Λαβρόφ για αεροπλάνο Ryanair: “Ψυχραιμία και όχι εν θερμώ αποτίμηση”

 Λαβρόφ για αεροπλάνο Ryanair: “Ψυχραιμία και όχι εν θερμώ αποτίμηση”

Σαφή θέση υπέρ της Λευκορωσίας αλλά αποφεύγοντας να πει πολλά για το κομμάτι που την αφορά και φροντίζοντας να κρατήσει και κάποιες αποστάσεις, παίρνει η Ρωσία σχετικά με το περιστατικό της πτήσης της Ryanair από Αθήνα, που αναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μισνκ με τη δικαιολογία απειλής για βόμβα. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζήτησε αποτίμηση με ψύχραιμη σκέψη, και όχι εν θερμώ.

«Τασσόμαστε υπέρ του να αποτιμηθεί αυτή η κατάσταση όχι εν θερμώ, όχι με βιασύνη, αλλά στη βάση όλων των πληροφοριών που υπάρχουν», είπε ο ρώσος υπουργός σε ερώτηση του πρακτορείου TASS, πολύ περισσότερο, όπως πρόσθεσε, «που ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Δημοκρατίας της Λευκορωσίας υπογράμμισε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να ενεργήσει στο ζήτημα αυτό με διαφάνεια, την ετοιμότητα να ακολουθήσει όλους τους διεθνείς κανόνες και να εγγυηθεί την πλήρη πρόσβαση, συμπεριλαμβανομένης, σε περίπτωση που χρειαστεί, την υποδοχή διεθνών εμπειρογνωμόνων».

  • Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε «απολύτως λογική» αυτήν την προσέγγιση και επανέλαβε τις ανακοινώσεις του λευκορωσικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι είναι έτοιμο «να παρουσιάσει όλα τα απαραίτητα υλικά, τα οποία θα επιβεβαιώσουν, όπως ειπώθηκε, το ότι οι αντίστοιχες αεροπορικές Αρχές ενήργησαν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου».

Ο Λαβρόφ αναφέρθηκε και στη φίλη του συλληφθέντος από τις λευκορωσικές Αρχές Ρομάν Προτασέβιτς, η οποία είναι ρωσίδα υπήκοος και επίσης παρέμεινε ή κρατείται στο Μινσκ. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον πατέρα της και η ρωσική πρεσβεία έχει απευθυνθεί στο ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας, ώστε σύμφωνα με τον Σ. Λαβρόφ, «να παράσχει πληροφορίες για την πολίτη μας και να της επιτραπεί πρόσβαση των προξενικών μας Αρχών».

Στο διεθνές δίκαιο παρέπεμψε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οποίος δεν θέλησε να σχολιάσει το περιστατικό. «Και οι διεθνείς αεροπορικές αρχές πρέπει να κάνουν κάποια εκτίμηση στην περίπτωση αυτή από την άποψη του αν ανταποκρίνονται ή δεν ανταποκρίνονται σε αυτούς τους διεθνείς κανονισμούς», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου και προσέθεσε «Εγώ δεν μπορώ να κάνω κανένα σχόλιο για αυτή την κατάσταση».

  • Ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου δεν θέλησε να σχολιάσει ούτε τους ισχυρισμούς της λευκορωσικής αντιπολίτευσης για την ύπαρξη «Ρώσων πρακτόρων» στο αεροσκάφος της Ryanair. «Όχι, αυτό είναι το τελευταίο που θα ήθελα να σχολιάσω» , δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα και πρόσθεσε: «Δεν διαθέτουμε τέτοια πληροφόρηση, ποιος βρίσκονταν εκεί, όπως ισχυρίζονται. Στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει κανέναν σχόλιο».

Ο Πεσκόφ ισχυρίσθηκε ότι το Κρεμλίνο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη Ρώσων που επέβαιναν στο αεροσκάφος. «Όχι, το Κρεμλίνο δεν έχει καμία πληροφόρηση. Αλλά και πάλι, σύμφωνα με τους διεθνείς κανονισμούς, η λευκορωσική πλευρά θα ενημερώσει την πρεσβεία μας για την σύλληψη κάποιας Ρωσίδας πολίτη ή Ρώσων πολιτών και θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», είπε ο Πεσκόφ στο ερώτημα αν η Μόσχα σχεδιάζει να λάβει κάποια μέτρα για να επιστρέψουν οι Ρώσοι πολίτες στην πατρίδα τους.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε επίσης ότι δεν γνωρίζει, για ποιους λόγους μερικοί Ρώσοι πολίτες δεν μπήκαν αργότερα στην πτήση από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει.

Απαντώντας στο ερώτημα αν οι εκκλήσεις της Δύσης να επιβληθούν κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας με αφορμή το χθεσινό περιστατικό θα επηρεάσουν τις σχέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ, δεδομένων των στενών εταιρικών σχέσεων Μόσχας και Μινσκ, ο Πεσκόφ είπε ότι «δεν θα τα συνέδεα όλα μεταξύ τους… Απλώς πρέπει να αξιολογηθεί νηφάλια το γεγονός με αυτό το αεροσκάφος».

Πάντως, ενδιαφέρον έχει και η παρατήρηση που έκανε σήμερα μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Facebook η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σχολιάζοντας ότι ο Σ.Λαβρόφ ανέφερε «δύο περιστατικά» τα οποία υποστήριξε ότι είναι «αντίστοιχα».

  • «Το επεισόδιο του 2013, όταν με επιμονή των ΗΠΑ, η Αυστρία εξανάγκασε σε προσγείωση το αεροπλάνο του προέδρου της Βολιβίας χωρίς να ακολουθήσει κάποια συγγνώμη και το περιστατικό, για το οποίο δεν μιλούν τόσο συχνά, όταν το 2016, αεροσκάφος των Λευκορωσικών Αερογραμμών, προσγειώθηκε καταναγκαστικά στο Κίεβο, καθότι η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας ενδιαφερόταν για έναν πολίτη της Αρμενίας, ο οποίος επέβαινε σε αυτό. Ο πολίτης αυτός “αφαιρέθηκε” από την πτήση και το αεροπλάνο συνέχισε την πτήση του, επίσης χωρίς να υπάρξει κάποια ιδιαίτερη συγγνώμη» ανέφερε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Σχετικά Άρθρα