Αποσύρονται ο ένας μετά τον άλλον υπουργοί, βουλευτές και “επώνυμοι” από το συνέδριο-ντροπή- Εκτεθειμένο το ΕΣΡ που είχε εγκρίνει το βίντεο κατά τους οργανωτές

 Αποσύρονται ο ένας μετά τον άλλον υπουργοί, βουλευτές και “επώνυμοι” από το συνέδριο-ντροπή- Εκτεθειμένο το ΕΣΡ που είχε εγκρίνει το βίντεο κατά τους οργανωτές

Ο ένας μετά τον άλλον αποσύρουν οι κυβερνητικοί παράγοντες την συμμετοχή τους στο συνέδριο για την υπογονιμότητα που έχει προκαλέσει σάλο στα social media και έχει προσλάβει μεγάλες διαστάσεις εξαιτίας των αναχρονιστικών στερεοτύπων που αναπαράγει και του βίντεο προβολής που προκαλεί κάθε νοήμονα.

Δείτε το βίντεο που προκάλεσε σάλο

Μετά την Προεδρία της Δημοκρατίας που ανακοίνωσε λιτά ότι το συνέδριο δεν τελεί πλέον υπό την αιγίδα της (αλήθεια κάτω από ποιες συνθήκες προσφέρθηκε τόσο επιπόλαια και εξέθεσε την Κατερίνα Σακελαροπούλου;), και η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής Μαρία Συρεγγέλα έπραξε το ίδιο, καθώς και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.

Αναμένονται ανακοινώσεις από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ανάπτυξης που στηρίζουν ως χορηγοί (έχουν συνεισφέρει και με χρήματα;) το συνέδριο, ενώ ο υφυπουργός παρα τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος ανακοίνωσε πως αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ και το ΑΠΕ. Ωστόσο, στον κατάλογο των ομιλητών που αποκαλύπτει το anatropinews.gr, “φιγουράρουν” τα ονόματα αρκετών υπουργών και βουλευτών, όπως ο Μάκης Βορίδης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου κ.ά.

Διαφωνίες στον Ιατρικό Σύλλογο και απόσυρση ΑΝΤ1

Με ανακοίνωσή τους 4 μέλη του Δ.Σ. του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, αδειάζουν τον Πρόεδρο τουΠΙΣ, Αθ. Εξαδάκτυλο, σημειώνοντας μάλιστα ότι ουδέποτε είχαν ενημερωθεί για την απόφαση Εξαδάκτυλου να συμμετάσχει ο ΠΙΣ σε ένα συνέδριο που προσβάλει βάναυσα την γυναικεία αξιοπρέπεια.

Παράλληλα, την Κυριακή το απόγευμα, ο τηλεοπρικός σταθμός του ΑΝΤ1 απέσυρε την χορηγία επικοινωνίας που είχε προσφέρει για τη διοργάνωση του συνεδρίου.

Δείτε τον πλήρη κατάλογων των ομιλητών και συμμετεχόντων στο συνέδριο

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το πρόγραμμα του συνεδρίου, ο κ. Θεοχάρης φέρεται να έχει συμφωνήσει ακόμα και το περιεχόμενο της ομιλίας του (προφανώς δεν έβαλαν μόνοι τους οι οργανωτές τον τίτλο), καθώς και συνέντευξη Τύπου μαζί με τον Ρουμανο ομόλογό του.

Εικόνα
Εικόνα

Αντίδραση από Ηλιόπουλο και Βαρουφάκη

Το ζήτημα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας δεν πέρασε απαρατήρητο από τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νάσο Ηλιόπουλο, και τον γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, οι οποίοι το σχολίασαν στο Facebook.

Η κατακραυγή προκλήθηκε επειδή τόσο το ίδιο το συνέδριο, όσο και το προωθητικό βίντεο βρίθουν στερεοτύπων και σεξιστικών αναφορών, υποβιβάζοντας το γυναικείο φύλο και τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ ενισχύουν το πατριαρχικό αφήγημα πως προορισμός της γυναίκας είναι να αναπαραχθεί και ότι η μητρότητα (θα πρέπει να) αποτελεί τον απώτερο στόχο της. Όλα αυτά εν έτει 2021, σε μία εποχή που οι γυναίκες παλεύουν ακόμη για ίσα δικαιώματα και για την αυτοδιάθεσή τους.

