Έξοδος Πάσχα: Πρώτα απαγόρευση μετά… “μασάζ” – Τι θα επιτραπεί, πότε αναμένονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη

 Έξοδος Πάσχα: Πρώτα απαγόρευση μετά… “μασάζ” – Τι θα επιτραπεί, πότε αναμένονται ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Η επικοινωνιακή διαχείριση της απαγόρευσης των διαπεριφερειακών μετακινήσεων σχεδιαζόταν στο Μαξίμου από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι λοιμωξιολόγοι ήταν από την αρχή αρνητικοί για «Πάσχα στο χωριό» ενώ και το Μαξίμου ήταν αρκετά επιφυλακτικό καθώς δεν ήθελε να διακινδυνέψει σε καμία περίπτωση την έναρξη του τουρισμού στις 14 Μαΐου. Παράλληλα στην κυβέρνηση έφταναν μηνύματα από την περιφέρεια και τα νησιά που εξέφραζαν έντονη ανησυχία με το ενδεχόμενο της άφιξη των επισκεπτών λόγω του Πάσχα.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Από την Δευτέρα άρχισε ξεδιπλώνεται ο επικοινωνιακός σχεδιασμός που με στοχευμένες διαρροές έβαζαν σταδιακά τέλος στα σενάρια περί μετακινήσεων από νομό σε νομό.

  • Την ίδια στιγμή οι ειδικοί βλέποντας πως η πορεία του κοροναϊού δεν μεταβάλλεται υποστήριξαν πως θα ήταν έτοιμοι να κάνουν την τελική τους εισήγηση ακόμα στα μέσα της εβδομάδας, αφήνοντας για την Παρασκευή τις αποφάσεις για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύσουν για τις εκκλησίες.

Το Μαξίμου επιθυμούσε να κλείσει το ζήτημα των μετακινήσεων νωρίς, ώστε να ξεκινήσει τον δικό της σχεδιασμό, που είναι η επόμενη μέρα μετά το Πάσχα. Στόχος είναι γίνει ένα «μασάζ» στους πολίτες που είναι κουρασμένοι και απογοητευμένοι από τα περιοριστικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και από το γεγονός πως θα κάνουν Ανάσταση για δεύτερη συνεχή χρονιά στα σπίτια τους.  

Ήδη το πρώτο βήμα το έκανε χθες ο πρωθυπουργός ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της ΝΔ επιχείρησε να δώσει μια νότα αισιοδοξίας μιλώντας για το τέλος της υγειονομικής κρίσης, την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας.

  • «H υγειονομική κρίση με το έναν ή τον άλλο τρόπο φτάνει στο τέλος της. Οι εμβολιασμοί έχουν αυξηθεί σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο τους επόμενους δύο μήνες. Θα βοηθήσει ο καιρός, θα βοηθήσουν τα self – test και είναι δεδομένο ότι εντός ενός εύλογου χρονικού διαστήματος θα αρχίσουμε να επιστρέφουμε σε ρυθμούς κανονικότητας και η οικονομική δραστηριότητα θα αρχίσει και πάλι να παίρνει μπρος» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σήμερα «κλειδώνει» το διάγγελμα  

Παράλληλα το Μαξίμου σχεδιάζει ένα ακόμη τηλεοπτικό μήνυμα του πρωθυπουργού προκειμένου να ανακοινώσει τα βήματα που θα ακολουθηθούν αμέσως μετά το Πάσχα με ορόσημο την έναρξη του τουρισμού πάνω στον οποίο ποντάρει πολλά η κυβέρνηση προκειμένου να μπουν έσοδα στα «άδεια» κρατικά ταμεία.

Ο πρωθυπουργός στον «πρωινό καφέ» που θα έχει με τους στενούς του συνεργάτες και την καθιερωμένη σύσκεψη με τους λοιμωξιολόγους που θα ακολουθήσει, θα αποφασίσει πιθανότατα το πότε θα κάνει την δήλωση του προς τον ελληνικό λαό με την επικρατέστερη ημέρα να είναι η Πέμπτη.

Επίσης στην κυβέρνηση σε συνεργασία με τους ειδικούς εξετάζουν τρόπους προκειμένου να χαλαρώσουν τα μέτρα την ημέρα του Πάσχα έτσι ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να την περάσουν με τους δικούς τους ανθρώπους.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχεδιάζεται:

  • Να επιτραπούν οι διαδημοτικές μετακινήσεις
  • Στο πασχαλινό τραπέζι να μετέχουν 2 ή 3 οικογένειες
  • Να προτιμηθούν οι εξωτερικοί χώροι για το πασχαλινό τραπέζι
  • Μείωση των ωρών της απαγόρευσης της κυκλοφορίας το Μ. Σάββατο

Παράλληλα όμως θα υπάρξουν εντατικοί έλεγχοι από την αστυνομία στα διόδια των δύο εθνικών οδών όπως και στις εξόδους των νομών καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας καθώς υπάρχουν πληροφορίες πως αρκετοί θα επιχειρήσουν να μετακινηθούν παρά την απαγόρευση.

  • Το Μαξίμου εκτιμά πως με το επικοινωνιακό «μασάζ» που θα επιχειρήσει τα επόμενα 24ωρα θα μπορέσει να κερδίσει χρόνο ώστε αμέσως μετά το Πάσχα να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι της εστίασης, τα Mall και τα κέντρα αισθητικής.

Παράλληλα σχεδιάζεται η επιστροφή όλων των μαθητών στα σχολεία με την υποχρεωτική χρήση των self – test στις 10 Μαΐου, ενώ προγραμματίζεται και το τέλος των sms στον πενταψήφιο αριθμό 13033. Οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και αναμένουν τα δεδομένα που θα υπάρξουν στις αρχές Μαΐου. 

Σχετικά Άρθρα