“Κρυφή” τροπολογία: Κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και στο νερό

 “Κρυφή” τροπολογία: Κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και στο νερό

«Κερκόπορτα» για την είσοδο των ιδιωτών στη διαχείριση των υδάτων αποτελεί η τροπολογία, που κατέθεσε το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ζητήματα σχετικά με την πανδημία. Πρόκειται για τον Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς, Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής και αφορά περίπου το 80% των νερών της χώρας. Το ΕΥΣ αποτελεί μία κομβική υπηρεσία, που σχετίζεται μεταξύ άλλων με την ασφάλεια της ποιότητας του νερού.

Σύμφωνα με την επίμαχη τροπολογία, η ΕΥΔΑΠ ΑΕ αποκτά το δικαίωμα διαχείρισης των ΕΥΣ στην Αττική αλλά μόνο για τρία χρόνια. Ωστόσο, μετά το πέρας αυτού του διαστήματος, τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμιση του ΕΥΣ θα αναλαμβάνει ιδιώτης.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι «η σύμβαση που υπογράφεται μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, της Εταιρείας Παγίων ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, ανατίθεται στην ΕΥΔΑΠ ΑΕ η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης για χρονική περίοδο τριών ετών, η οποία δύναται να παρατείνεται με συμφωνία των συμβαλλομένων μερών. Μετά τη λήξη της εν λόγω σύμβασης, η συντήρηση και λειτουργία του ΕΥΣ της μείζονος περιοχής πρωτευούσης ανατίθεται από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε ανάδοχο που αναδεικνύεται μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας σύμφωνα με τον ν. 3389/2005 (Α/ 232)».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ, λόγω απόφασης του ΣτΕ (2014), που επιβάλλει το 50+1% να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο.

Το θεμα ανέδειξε και κατήγγειλε με ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25.

Σχετικά Άρθρα