42χρονος έπεσε σε κώμα δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό – Εξετάζεται αν σχετίζεται με το AstraZeneca

 42χρονος έπεσε σε κώμα δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό – Εξετάζεται αν σχετίζεται με το AstraZeneca

Νέο περιστατικό που φέρεται να συνδέεται με εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς ένας 42χρονος συμπολίτης, ο οποίος είχε σκλήρυνση κατά πλάκας, μας έπεσε σε κώμα δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Η αδελφή του 42χρονου μίλησε το πρωί της Πέμπτης στο MEGA λέγοντας χαρακτηριστικά πως «βγήκαμε και είπαμε την περιπέτειά μας για να προστατευτούν και άλλοι άνθρωποι. Όλη η οικογένεια είναι υπέρ των εμβολίων». Ο αδερφός της, αυτή τη στιγμή είναι στην εντατική σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, σε κώμα. «Έχει φύγει ο άνθρωπος μας» είπε σπαρακτικά.

Όπως περιέγραψε η ίδια, δέκα μέρες μετά τον εμβολιασμό του, ο 42χρονος εμφάνισε σύνδρομο Γκιλαίν – Μπαρέ. «Στην αρχή νομίσαμε ότι ήταν από τη ασθένειά του», είπε συμπληρώνοντας πως μέχρι στιγμής οι γιατροί δεν έχουν επιβεβαίωση ότι για την παρενέργεια οφείλεται το εμβόλιο.

  • «Είναι κρίμα, είναι κρίμα, για ανθρώπους που είχαν προβλήματα υγείας τόσο χρόνια. Για να προστατευθούν και οι ίδιοι και οι γύρω τους, εμβολιάστηκαν. Για κάποιους φιλάσθενους να μην ήταν όλα τα εμβόλια στην λίστα» σημείωσε η αδελφή του 42χρονου.

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Αθηνά Λινού, τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για κανένα εμβόλιο όταν υπάρχει σκλήρυνση κατά πλάκας. «Μπορεί να είναι πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο». Τέλος, η επιδημιολόγος υπογράμμισε ότι τα εμβόλια γενικώς προστατεύουν εκατομμύρια ανθρώπους.

Πάντως έντονη ανησυχία στους περίπου 470.000 ανθρώπους που έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca έχει προκαλέσει η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να μπει φρένο στον εμβολιασμό των κάτω των 60 ετών με το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Ο καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γεώργιος Χρούσος επισήμανε ότι το δικαίωμα αλλαγής σκευάσματος στη δεύτερη δόση έχουν μόνο όσοι προσκομίσουν σχετική γνωμάτευση από τον γιατρό τους.

  • «Αν πιστεύουμε ότι το εμβόλιο έχει προκαλέσει κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα στον πολίτη και ο γιατρός του το πιστοποιήσει, τότε ο άνθρωπος αυτός μπορεί να αλλάξει και να κάνει ένα άλλο εμβόλιο. Δεν υπάρχει πρόβλημα με το mix-and-match» εξήγησε και διαβεβαίωσε:

«Οποιος έχει πάρει την πρώτη δόση του AstraZeneca και δεν είχε πρόβλημα δεν θα έχει πρόβλημα στη δεύτερη. Εχουμε αποτελέσματα γι’ αυτό που λέω, μέσα από 40 και παραπάνω εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν πάρει το AstraZeneca και το ξέρουμε με βεβαιότητα. Το πρόβλημα με τα θρομβοεμβολικά επεισόδια είναι στην πρώτη δόση κι όχι στη δεύτερη».