήλι Ρεθύμνου όπου διενεργούνται εμβολιασμοί από κινητή μονάδα και θα καταλήξει στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου.

  • Η επιστράτευση των κινητών μονάδων εμβολιασμού μπαίνει σε προτεραιότητα από την Κυβέρνηση, που παρατηρεί να ατονεί το εμβολιαστικό ενδιαφέρον όσο οδεύουμε προς την καρδιά της τουριστικής σεζόν και αρχίζουν οι θερινές άδειες του Αυγούστου.

Η εντολή είναι «να φτάσουμε εμείς σε όσους δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί». Και έτσι πέρα από τις κινητές μονάδες, που θα μεταβούν σε τουριστικές περιοχές αλλά και σε πιο απομακρυσμένα σημεία ανά την επικράτεια, θα δίνεται πια η δυνατότητα στους πολίτες να μεταφέρουν το ραντεβού τους για την δεύτερη δόση κοντά στον τόπο που παραθερίζουν προκειμένου να εκλείψει και αυτός ο ανασταλτικός παράγοντας.

Στο 65% προσδιορίζεται το τείχος ανοσίας, αν αθροιστούν νοσήσαντες και πλήρως εμβολιασμένοι σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, ποσοστό που δεν επιτρέπει εφησυχασμό.

  • «Επιθυμητό είναι να φτάσουμε σε υψηλό τείχος ανοσίας μέσω του εμβολίου, γιατί αν γίνει το αντίθετο δηλαδή η ανοσία επιτευχθεί γιατί θα κολλήσουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες, η ανοσία θα έχει κόστος σε ανθρώπινες ζωές» εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Σχετικά Άρθρα