Θερμός Ιούλιος: Μετά το εργασιακό, θύελλα στο ασφαλιστικό – Παρουσιάζεται στο υπουργικό μαζί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

 Θερμός Ιούλιος: Μετά το εργασιακό, θύελλα στο ασφαλιστικό – Παρουσιάζεται στο υπουργικό μαζί με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Το κεφάλαιο της επικουρικής ασφάλισης, μετά το εργασιακό νομοσχέδιο, ανοίγει η κυβέρνηση επιχειρώντας με γοργούς ρυθμούς να νομοθετήσει μεταρρυθμίσεις με κοινωνικό κόστος. Στην σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό τον Πρωθυπουργό στο επίκεντρο θα βρεθεί η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας επικουρικής ασφάλισης.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Όπως προβλέπεται, η σύνταξη του ασφαλισμένου θα αποτελείται από τρεις πυλώνες:

  • Την εθνική, την ανταποδοτική και την επικουρική σύνταξη. Η τελευταία θα προκύπτει από την επένδυση των εισφορών σε επενδυτικά προϊόντα συντηρητικής, ισορροπημένης ή επιθετικής διαβάθμισης κατόπιν επιλογής του ασφαλισμένου.

Με άλλα λόγια, το διανεμητικό σύστημα αλληλεγγύης των γενεών μετατρέπεται σε έναν ατομικό κουμπαρά, όπου εκεί θα επενδύονται οι εισφορές του κάθε ασφαλισμένου για να λάβει την επικουρική του σύνταξη όταν θα φτάσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης.

Μολονότι η κυβέρνηση καθησυχάζει ότι δεν θα υπάρχει «χασούρα» του ασφαλισμένου από τυχόν αρνητικές αποδόσεις της επένδυσης των εισφορών του, παρά ταύτα γνώστες του ασφαλιστικού, όπως ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Σάββας Ρομπόλης, παρατηρεί σε πρόσφατο άρθρο του ότι «με το σημερινό σύστημα οι άνω των 35 ετών που θα βρίσκονται στο παλαιό σύστημα επικουρικής ασφάλισης, μπορεί να λάβουν αρνητικές αποδόσεις στην περίπτωση που υπάρχει ύφεση».

  • Όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, επιθυμία είναι η μεταρρύθμιση για την επικουρική ασφάλιση να πάρει τον δρόμο της Βουλής μέσα στον Ιούλιο.

Απέναντι στις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες, που προεξοφλούν ότι θα ενθαρρύνει η αντιπολίτευση θέλοντας να διαμορφώσει ένα ακόμη θερμό μέτωπο αντιπαράθεσης, στενοί συνομιλητές του Πρωθυπουργού σκιαγραφούσαν μια ανάλογη γραμμή πλεύσης με αυτή του εργασιακού νομοσχεδίου.

  • «Η τακτική της ονομαστικής ψηφοφορίας που επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έβγαλε το φύλλο συκής από τον ΣΥΡΙΖΑ, που υπερψήφισε 55 άρθρα» υπογράμμιζαν με νόημα οι ίδιες πηγές, που αναμένουν ρητορική τύπου «ασφαλιστικό Πινοσέτ» από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται κατά την εισήγηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο να επισημάνει ότι η Κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην κατεύθυνση, που της έδωσαν οι πολίτες στις εκλογές του 2019 δηλαδή να προχωρήσει σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις. Κυρίως θα επιμείνει στην διάσταση ότι οι επικουρικές συντάξεις που στα χρόνια των Μνημονίων, θεωρούνταν σχεδόν ξεγραμμένες, αποκτούν νέα δυναμική για τους ασφαλισμένους, οι οποίοι θα μπορούν να εισπράξουν τις καταβληθείσες εισφορές τους και την απόδοσης των επενδύσεων, με την κυβέρνηση να εγγυάται ότι στο χειρότερο σενάριο θα αποδοθούν στους ασφαλισμένους τουλάχιστον οι καταβληθείσες εισφορές σε πραγματικούς όρους.

  • Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να παρουσιάσει το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών η Νίκη Κεραμέως.  

Οι υπό εξέταση και αξιολόγηση των επιμέρους προσόντων των εκπαιδευτικών θα γίνεται ανά τετραετία ή διετία και θα αξιολογούνται σε μια κλίμακα τεσσάρων βαθμίδων, που θα ξεκινά από το «μη ικανοποιητικός» έως το «εξαιρετικός».

Σχετικά Άρθρα