Οι “θυγατρικές” του ISIS στην υποσαχάρια Αφρική ανοίγουν νέα μέτωπα

 Οι “θυγατρικές” του ISIS στην υποσαχάρια Αφρική ανοίγουν νέα μέτωπα

Οι θυγατρικές του Ισλαμικού Κράτους στην Αφρική είναι έτοιμες για μεγάλη επέκταση μετά από μια σειρά σημαντικών νικών, νέες συμμαχίες και αλλαγές στη στρατηγική ενίσχυσαν τη θέση τους σε μεγάλο μέρος της ηπείρου.

Μετά από πρόσφατα κέρδη στη Νιγηρία, το Σαχέλ, στη Μοζαμβίκη και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό , η προπαγάνδα της Isis που δημοσιεύθηκε από την ηγεσία του ομίλου στην καρδιά της στη Μέση Ανατολή τονίζει όλο και περισσότερο την υποσαχάρια Αφρική ως ένα νέο μέτωπο που μπορεί να αποζημιώσει την ομάδα για σημαντικές αποτυχίες αλλού.
Λεπτομερείς απολογισμοί των πρόσφατων εσωτερικών συζητήσεων στη Νιγηρία, όπου η επαρχία Δυτικής Αφρικής του Ισλαμικού Κράτους (Iswap) δρομολόγησε πρόσφατα το Boko Haram , προτείνει μια νέα έμφαση από την Isis στην Αφρική στην παροχή ασφάλειας και βασικών υπηρεσιών σε τοπικές κοινότητες. Αν και οι στρατηγικές διαφέρουν ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες, η νέα προσπάθεια της ομάδας να δημιουργήσει ζώνες «διακυβέρνησης τζιχάντ» θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντική πρόκληση για τις αδύναμες, διεφθαρμένες και αναποτελεσματικές εθνικές αρχές, φοβούν οι αναλυτές.

«Για έναν οργανισμό όπως η Isis, η υποσαχάρια Αφρική είναι όπου μπορείτε να έχετε πολύ αντίκτυπο με ελάχιστους πόρους [επένδυση]. Αυτό είναι ένα από τα λίγα μέρη στον κόσμο όπου η Ίσις ελέγχει στην πραγματικότητα πολλές χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ένα σύνορο γι ‘αυτούς », δήλωσε ο Vincent Foucher , ειδικός στον εξτρεμισμό του Ισλαμισμού στη Νιγηρία με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων.

Ο Iswap εισέβαλε στο δάσος Sambisa, μια σειρά από στρατηγικά σημαντικό πυκνό δάσος, στα βορειοανατολικά της Νιγηρίας τον περασμένο μήνα, σκοτώνοντας τον βετεράνο ηγέτη της Boko Haram, Abubakar Shekau, και κληρονόμησε πολλούς από τους οπαδούς του, καθώς και το θησαυροφυλάκιο και τα όπλα του.

Από τότε, η ομάδα προσπάθησε να ενσωματώσει πρώην διοικητές της Μπόκο Χαράμ και να τους πείσει να μην βλέπουν μουσουλμάνους που ζουν έξω από ζώνες που ελέγχουν ως εχθρός και αποστάτης, όπως πίστευε ο Σέκαου. Ο αρχηγός του Iswap, Abu Musab al-Barnawi, υποστήριξε ότι η κατοχή διαβατηρίου και άλλων κρατικών εγγράφων ταυτότητας πρέπει τώρα να επιτρέπεται.

Ηχητικές κασέτες ομιλιών του Al-Barnawi , που θεωρούνται πιο μορφωμένοι και σχετικά μετριοπαθείς σε σύγκριση με άλλους διοικητές του Iswap, αποκαλύπτουν επίσης ότι έχει λάβει απρόσμενα μέτρα για τη βελτίωση της μεταχείρισης των παιδιών στις τοπικές κοινότητες.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η Iswap άνοιξε περιοχές βοσκής σε βοσκούς, απελευθέρωσε κρατούμενους από τις φυλακές του, άρχισε να επιβάλλει θρησκευτικούς φόρους από τους πλούσιους σε ορισμένες περιοχές που ελέγχει και προσπάθησε να περιορίσει τις επιδρομές για τη «λεία πολέμου» που θα διανεμηθεί μεταξύ των μαχητών στη θέση τους. αμοιβής.

Ο Αλ-Μπαρνάουι ανέλαβε τον ηγετικό ρόλο από μια «αποστολή ελέγχου» που στάλθηκε από τη Μέση Ανατολή από την Ίσις νωρίτερα φέτος, δήλωσε ο Φούκερ.

Δυτικοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι σε μέρη όπως η Νιγηρία , ο συνδυασμός αυξημένου κινδύνου αναφλέξεων, μεγαλύτερης πειθαρχίας και πιθανής συγκατάθεσης των ηγετών της τοπικής κοινότητας με τον κανόνα Iswap θα κάνει την ομάδα μια τεράστια πρόκληση για τις τοπικές ένοπλες δυνάμεις και αρχές.

«Το πρόβλημα είναι όταν είναι εκεί, πώς τα βγάζεις; Πρέπει να προσφέρετε στις τοπικές κοινότητες κάποια εναλλακτική λύση, και συχνά δεν υπάρχει μία », δήλωσε ένας δυτικός αντιτρομοκρατικός αξιωματούχος με έδρα το Μάλι, ο οποίος παρακολουθεί τη Νιγηρία και το ευρύτερο Σαχέλ.

Η στρατηγική της συγχώνευσης και του εξαναγκασμού των τοπικών κοινοτήτων βοήθησε την Ίσις να αναπτύξει την εμβέλειά της από τη βορειοανατολική Νιγηρία σε ολόκληρη την περιοχή Σαχέλ, με έδαφος που εκτείνεται τώρα σε χιλιάδες μίλια τόσο βόρεια όσο τα σύνορα της Λιβύης και όσο νότια ως τμήματα Μπενίν και Γκάνα.

Πηγή: TheGuardian

Σχετικά Άρθρα