Συνδυασμός εμβολίων: Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά τις μελέτες – Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά στο libre

 Συνδυασμός εμβολίων: Τι θα ισχύσει στην Ελλάδα μετά τις μελέτες – Ο Γκίκας Μαγιορκίνης μιλά στο libre

Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν τα προκαταρκτικά συμπεράσματα μελετών, για τον εμβολιασμό με διαφορετικά εμβόλια, όπως αυτά των εταιρειών Oxford-AstraZeneca και Pfizer-BioNTech, που δείχνουν ότι πιθανότατα ο συνδυασμός εμβολίων επάγει ισχυρή ανοσιακή απάντηση έναντι στον ιό SARS-CoV-2. Το γεγονός ανοίγει τη συζήτηση για το τι αναμένουμε να αποφασιστεί σχετικά με το θέμα αυτό και στη χώρα μας αφενός για τη 2η δόση όσων έχουν κάνει το AstraZeneca ή την πιθανή επιλογή άλλου εμβολίου για όσους έχουν κάνει την 1η δόση με Pfizer ή Moderna, και αφετέρου για το τι θα ισχύσει με τα booster shots (υπενθυμιστικές δόσεις εμβολίου) από το επόμενο φθινόπωρο-χειμώνα.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Αν και στις σχετικές δημοσιεύσεις (όπως σε μία πρόσφατη στο περιοδικό Nature) τονίζεται ότι διερευνάται η αποτελεσματικότητα συνδυασμού διαφορετικών εμβολίων, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προτείνουν ήδη σε ορισμένους ή σε όλους τους πολίτες στους οποίους χορηγήθηκε η πρώτη δόση του εμβολίου της AstraZeneca, να τους χορηγηθεί η δεύτερη δόση ενός εναλλακτικού εμβολίου.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι συνδυαστικά σχήματα εμβολιασμού θα επάγουν ισχυρότερη ανοσολογική απόκριση σε σχέση με τις δύο δόσεις ενός μόνο εμβολίου, απλοποιώντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες ανοσοποίησης για χώρες που αντιμετωπίζουν παροδικές ελλείψεις στις προμήθειες διαφορετικών εμβολίων.

Για την ετερόλογη ενίσχυση που προσφέρει ο συνδυασμός δόσεων διαφορετικών εμβολίων, το libre ρώτησε τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, Γκίκα Μαγιορκίνη,

  • «Ήδη από τις αρχές του έτους, πολλοί ειδικοί υποστήριζαν ότι όχι μόνο δεν υπάρχει πρόβλημα αλλά ίσως είναι καλύτερα να αφήσουμε μεγαλύτερη χρονική απόσταση μεταξύ των δύο δόσεων του εμβολίου, επειδή έτσι έχουμε καλύτερη αποτελεσματικότητα –όπως έκαναν οι Βρετανοί– και το δεύτερο ζήτημα που συζητούσαμε από τότε είναι ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να γίνεται συνδυασμός δόσεων μεταξύ διαφορετικών εμβολίων, κάτι που το έχουμε παρατηρήσει, επίσης, από άλλα εμβόλια.

Για να βγάλουμε, όμως, ασφαλές συμπέρασμα, θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι κλινικές μελέτες με όλους τους συνδυασμούς εμβολίων.

Δεν αποκλείεται να είναι πιο αποτελεσματικός ο συνδυασμός δόσεων μεταξύ διαφορετικών εμβολίων, καθώς άλλους επιτόπους έχει το ένα εμβόλιο άλλους το άλλο. Άρα, είναι πολύ πιθανό το άτομο που θα κάνει συνδυαστικά δόσεις διαφορετικών εμβολίων να αναπτύξει μία πιο ευρεία ανοσολογική απόκριση, που μπορεί να αφορά ελαφρώς διαφορετικά στελέχη», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αν αποδειχτεί αυτή η υπόθεση, θα ισχύσει και στην Ελλάδα η εφαρμογή της;

  • «Αν κάποιος έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του με τις δύο δόσεις ενός εμβολίου και χρειαστεί επαναληπτική δόση, δε σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνει τη δόση αυτή από το ίδιο εμβόλιο. Η τρίτη δόση είναι επαναληπτική. Τα booster shots δεν είναι υποχρεωμένος κάποιος να τα κάνει με εμβόλιο της ίδιας εταιρείας με την αρχική. Αυτό ισχύει για όλα τα εμβόλια. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, μπορεί κάποιος να κάνει διαφορετικό εμβόλιο γρίπης», κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης. 

Σχετικά Άρθρα