Σύγχυση με τις απολύσεις σε περίπτωση μη εμβολιασμού: Οι δηλώσεις Μιχαηλίδου, το “άδειασμα” από Χατζηδάκη – Επιμένει ο Βορίδης (vid)

 Σύγχυση με τις απολύσεις σε περίπτωση μη εμβολιασμού: Οι δηλώσεις Μιχαηλίδου, το “άδειασμα” από Χατζηδάκη – Επιμένει ο Βορίδης (vid)

Στη δημόσια συζήτηση μπήκε ξαφνικά το θέμα των απολύσεων εργαζομένων στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ σε περίπτωση άρνησης να εμβολιαστούν, καθώς ήδη με τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις ισχύει ο υποχρεωτικός εμβολιασμός. Το ζήτημα άνοιξε η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου η οποία στη συνέχεια ανασκεύασε μετά από το “άδειασμα” Χατζηδάκη ενώ το θέμα επανάφερε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης εκφράζοντας την εκτίμηση ότι θα υπάρξει ρύθμιση προς αυτήν την κατεύθυνση.

Αρχικά τις φωτιές που άναψαν οι δηλώσεις Μιχαηλίδου έσπευσε να σβήσει ο Υπουργός Εργασίας κ. Κωστής Χατζηδάκης. Δεν απολύεται κανένας, θα εφαρμοστεί όμως το μέτρο της άδειας άνευ αποδοχών, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Κανένας δεν θέλει να μπλέξει σε μια κατάσταση εκτός ελέγχου, ούτε η κυβέρνηση φυσικά, ούτε οι εργοδότες, ούτε οι εργαζόμενοι. Νομίζω ότι μπορούμε να συνεννοηθούμε και να προχωρήσουμε με αίσθημα πατριωτισμού και ευθύνης», σημείωσε ο υπουργός μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Για τους εργαζόμενους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ που θα επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι κανένας δεν απολύεται αλλά ισχύει ότι θα τεθούν σε άδεια άνευ αποδοχών μετά τις 16 Αυγούστου.

  • «Δεν απολύεται κανένας αλλά λέμε: Άδεια άνευ αποδοχών. Διότι ακριβώς εκεί η παρουσία τους αποτελεί (…) κίνδυνο για τους άλλους. Δε θες να κάνεις εμβόλιο; Μην κάνεις, αλλά τουλάχιστον πήγαινε στην άκρη για λίγο να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Θα προσληφθεί κάποιος άλλος, θα κάνει τη δουλειά σου εμβολιασμένος. Ε, αυτό είναι. Κοινή λογική είναι», τόνισε ο υπουργός Εργασίας.

Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση προχωρά με προσοχή στο θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, δεν κινήθηκε βιαστικά και απότομα, άφησε να εξελιχθεί η υπόθεση και έλαβε κάποια μέτρα.

Επίσης, όπως είπε, η Ελλάδα ακολούθησε μέτρα που εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ υπάρχει εναρμόνιση με όσα γίνονται σε Γαλλία και Ιταλία».

Οι αρχικές δηλώσεις Μηχαηλίδου και η διόρθωση

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, η κ. Μιχαηλίδου δήλωσε ότι θα έχει χρονικό «ταβάνι» η άδεια άνευ αποδοχών για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους στις Μονάδες Φροντίδας και στη συνέχεια θα δοθεί η δυνατότητα απόλυσής τους.

«Αυτό που σχεδιάζουμε τώρα (είναι) αυτή η άδεια άνευ αποδοχών να έχει ένα ‘’ταβάνι’’ -λέμε τώρα ενός μηνά, και μετά ο εργοδότης να μπορεί να πει, μετά από έναν μήνα που ο εργαζόμενος στη δομή μου δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο αυτός ο άνθρωπος δεν μπορεί να είναι ικανός να προστατεύσει τους ωφελούμενούς μου. Άρα, μετά από αυτό τον ένα μήνα -ξαναλέω δεν έχουμε καθορίσει το χρονικό περιθώριο, να μπορεί να απολυθεί αυτός ο άνθρωπος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αργότερα και μετά τις δηλώσεις Χατζηδάκη απέδωσε την αρχική δήλωσή της σε λανθασμένη δική της διατύπωση.

Η υφυπουργός διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει το ισχύον καθεστώς στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που συνδέει τον μη εμβολιασμό με αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών.

Αναλυτικά η δήλωση της κ. Μιχαηλίδου:

«Η πρωινή μου διατύπωση περί ρύθμισης που θα συνδέει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους εργαζόμενους στις ιδιωτικές δομές Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων με απολύσεις ήταν λάθος.

Δεν πρόκειται να υπάρξει τροποποίηση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα η οποία θα συνδέει την αποχή από την εργασία με άδεια άνευ αποδοχών λόγω μη εμβολιασμού με απόλυση».

Επανέρχεται ο Βορίδης

Και ενώ η συζήτηση είχε καταλαγιάσει ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης επανήλθε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μια τέτοια ρύθμιση θα πρέπει να υιοθετηθεί.

Ο Μάκης Βορίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΙ, ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο απόλυσης μετά την παρέλευση της αναστολής εργασίας (πχ μετά από έναν μήνα αναστολής εργασίας άνευ αποδοχών, όπως διατυπώθηκε στην ερώτηση), για να ταχθεί υπέρ της άποψης αυτής.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εσωτερικών δήλωσε:

  • «Θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση σε αυτό, και νομίζω ότι θα υπάρξει και ρύθμιση. Σε αυτό προσωπικά έχω την άποψή μου· θεωρώ ότι πρέπει να υπάρξει ρύθμιση. Για μένα η έννοια της αναστολής είναι μία έννοια μεταβατικότητας και προσαρμογής. Αλλά εν συνεχεία είναι προφανές ότι αυτό θα αποτελεί μία υγειονομική υποχρέωση. Παρεμπιπτόντως αυτό δεν είναι πρωτοφανές οι εργαζόμενοι παραδείγματος χάρη σε καταστήματα εστίασης είναι σαφές ότι τηρούν έχουνε και υγειονομικά πιστοποιητικά και πιστοποιήσεις της καλής τους υγείας. Δεν μπορεί ένας άνθρωπος που έχει συγκεκριμένα νοσήματα να πάει να εργαστεί σε μια κουζίνα.

»Για προφανείς λόγους άρα λοιπόν αυτές οι υποχρεώσεις υγειονομικές που συνδέονται ορισμένα επαγγέλματα θα υπάρξουν ως υποχρέωση και για την αντιμετώπιση της πανδημίας για ορισμένα επαγγέλματα. Αν κάποιος δεν έχει αυτές τις προϋποθέσεις, είναι προφανές ότι θα βρίσκεται σε παραβίαση της συμβάσεως εργασίας του».

Σε διευκρινιστική, δε, ερώτηση εάν υπό αυτό το πρίσμα μπορεί κάποιος να απολυθεί, ο Μάκης Βορίδης απάντησε θετικά, σημειώνοντας ότι σε αυτήν την περίπτωση ο συγκεκριμένος εργαζόμενος δεν θα τηρεί αυτά που λέει ο νόμος για την εργασία του».

Ο ίδιος σχετικά με την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, επισήμανε ότι «προφανώς αυτά βρίσκονται στο τραπέζι προς εξέταση, σε επίπεδο σκέψης και δυνατότητας και θα κριθεί από την πορεία της πανδημίας».

Σχετικά Άρθρα