Τέλος η μάσκα στην Αυστρία – Η Σουηδία σταματά όλα τα μέτρα περιορισμού

 Τέλος η μάσκα στην Αυστρία – Η Σουηδία σταματά όλα τα μέτρα περιορισμού

Περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κοροναϊού αναμένεται ανακοινώσει σήμερα Παρασκευή η Αυστρία, έπειτα από τις διαβουλεύσεις που θα έχει με τους κυβερνήτες των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων και με την Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις σχετικές αποφάσεις θα προβλέπεται παράταση του ωραρίου λειτουργίας στην εστίαση, καθώς και μία κατάργηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, όπως σε γήπεδα ποδοσφαίρου και πως σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν οι κανονισμοί σε σχέση με γάμους και με τη δραστηριοποίηση σωματείων και συλλόγων.

Για την εστίαση πιθανόν να αποφασιστεί μία μείωση της απόστασης μεταξύ των ομάδων επισκεπτών από τα ισχύοντα δύο μέτρα σε μόνον ένα μέτρο, αλλά και η αύξηση του αριθμού των πελατών ανά τραπέζι.

Ο στόχος είναι να υπάρξουν τώρα ελαφρύνσεις «στους κανονισμούς για τήρηση απόστασης, στους περιορισμούς τετραγωνικών μέτρων και στην απαγόρευση της κυκλοφορίας» και επιπλέον, η κανονικότητα θα πρέπει να είναι σε μεγάλο βαθμό φυσιολογική το καλοκαίρι, όπως έχει δηλώσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ωστόσο, κατά την άποψη του θα εξακολουθούν να υπάρχουν τομείς που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι, όπως ο τομέας της Υγείας.

Σε σχέση με το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ο προερχόμενος από τους Πράσινους υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μιούκσταϊν φέρεται να υποστηρίζει μία παράταση του από τις 22.00 στις 24.00, γεγονός που φαίνεται ότι θα ενθουσιάσει τους ποδοσφαιρόφιλους ενόψει του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και της δημόσιας τηλεοπτικής παρακολούθησης του.

Έπειτα από λίγο περισσότερο από έξι μήνες, μία σειρά περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Αυστρία, είχαν αρθεί την περασμένη Τετάρτη, 19 Μαίου, από την οποία άνοιξαν και επαναλειτουργούν πλέον σε όλη τη χώρα οι τομείς της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού και του αθλητισμού, κάτω από κάποιους κανόνες.

Στη βάση των νέων κανονισμών, μόνον τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μεγάλες εκδηλώσεις με περισσότερα από 1.500 άτομα σε εσωτερικούς χώρους και 3.000 άτομα σε εξωτερικούς χώρους απαγορεύονται.

Η προϋπόθεση για την είσοδο στην εστίαση είναι ότι κάποιος θα έχει υποβληθεί σε τεστ ή θα έχει αναρρώσει από τη νόσο ή θα έχει εμβολιαστεί. Στην εστίαση αλλά όχι στο λιανικό εμπόριο, θα υπάρχει απαίτηση καταγραφής στοιχείων για παραμονή εκεί άνω των 15 λεπτών της ώρας.

Η Σουηδία άρει όλα τα μέτρα

Την ίδια ώρα στη Σουηδία που ακολούθησε διαφορετική πολιτική από τις υπόλοιπες χώρες η κυβέρνηση παρουσίασε τον «οδικό χάρτη» για την επανεκκίνηση της χώρας. «Αρχίζουμε να βλέπουμε την αρχή του τέλους», είπε ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στην προηγούμενη χαλάρωση των μέτρων η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας για τα εστιατόρια και τα καφέ και να αυξηθεί ο αριθμός των θεατών σε αθλητικές εκδηλώσεις, καθώς και των επισκεπτών στα μουσεία και τα ψυχαγωγικά πάρκα. «Παρακολουθούμε τώρα μια κατακόρυφη μείωση στην εξάπλωση των μολύνσεων σχεδόν σε όλη τη Σουηδία. Παρατηρήθηκε μείωση κατά 30-40% την περασμένη εβδομάδα. Οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ κοντά στο πιο αισιόδοξο σενάριο που είχαμε παρουσιάσει πριν από έναν μήνα», είπε ο επικεφαλής της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Σουηδίας, Γιόχαν Κάρλσον.

Οι υπόλοιπες απαγορεύσεις και συστάσεις θα αρθούν σε πέντε στάδια, με στόχο να έχουν λήξει όλες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Στις συστάσεις –με εθελοντική εφαρμογή– περιλαμβάνεται η τηλεργασία, η χρήση μάσκας σε ορισμένες περιπτώσεις και ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών, όσο το δυνατόν περισσότερο. Οι υποχρεωτικοί κανόνες αφορούσαν το μειωμένο ωράριο λειτουργίας των εστιατορίων, τον αριθμό των πελατών σε καταστήματα και εμπορικά κέντρα και το κλείσιμο μουσείων και ψυχαγωγικών πάρκων.

Σχετικά Άρθρα