Πύρινη κόλαση στην Κύπρο – 4 νεκροί και τεράστιες καταστροφές – Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του ΄74

 Πύρινη κόλαση στην Κύπρο – 4 νεκροί και τεράστιες καταστροφές – Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία μετά την εισβολή του ΄74

Ως την μεγαλύτερη τραγωδία μετά από αυτή της τουρκικής εισβολής του 1974 χαρακτήρισε ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης τη φωτιά που ξέσπασε χθες στην ορεινή κοινότητα Αρακαπά στην επαρχία Λεμεσού και στοίχισε την ζωή σε τέσσερις νεαρούς Αιγύπτιους εργάτες, τα πτώματα των οποίων εντοπίστηκαν απανθρακωμένα σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Οδού.

  • Οι τέσσερις Αιγύπτιοι εργάζονταν σε χωράφια και φαίνεται πως δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως για την εκκένωση του χωριού. Όταν αντιλήφθηκαν ότι είχαν περικυκλωθεί από την φωτιά επιχείρησαν να φύγουν προς τη Λεμεσό με αυτοκίνητο. Ωστόσο δεν υπήρχε δρόμος διαφυγής και έτσι προσπάθησαν να ανέβουν προς το βουνό με τα πόδια. Τους πρόλαβαν οι φλόγες και άφησαν την τελευταία τους πνοή στην πλαγιά, όπου εντοπίστηκαν οι σοροί τους. Ήδη ενημερώθηκε η Αιγυπτιακή πρεσβεία και στην περιοχή που βρέθηκαν τα πτώματα μετέβησαν ιατροδικαστές και ξεκίνησε η διαδικασία της ταυτοποίησης. Η αστυνομία θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους οι τέσσερις Αιγύπτιοι έμειναν στο χωράφι και αν είχαν τέτοιες οδηγίες από τον εργοδότη τους.

Τεράστια καταστροφή

  • Ενώ ακόμα το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται, οι ζημιές που έχουν προκληθεί είναι δύσκολο να υπολογιστούν, καθώς εκτός από το δάσος καταστράφηκαν κατοικίες και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις. Υπολογιζόταν μέχρι το μεσημέρι ότι είχε καεί έκταση 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ οι ζημιές στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, ύδρευσης και επικοινωνιών, έχουν αφήσει μια τεράστια περιοχή, στο σκοτάδι, χωρίς ρεύμα και νερό.

Έχουν συγκροτηθεί συνεργεία καταγραφής ζημιών, τα οποία μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές θα μπούν στις πληγείσες περιοχές για να ξεκινήσουν το έργο της αποτίμησης των ζημιών. Οι κάτοικοι των χωριών που εκκενώθηκαν, ακόμα δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και φιλοξενούνται σε άλλες κοινότητες, μέχρι η Υπηρεσία Πολιτικής Άμυνας να τους δώσει την άδεια, να γυρίσουν στα χωριά τους. Η Πυροσβεστική ασφαλίζει τις περιμέτρους γύρω από τα χωρά που επλήγησαν και σβήνει μικροεστίες σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Χειροπέδες σε 67χρονο

  • Η αστυνομία συνέλαβε έναν 67χρονο από το χωριό Αρακαπάς, όπου ξεκίνησε η φωτιά, μετά από πληροφορίες ότι έκαιγε ξερά χόρτα και η φωτιά ξεκίνησε από το χωράφι του. Ο ίδιος αρνείται την οποιαδήποτε ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι την ώρα που ξεκίνησε η πυρκαγιά βρισκόταν στο καφενείο του χωριού, κάτι που δεν επιβεβαιώνουν οι συγχωριανοί του.

Ο 67χρονος οδηγήθηκε στο δικαστήριο, το οποίο διέταξε την προφυλάκιση του για οκτώ ημέρες, ώστε να ανακριθεί και να ολοκληρωθούν οι έρευνες της αστυνομίας.

