Σταθερά χαμηλά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

 Σταθερά χαμηλά το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Σταθερά σε χαμηλό επίπεδο ανιχνεύεται το ιικό φορτίο του κοροναϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης, στις καθημερινές μετρήσεις για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 28/06 και της Τρίτης 29/06 είναι: -Σταθερή (+4%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 26/06 και της Κυριακής 27/06. -Προσεγγιστικά σταθερή (+32%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 21/06 και Τρίτης 22/06.

Άνδρας αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει σε live μετάδοση στην Αρτέμιδα

«Στο χαμηλό επίπεδο που ανιχνεύεται το ιικό φορτίο αυτή την περίοδο οι μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των μετρήσεων έχουν την ερμηνεία πως η επιδημιολογική εικόνα είναι πρακτικά σταθερή. Αυτό που έχει σημασία τώρα -εκτός από τα αυτονόητα μέτρα πρόληψης και αυτοπροστασίας από την έκθεση στον ιό- είναι οι πολίτες που δεν το έχουν κάνει ήδη να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους. Η αναμενόμενη επικράτηση και στη χώρα μας της μετάλλαξης Δέλτα, η σαρωτική της επέλαση όπως τη βλέπουμε ήδη σε πολλές χώρες του πλανήτη δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι η μόνη απάντηση, είναι η μόνη οδός για την ελευθερία», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.

Σχετικά Άρθρα