Σταϊκούρας: Έχει ήδη καταβληθεί το 20% των ζημιών λόγω «Ιανού» και σεισμού στη Σάμο

 Σταϊκούρας: Έχει ήδη καταβληθεί το 20% των ζημιών λόγω «Ιανού» και σεισμού στη Σάμο

Σε αναλυτική ενημέρωση της Βουλής για τις αποζημιώσεις που έχουν κατευθυνθεί σε πληγέντες από τον “Ιανό” και από τον σεισμό στη Σάμο προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κλείνοντας τη διαδικασία επεξεργασίας του νομοσχεδίου για την κρατική αρωγή σε πληττόμενους από θεομηνίες, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής μεθαύριο Τετάρτη, 21/04/2021, ενώ, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, θα περιλαμβάνει νέα τροπολογία με διατάξεις σχετικές με τις φορολογικές δηλώσεις.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι έχει ήδη δοθεί το 20% της ζημιάς. Συγκεκριμένα: Στην περίπτωση του “Ιανού”, έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις τριών περιφερειών, ποσό 6,7 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 33,4 εκατ. ευρώ.

Επίσης στη Σάμο, όπου οι επιχειρήσεις επλήγησαν και από τον σεισμό, αλλά και από την πλημμύρα που ακολούθησε, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί η διαδικασία παροχής του 20% της ζημιάς σε 265 επιχειρήσεις, και για ποσό 730.000 ευρώ, που αντιστοιχεί σε συνολική ζημιά 3,6 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών παρατήρησε ότι με το προϊσχύον καθεστώς, η εν λόγω επιχορήγηση δινόταν σε ποσοστό 30% της εκτιμηθείσας ζημιάς, μετά από 3 ή και περισσότερα έτη, ενώ πλέον, “η προκαταβολή 20% της ζημιάς της πληττόμενης επιχείρησης άρχισε να καταβάλλεται μέσα στις πρώτες εβδομάδες μετά την επέλευση της θεομηνίας”.

Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, αυτή της παροχής της προκαταβολής, άμεσα προχωρά και η δεύτερη, που είναι η παροχή και του υπολοίπου ποσοστού της επιχορήγησης, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας

Σχετικά Άρθρα