Πενιχρά μέσα στη μάχη της κατάσβεσης

Για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς χρημοποιήθηκε ένα αεροσκάφος που διαθετει η Κύπρός, αφού το δεύτερο έχει πάθει βλάβη, ελικόπτερα της αστυνομίας και των βρετανικών βάσεων. Επίσης ζητήθηκε βοήθεια από την Ελλάδα, η οποία ανταποκρίθηκε με την αποστολή δύο Canadair, από τα οποία το ένα ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στην κατάσβεση σήμερα το μεσημέρι. Το άλλο αντιμετώπισε βλάβη και αναμενόταν να αντικατασταθεί με αεροσκάφος από τη Ρόδο. Επίσης δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα έστειλε το Ισραήλ, ενώ αν χρειαστεί ίσως έρθουν και αεροσκάφη από την Ιταλία.

Στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, η Πυροσβεστική ανέφερε πως δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο και οι αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζονται από τις επίγειες δυνάμεις.

Αναστασιάδης: Η μεγαλύτερη τραγωδία μεά την εισβολή του 74

Ο κύπριος Πρόεδρος Νικος Αναστασιάδης, που βρέθηκε στα μέτωπα της φωτιάς είπε πως «μιλάμε για μια τραγωδία και δεν υπάρχει προηγούμενο πλην της εισβολής». Διαβεβαίωσε πως κυβέρνηση θα σταθεί αρωγός άμεσα προς τους πληγέντες.

  • Όπως είπε «διαπιστώνεται μια από τις καταστροφικότερες πυρκαγιές και, δυστυχώς, με ανθρώπινα θύματα. Οι Υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα, κατέβαλαν το άπαν των δυνάμεων τους προκειμένου να αποφευχθούν οι απώλειες ανθρωπίνων ζωών, δυστυχώς δεν αποφεύχθηκαν, με το περιστατικό που έχει καταγραφεί».

Σημείωσε πως «ήδη οι Κοινοτάρχες έχουν προβεί σε μια πρώτη εκτίμηση, τα συνεργεία καταγραφής είναι έτοιμα και μόλις θεωρηθεί ότι είναι ασφαλείς οι Κοινότητες τότε άμεσα θα αρχίσει η καταγραφή τόσο των ζημιών σε οικιστικές μονάδες όσο και σε επιχειρηματικές μονάδες ή εργοστάσια που έχουν υποστεί ζημιές».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε έκκληση σε όλους να είναι πολύ «προσεκτικοί. «Η θερμοκρασία, οι άνεμοι που πνέουν είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για να έχουμε ανάλογες καταστροφές, ιδιαίτερα όταν εμπλέκεται ο ανθρώπινος παράγοντας».

  • Ερωτηθείς για τη συνδρομή άλλων χωρών στην κατάσβεση των πυρκαγιών, απάντησε πως «ήδη, βρίσκεται στην Κύπρο το πρώτο από τα δύο αεροσκάφη από την Ελλάδα, το ένα έχει υποστεί ζημιά. Όμως, ένα νέο δεύτερο ανεφοδιάζεται στη Ρόδο, γύρω στο μεσημέρι αναμένουμε την άφιξη ισραηλινών αεροσκαφών, ενώ γενικότερα προσπαθούμε με κάθε τρόπο να δούμε πώς επιτυγχάνεται η κατάσβεση».

Σημείωσε ακόμα ότι «η όλη κατάσταση βρίσκεται υπό μερικό έλεγχο. Εκείνο που μας ανησυχεί είναι η ενδεχόμενη αύξηση των ανέμων» είπε και πρόσθεσε πως «η επικέντρωση της προσοχής του Τμήματος Δασών και των Πυροσβεστών μας είναι σε ένα κομβικό σημείο που ελέγχεται επί του παρόντος, δηλαδή περιορίζεται η έκταση. Έχουν ληφθεί μέτρα, έτσι ώστε να υπάρξει μια επιβραδυντική ζώνη, σε όλες τις κοινότητες υπάρχουν μονάδες της Πυροσβεστικής και όχι μόνο».

Ανέφερε επίσης πως «υπάρχουν πτητικά μέσα που εποπτεύουν, προκειμένου να διαπιστωθούν εστίες που μπορεί να αναζωπυρωθούν. Συνεπώς, πράττουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν».