Μητσοτάκης: Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια

 Μητσοτάκης: Η ενταξιακή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια

Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα ότι η ενταξιακή της προοπτική στην ΕΕ εξαρτάται αποκλειστικά από την ίδια, έστειλε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε ότι αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, η Ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικός χώρος για τα συμφέροντα της ΕΕ και στο πλαίσιο αυτό αναφερόμενος στην Τουρκία σημείωσε:

“Εξακολουθούμε να εμμένουμε στην κρυστάλινη θέση μας. Ο μόνος τρόπος για προσέγγιση με την Άγκυρα είναι να τερματισμούν οι προκλητικές ενέργειες και η εμπρηστική ρητορική. Μόνο τα δικά της (σ.σ. της Τουρκίας) συνετά βήματα είναι εκείνα που θα επιταχύνουν τα ευρωπαικά. Αυτό θα οδηγήσει σε ένα διάλογο για τις θαλάσσιες ζώνες. Αυτό έχουμε αποφασίσει στα ευρωπαϊκά συμβούλια”.

Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η συμπαράσταση σε Ελλάδα και Κύπρο από την ΕΕ δεν αποτελεί απλά μια αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης αλλά αποτελεί ρητή αναγνώριση ότι στο πεδίο αυτό δοκιμάζονται τα γεωπολιτικά συμφέροντα της ΕΕ.

Σε ότι αφορά την υγειονομική κρίση και την οικονομία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι μια σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση το ψηφιακό πιστοποιητικό ενώ επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρωτοστάτησε και στα τρία μέτωπα που απασχόλησαν την Ευρώπη τον τελευταίο χρόνο.
“Καθώς η έξοδος από την πανδημία είναι πλέον ορατή, γίνονται ορατά και τα αποτελέσματα της συνεργασίας μας” τόνισε ακόμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας για “κοινή ευρωπαϊκή άμυνα στον κοροναϊό”. 

“Εξασφαλίστηκε ενιαίο σύστημα για την προμήθεια και τη διανομή των εμβολίων, και τώρα καθιερώνεται το ψηφιακό πιστοποιητικό που καθιερώνει τις μετακινήσεις” συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως την Παρασκευή έγινε και η παρουσίασή του. Αποτελεί, είπε ο πρωθυπουργός: “σημαντική ευρωπαϊκή κατάκτηση που έγινε πράξη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Χαίρομαι που η Ελλάδα πρωτοστάτησε σε αυτό. Έχουμε ξεπεράσει τα 5 εκατ. εμβολιασμών και πρωταγωνιστήσαμε στην υλοποίηση του ψηφιακού πιστοποιητικού” συμπλήρωσε.

“Η Ευρώπη απέδειξε ότι έχει την εσωτερική δύναμη να αλλάζει όταν βρίσκεται σε μεγάλα προβλήματα” επισήμανε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει πως”σήμερα βαδίζει στην επόμενη ημέρα οπλισμένη με το Ταμείο Ανάκαμψης. Θυμάμαι στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουλίου, πέντε ημέρες εντατικών διαπραγματεύσεων. Πετύχαμε κάτι πολύ σημαντικό. Ξεκίνησε ως ιδέα την οποία είχαμε καταθέσει σε επιστολή μας με άλλους 8 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τότε φάνταζε ως όνειρο θερινής νυκτός. Έγινε όμως πράξη μετά. Η ευρωπαϊκή διαδρομή μπορεί να έχει δύσκολες στιγμές, αλλά οι επιτυχίες της είναι πολύ περισσότερες”υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. 

Στο μέτωπο του κοροναϊού και το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό για τον κοροναϊό αναφέρθηκε στη διάρκεια των δηλώσεων του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον έλληνα πρωθυπουργό, τόνισε ότι καταφέραμε να δουλέψουμε από κοινού για διάφορα θέματα και να ανοίξουμε τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας.

Για το νέο πιστοποιητικό , μίλησε για ένα σημαντικό βήμα για την ελεύθερη μετακίνηση των πολιτών .

Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε ότι οι θέσεις μας θα είναι σταθερές και ισχυρές και θα σέβονται τις αξίες μας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εξέφρασε κατά τις κοινές δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, τη χαρά του στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Ευρώπης και τόνισε πως ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι «πολύτιμος», κάτι που αναδείχθηκε ιδιαίτερα από την αρχή της κρίσης.

Σχετικά Άρθρα