Ανεστάλη η απεργία της ΠΕΝΕΝ μετά την ένταση στον Πειραιά

 Ανεστάλη η απεργία της ΠΕΝΕΝ μετά την ένταση στον Πειραιά

Η Πανελλήνια Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) αποφάσισε την αναστολή της σημερινής 24ωρης απεργίας.

Ο πρόεδρός της Αντώνης Νταλακογιώργος ανακοίνωσε την απόφαση, η οποία, όπως είπε, ελήφθη με γνώμονα τη μεγάλη ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού.

Τα δρομολόγια ξεκίνησαν από το λιμάνι του Πειραιά από τις 09:00.

Η απεργία αναβλήθηκε για την Πέμπτη 10 Ιουνίου, όταν και είναι προγραμματισμένη η κινητοποίηση και των άλλων 12 ναυτεργατικών Σωματείων της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, της ΑΔΕΔΥ, της ΓΣΕΕ και των Εργατικών Κέντρων Αθήνας και Πειραιά.

Από το πρωί επικρατεί αλαλούμ στο λιμάνι, με τους ταξιδιώτες να προσέρχονται για να πάρουν το πλοίο τους, αλλά να συνειδητοποιούν πως τελικώς δεν θα τα καταφέρουν.

Πειραιάς: Εκνευρισμός από την απεργία της ΠΕΝΕΝ

Ορισμένοι παρέμειναν στο σημείο με την ελπίδα να φύγουν τελικά τα πλοία τους, ενώ το παράδοξο είναι πως τα εκδοτήρια συέχιζαν να κόβουν εισιτήρια για σήμερα, όπως μετέφερε η ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝΑντώνης Νταλακογιώργος, σε σχετικές δηλώσεις στο OPEN ανέφερε πως η Ένωση είχε ενημερώσει εδώ και πολλές ημέρες για την απεργία και έκανε λόγο για προσπάθεια «κοινωνικού αυτοματισμού» από την πλευρά των Αρχών, οι οποίες -σύμφωνα με τον ίδιο- επιχειρούν να στρέψουν τους επιβάτες των πλοίων κατά των απεργών.Σημειώνεται πως η απεργία έχει κηρυχθεί παράνομη, αλλά κατά τον κ. Νταλακογιώργο δεν κηρύχθηκε και καταχρηστική.Η ΠΕΝΕΝ, όπως σημείωσε, είχε ενημερώσει τις ακτοπλοϊκές εταιρείες να μην εκδίδουν εισιτήρια για τη σημερινή ημέρα αλλά κατήγγειλε πως «έπαιξαν ένα προβοκατόρικο παιχνίδι».

Σε επόμενες δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους, επανέλαβε τις καταγγελίες του και τόνισε πως έως και τις 09:00 θα έχει ληφθεί τελική απόφαση για τη «μοίρα» της απεργίας.«Η πάλη μας έχει στο επίκεντρο την υπεράσπιση του 8ώρου, της ίδιας της απεργίας, των εργασιακών και συνδικαλιστικών μας δικαιωμάτων που η κυβέρνηση και το κεφάλαιο μεθοδεύουν να δώσουν ένα νέο συντριπτικό πλήγμα. Τα παραπάνω αποτελούν βασική προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας στη ΣΣΕ, στην κοινωνική ασφάλιση, στην απασχόληση και στα εργασιακά μας δικαιώματα. Κυβέρνηση, κεφάλαιο, εφοπλιστές επιδιώκουν να ξεπαστρέψουν με το νομοσχέδιο-έκτρωμα ό,τι έχει απομείνει όρθιο τα τελευταία χρόνια στα εργατικά δικαιώματα» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση αναφορικά με την απεργία.Να σημειωθεί πως τα υπόλοιπα 12 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας μετέφεραν την απεργιακή κινητοποίηση τους για την Πέμπτη 10 Ιουνίου. Τότε είναι προγραμματισμένες και οι απεργιακές κινητοποιήσεις από την ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕΕ και τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας, Πειραιά.

Σχετικά Άρθρα