Κατέρρευσε με πάταγο η ESL μετά τις “άγριες” αντιδράσεις

 Κατέρρευσε με πάταγο η ESL μετά τις “άγριες” αντιδράσεις

Ούτε 48 ώρες ζωής δεν είναι – εν τέλει- η συμμαχία της ποδοσφαιρικής ελίτ και η δημιουργία της European Super League.

Η συμμαχία των «12» διαλύθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά την αποχώρηση των βρετανικών ομάδων ύστερα από τις πιέσεις των οπαδών τους, αλλά και τις απειλές της UEFA και της FIFA.

Την αρχή έκαναν οι Τσέλσι και Μάντσεστερ Σίτι.  Τα αγγλικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι η ομάδα του Λονδίνου αποχωρεί με απόφαση του ιδιοκτήτη της Ρόμαν Αμπράμοβιτς, έπειτα και από τη σημερινή «οργή λαού» έξω από την έδρα της ομάδας όπου συγκεντρώθηκαν φίλαθλοι για να αποδοκιμάσουν την κίνηση των Λονδρέζων.

Λίγη ώρα μετά την τηλεδιάσκεψη των «12» της ESL, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ, η Τότεναμ και η Άρσεναλ ανακοίνωσαν επισήμως ότι αποχωρούν απ’ το εγχείρημα, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ.

Επισπεύδονται οι αποφάσεις των ειδικών για την έξοδο του Πάσχα – Αύριο Τετάρτη οι ανακοινώσεις

Οι επίσημες ανακοινώσεις:

ΑΡΣΕΝΑΛ: «Ακούσαμε εσάς και την ποδοσφαιρική κοινότητα και ως αποτέλεσμα αποφασίσαμε να αποσύρουμε την παρουσία μας από την προτεινόμενη Super League. Κάναμε ένα λάθος και απολογούμαστε γι’ αυτό».

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: «Η Λίβερπουλ επιβεβαιώνει ότι η εμπλοκή της σε προτεινόμενα πλάνα για τη δημιουργία της European Super League, έχει πλέον διακοπεί».

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΪΤΕΝΤ: «Δεν θα συμμετάσχουμε στην European Super League».

ΤΟΤΕΝΑΜ: «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι επισήμως, ξεκινήσαμε τις διαδικασίες για να αποσυρθούμε απ’ το γκρουπ που επεξεργάζεται προτάσεις για την European Super League».

H FA χαιρέτησε την απόφαση των αγγλικών ομάδων να αποχωρήσουν από την ESL

Με επίσημη τοποθέτησή της που «ανέβασε» στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία «χαιρέτισε» την απόφαση ομάδων της χώρας που είχαν εμπλακεί ενεργά με την κίνηση των «12», να αποχωρήσουν απ’ την  European Super League, τονίζοντας πως το ποδόσφαιρο, ήταν και παραμένει για τους φιλάθλους.

«Υποδεχόμαστε με χαρά την είδηση ότι κάποιες απ’ τις ομάδες μας αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τα πλάνα για την European Super League, που απειλούσε ολόκληρη την ποδοσφαιρική πυραμίδα.

Το αγγλικό ποδόσφαιρο έχει μία πολύ περήφανη Ιστορία, που βασίζεται πάνω στην ευκαιρία που έχουν όλες οι ομάδες και το παιχνίδι έδειξε ομόφωνα την αποδοκιμασία του σε μία κλειστή Λίγκα. 

Ήταν μία πρόταση, που έτσι όπως σχεδιάστηκε, θα χώριζε το άθλημα, αλλά αντίθετα όπως αποδείχθηκε, μας ένωσε όλους. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους για την επιρροή τους και την ξεκάθαρη φωνή τους σ’ αυτή τη συνθήκη, κρατώντας γερά τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι το παιχνίδι ήταν -και πάντα θα είναι- για τους φιλάθλους.

Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε τον πρωθυπουργό, τον γενικό γραμματέα και τον υπουργό αθλητισμού για την πολύ σημαντική υποστήριξή τους εναντίον τέτοιων πλάνων».

ESL: «Θα αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ»

Για αναβολή και όχι ματαίωση των σχεδίων της, κάνει λόγο η European Super League σε ανακοίνωση που εξέδωσε, μετά την αποχώρηση των αγγλικών ομάδων από τη διοργάνωση, απόφαση την οποία αποδίδει σε πιέσεις που ασκήθηκαν. 

Η ESL υπογράμμισε επίσης ότι θα επανεξετάσει το πρότζεκτ της, το οποίο -σύμφωνα με την ανακοίνωση- αποτελεί… μονόδρομο, καθώς… «το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί». 

Η ανακοίνωση της ESL: 

«H European Super League είναι πεπεισμένη πως το σημερινό «status quo» στο ευρωπαικό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

Προτείναμε μία νέα ευρωπαική διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρόταση μας στοχεύει στο να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράγει πόρους και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική «πυραμίδα», βοηθώντας να ξεπεράσει τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική κοινότητα λόγω της πανδημίας.

Παρά την εξαγγελθείσα αποχώρηση των αγγλικών ομάδων, που έγινε μετά από πίεση που τους ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαική νομοθεσία και τους κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει τη Super League από ενέργειες τρίτων.

Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, έχοντας πάντα στο μυαλό μας τους στόχους μας για να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομική αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

Καθολική καταδίκη

Παράλληλα χθες, δόθηκε στη δημοσιότητα η καθολική καταδίκη των μελών της UEFA για την European Super League, μετά την πραγματοποίηση του 45ου τακτικού συνεδρίου στην Ελβετία.

Οι 55 ομοσπονδίες-μέλη και οι συμμετέχοντες στο συνέδριο της UEFA καταδικάζουν τη διακήρυξη της λεγόμενης «Super League». Το συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενωτικός, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες.

Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα πραγματικά ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές  διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση ευρωπαϊκών αξιών και κοινωνικών αποτελεσμάτων.

Οι σύλλογοι που συνομώτησαν, προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς τους σήμερα δεν επιτεύχθηκε μεμονωμένα, αλλά μάλλον ήταν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος όπου όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Είναι προσβολή των ευρωπαϊκών αξιών και της αθλητικής αξίας, υποθέτοντας ότι έχουν το δικαίωμα να «χωρίσουν» και να διεκδικήσουν την κληρονομιά που όλοι έχτισαν.

Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο στέκονται σταθερά και θα αντισταθούν σθεναρά και θα πολεμήσουν ενάντια σε αυτήν την κίνηση των ιδιοκτητών αυτών των συλλόγων και των υποστηρικτών τους στο μέγιστο δυνατό βαθμό. Γνωρίζουμε, ηθικά, τι διακυβεύεται και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική φυλή που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι.

Εμείς είμαστε το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτοί δεν είναι.

Το νέο Champions League

Η UEFA έδωσε στη δημοσιότητα τα σχέδια για τον νέο τρόπο διεξαγωγής της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, από το 2024 κι έπειτα.

  • Αυξάνονται οι ομάδες από 32 σε 36 και τα οκτώ γκρουμ ομίλων καταργούνται. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίζει δέκα διαφορετικές ομάδες με τους μισούς αγώνες εντός και τους άλλους μισούς εκτός.
  • Η προκριματική φάση δεν αλλάζει με τις ομάδες να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους μέσω των επιδόσεων στα εθνικά πρωταθλήματα.
  • Η UEFA αποφάσισε να δώσει μια επιπλέον θέση στη χώρα που βρίσκεται στην 5η θέση του ranking (αυτή τη στιγμή είναι η  Γαλλία, μια στον πρωταθλητή του εθνικού πρωταθλήματος με τον υψηλότερο συντελεστή στο ranking συλλόγων μεταξύ εκείνων των πρωταθλητών που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στην τελικά φάση και δύο εισιτήρια στους συλλόγους με την υψηλότερη βαθμολογία από εκείνους που δεν έχουν προκριθεί αυτόματα στη φάση των ομίλων.
  • Για την πρόκριση στους «16», οι οκτώ πρώτες ομάδες θα προκρίνονται απευθείας, ενώ οι ομάδας από την 9η έως την 24η θέση θα παίζουν play off. Οι οκτώ σύλλογοι που θα περάσουν τα play off θα προχωρήσουν στη φάση των «16». Το Champions League 
  • Οι ομάδες που θα κατατάσσονται από την 25η θέση και κάτω θα αποκλείονται και δεν θα πηγαίνουν στο Europa League. 
  • Οι οκτώ σύλλογοι που περάσουν από τα play offs θα προχωρήσουν στη φάση των «16» όπου θα αντιμετωπίσουν ο καθένας έναν από τους κορυφαίους οκτώ πρώτους της πρώτης φάσης. Από την φάση των «16» και έπειτα, η διοργάνωση θα διατηρήσει τη σημερινή της μορφή, χωρίς να αλλάζει κάτι.

Tσουνάμι εξελίξεων

Μετά το τσουνάμι εξελίξεων ο πρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και εκλεκτός των ιδιοκτητών, Εντ Γούντγουορντ παραιτήθηκε από τη θέση του.

Ο ισχυρός άνδρας των «κόκκινων διαβόλων» όπως μεταδίδουν τα βρετανικά Μέσα, ανέλαβε την ευθύνη του φιάσκου με την «κίνηση των δώδεκα» και υπέβαλε την παραίτησή του, αποχωρώντας από το τιμόνι του συλλόγου στο οποίο βρίσκεται από το 2005.

Ο Εντ Γούντγουορντ ήταν στη διοίκηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από το 2005, ενώ τα καθήκοντα του εκτελεστικού αντιπροέδρου τα εκτελούσε, από το 2012 έως σήμερα. Είναι επίσης υπάλληλος της JP Morgan, του μεγάλου χορηγού της European Super League.

 Αλυσιδωτές είναι εξελίξεις στο ευρωπαϊκό ποδοσφαιρικό στερέωμα, αφού και ο Αντρέα Ανιέλι φέρεται να δήλωσε την παραίτηση του από την προεδρία της Γιουβέντους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν τα ρεπορτάζ από την Ευρώπη. Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές, ωστόσο ο λόγος φαίνεται πως είναι η κατάρρευση του οικοδομήματος της European Super League σε ένα 48ωρο.

Πρόκειται για… βόμβα στα θεμέλια της Μεγάλης Κυρίας, αφού η οικογένεια Ανιέλι βρίσκεται στα ηνία του συλλόγου επί δεκαετίες.

Σχετικά Άρθρα