Συγκεκριμένα, στο προωθητικό σποτ η γυναίκα παρουσιάζεται ως υπεύθυνη για την υπογεννητικότητα της χώρας μας και καλείται να τεκνοποιήσει όσο προλαβαίνει, καθώς – σύμφωνα με όσα ακούγονται στο βίντεο – μετά τα 40 δεν θα μπορεί να κάνει παιδιά και δεν θα έχει νόημα η ζωή της, ούτε τα πτυχία της, ούτε η εργασία της. Μάλιστα, η πρωταγωνίστρια του βίντεο αναρωτιέται “τι έκανε λάθος”, με τη γυναίκα να φορτώνεται μία ακόμη ενοχή. Άλλωστε, όπως μαθαίνουμε από το σποτ, το να μην κάνεις παιδιά δεν θεωρείται επιλογή, αλλά μια θλιβερή κατάληξη ως αποτέλεσμα άγνοιας.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "P.G. Papanikolaou @PGPapanikolaou Η Κ. @PresidencyGR έχει καταλάβει τι είναι αυτό το πράγμα που έθεσε υπό την αιγίδα της; Αν όχι, είναι κωμικό αλλά ας αποσύρει την αιγίδα. Αν ναι, είναι τραγικό κι εγείρεται μεγάλο θέμα συνταγματικό και πολιτειακό. Y.Γ. Οι ηγεσίες ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, KKE, MEpA25 ακόμα να ξυπνήσουν; ΥΠΟ Î‘Î™Î“Î™ÎΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΥΝΕΑΕΛΛΗΝΙΟ ΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ όρια και επλογές 2-4 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021 ΙΩΑΝΝΙΝΑ .oteDu Παρακολούθηση"

Αποσύρονται και οι celebrities από το συνέδριο-ντροπή

Δημόσια θέση μετά την κυκλοφορία, πήρε και η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, η οποία αρχικά είχε δεχθεί να στηρίξει το Συνέδριο.

«Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη δέχτηκα αμέσως να το κάνω. Πριν λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και ο Διονύσης ΔΕΝ θα είμαστε εκεί!», έγραψε στα social media.

Από την πλευρά της, η Σταματίνα Τσιμτσιλή, μέσω ανάρτηση της στο Instagram, έγραψε τα εξής: «Δεν γνώριζα το περιεχόμενο του σποτ ούτε το είχα δει μέχρι χθες το βράδυ που ενημερώθηκα από τα social media.
Μου ζητήθηκε πριν από αρκετούς μήνες ως μητέρα τριών παιδιών να περάσω ένα μήνυμα κατά της υπογεννητικότητας που μαστίζει την Ελλάδα και αυτό έκανα με πολύ αγνές προθέσεις και χωρίς κάποιο αντάλλαγμα.
Κάθε γυναίκα έχει δικαίωμα να ορίζει τη ζωή και το σώμα της και φυσικά η πληρότητα δεν έρχεται μόνο μέσα από τη μητρότητα.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ με βρίσκει αντίθετη διότι το ταξίδι της μητρότητας δεν ορίζεται μόνο από ένα βιολογικό ρολόι που χτυπάει απειλητικά με όρους γονιμότητας αλλά και από άλλες περιστάσεις τις οποίες καθορίζει αποκλειστικά και μόνο κάθε γυναίκα με την ελευθερία της βούλησής της. Ας μην εμπορευματοποιούμε αυτό το ιερό ταξίδι. Αποσύρω την συμμετοχή μου».

Οργανωτές: Το βίντεο είχε εγκριθεί από το ΕΣΡ

Να ακυρωθεί το Συνέδριο Υπογονιμότητας, μετά το σάλο που προκάλεσε το σποτ προώθησής του, άφησε ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως δήλωσε, το σποτάκι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και παίζει εδώ και 10 μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση. «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι μετά την κριτική που ασκήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες το βίντεο αποσύρθηκε. «Παρόλο που πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι λάθος, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες, το αποσύραμε. Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Θύελλα αντιδράσεων για το συνέδριο περί γονιμότητας- Απέσυρε την αιγίδα της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Σχετικά Άρθρα