Ανταλλαγή κατασκόπων, εξόφληση χρεών και άνθρωποι ενέχυρα στο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και Βρετανίας

 Ανταλλαγή κατασκόπων, εξόφληση χρεών και άνθρωποι ενέχυρα στο διπλωματικό θρίλερ μεταξύ Ιράν, ΗΠΑ και Βρετανίας

Η ιρανική κρατική τηλεόραση δήλωσε την Κυριακή ότι η Τεχεράνη θα απελευθερώσει τέσσερις Αμερικανούς που κατηγορούνται για κατασκοπεία σε αντάλλαγμα για τέσσερις Ιρανούς που κρατούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες και την απελευθέρωση 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ιρανικά κεφάλαια.

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ωστόσο, δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Η κρατική τηλεόραση του επίσης, επικαλούμενη πληροφορίες από Ιρανό αξιωματούχο, είπε ότι η Βρετανοιρανή υπήκοος Nazanin Zaghari-Ratcliffe που κρατείται στις Ιρανικές φυλακές και για τον οποίο έχει ζητήσει την απελευθέρωσή του το Λονδίνο, θα απελευθερωθεί μόλις η Βρετανία εξοφλήσει το στρατιωτικό χρέος που οφείλεται στην Τεχεράνη. Τ Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών πάντως, απέφυγε να σχολιάσει την είδηση αυτή.

“Καλά ενημερωμένη πηγή λέει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να απελευθερώσει τους τέσσερις Ιρανούς κρατούμενους που φυλακίστηκαν για παράκαμψη των αμερικανικών κυρώσεων σε αντάλλαγμα, τέσσερις αμερικανούς” κατασκόπους “”, ανέφερε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

“Η απελευθέρωση της Nazanin Zaghari σε αντάλλαγμα για την πληρωμή του χρέους των 400 εκατομμυρίων λιρών στο Ιράν από το Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης οριστικοποιηθεί. ενώ για τα παγωμένα ιρανικά κεφάλαια στις ΗΠΑ. η πηγή ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν συμφώνησε να πληρώσει στο Ιράν 7 δισεκατομμύρια δολάρια”, ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι το Ιράν και οι παγκόσμιες δυνάμεις διεξάγουν συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που εγκατέλειψε η Ουάσιγκτον πριν από τρία χρόνια, με την επόμενη συνάντησή τους να είναι προγραμματισμένη την προσεχή Παρασκευή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Την Παρασκευή το επόμενο ραντεβού για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Ιρανοί αξιωματούχοι ερωτηθέντες, είπαν στο Reuters τον περασμένο μήνα ότι μια ενδιάμεση συμφωνία θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος για να κερδίσουμε χρόνο για μια οριστική διευθέτηση που περιλαμβάνει την αποδέσμευση των ιρανικών κεφαλαίων που έχουν αποκλειστεί από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Η Τεχεράνη και οι δυνάμεις που συναντιούνται τακτικά στη Βιέννη από τις αρχές Απριλίου για να εργαστούν σε βήματα και πρωτοβουλίες που πρέπει να ανάληφθουν. Ενώ στόχος των συζητήσεων είναι η άρση των κυρώσεων για τις φερόμενες παραβιάσεις της συμφωνίας του Ιράν με το Ιράν, λώστε για να επαναφέρουν την Τεχεράνη και την Ουάσινγκτον σε πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία.

Το Ιράν αναφέρει ότι 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα έσοδα του πετρελαίου έχουν παγώσει σε χώρες όπως η Νότια Κορέα, το Ιράκ και η Κίνα υπό τις ΗΠΑ καθεστώς κυρώσεων από το 2018.

Η θέση των ΗΠΑ

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας την Κυριακή στο “ABC”, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Ιράν στις συνομιλίες της Βιέννης.

“Υπάρχει ακόμη απόσταση για να φτάσουμε να καλύψουμε τα εναπομείναντα κενά. Και αυτά τα κενά είναι οι κυρώσεις που θα επιβάλλουν ή θα αποσύρουν αντίστοιχα οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι άλλες χώρες. Όλα εξαρτώνται ​​από τους πυρηνικούς περιορισμούς που θα αποδεχθεί το Ιράν στο πρόγραμμά του για να διασφαλίσει ότι δεν μπορούν ποτέ να δημιουργήσουν ένα πυρηνικό όπλο. “

Ο Σάλιβαν ωστόσο, δεν ρωτήθηκε για ανταλλαγή κρατουμένων ή απελευθέρωση χρημάτων.

Αναγνωρίζει το χρέος η Βρετανία

Μιλώντας νωρίτερα την Κυριακή, ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομίνικ Ραμπ δήλωσε στο Times Radio: “Αναγνωρίζουμε ότι το χρέος της IMS πρέπει να εξοφληθεί και εξετάζουμε ρυθμίσεις για την εξασφάλιση αυτού”.

Η Zaghari-Ratcliffe, που ήταν εργαζόμενη σε Ανθρωπιστική Οργάνωση, κρατείται στο Ιράν από το 2016. Εκτίει ποινή πέντε ετών για κατασκοπεία ενώ στη συνέχεια (τον περασμένο μήνα) καταδικάστηκε σε ένα ακόμη έτος φυλάκισης για κατηγορίες προπαγάνδας.

Έχει αρνηθεί τις κατηγορίες και ο σύζυγός της λέει ότι χρησιμοποιείται από την Τεχεράνη ως διαπραγματευτική συμφωνία στη διαμάχη για το χρέος και στις συνομιλίες για την πυρηνική συμφωνία.