Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Ανησυχία από την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – “Δημιουργεί κοινωνία δυο επιπέδων”

 Πιστοποιητικό  εμβολιασμού: Ανησυχία από την Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων – “Δημιουργεί κοινωνία δυο επιπέδων”

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τονίζει  ότι τα πιστοποιητικά για την απόδειξη του εμβολιασμού θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη μείωση των μέτρων περιορισμού για τον κοροναϊό «κατ ‘αρχήν», αλλά θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια «κοινωνία δύο επιπέδων με την οποία μόνο ορισμένες ομάδες μπορούν να απολαμβάνουν πλήρως τα δικαιώματά τους».

Οι γενικές πολιτικές υποχρεωτικού εμβολιασμού είναι “πιθανό να είναι παράνομες”, πρόσθεσε.

Η ανεξάρτητη επιτροπή λέει ότι τα πιστοποιητικά κατάστασης Covid – που μερικές φορές ονομάζονται διαβατήρια Covid – θα μπορούσαν να κάνουν διακρίσεις έναντι περιθωριοποιημένων ομάδων όπου η λήψη του εμβολίου είναι χαμηλότερη, καθώς και ο μικρός αριθμός ατόμων που δεν μπορούν να έχουν το εμβόλιο για ιατρικούς λόγους.

Η απαίτηση πιστοποιητικών για ταξίδια, εργασία, κοινωνικές δραστηριότητες ή πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες θα μπορούσε να διακινδυνεύσει περαιτέρω τον αποκλεισμό ατόμων από ορισμένες ομάδες εθνοτικών μειονοτήτων, των μεταναστών και των ατόμων από χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες, δήλωσε το Παρατηρητήριο.

Η βαρόνη Kishwer Falkner, πρόεδρος του EHRC, δήλωσε ότι εάν εισαχθούν τα πιστοποιητικά, πρέπει να περιορίζονται χρονικά και να επανεξετάζονται τακτικά από το Κοινοβούλιο για να διασφαλιστεί ότι είναι αναλογικά. Είπε ότι όσοι δεν μπορούν να πάρουν το εμβόλιο πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στα έγγραφα εξαίρεσης.

“Θα παρακολουθούσαμε τη διάθεση για να διασφαλίσουμε την επίτευξη της σωστής ισορροπίας μεταξύ της προστασίας της υγείας του κοινού και των ατομικών μας ελευθεριών”, είπε.

“Φρένο” Μητσοτάκη για Πάσχα στο χωριό – Ενδεχομένως επιτραπούν κάποιες μετακινήσεις

Περισσότερα από 32 εκατομμύρια άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει τώρα μια πρώτη δόση του εμβολίου και περισσότερα από 8 εκατομμύρια έχουν λάβει και τις δύο δόσεις. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι πρόκειται να χορηγήσει μια πρώτη δόση σε όλους τους ενήλικες έως τα τέλη Ιουλίου.

Οι υπουργοί έχουν προτείνει ότι τα πιστοποιητικά κατάστασης Covid θα εισαχθούν για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ότι θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να καταγράψουν εάν είχαν εμβολιαστεί, πρόσφατα, έχουν αρνητικό τεστ ή φυσική ανοσία από επιβεβαιωμένη λοίμωξη τους τελευταίους έξι μήνες.

Ο τελικός του FA Cup (το Κύπελλο στην Αγγλία) τον Μάιο είναι ένα μεγάλης κλίμακας γεγονός όπου θα δοκιμαστεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Η Επιτροπή Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε επίσης ανησυχίες σχετικά με προτάσεις για τον καθορισμό του εμβολιασμού ως προϋπόθεση απασχόλησης για ορισμένους εργαζόμενους.

 «Μια γενική πολιτική που απαιτεί οι εργαζόμενοι να εμβολιάζονται, να εφαρμόζονται με ευελιξία, είναι πιθανό να είναι παράνομη» επειδή υπάρχει ένας μικρός αριθμός ατόμων που δεν μπορούν να εμβολιαστούν» ανέφερε η Επιτροπή.

Περιλαμβάνουν άτομα με σοβαρές αλλεργίες στα συστατικά του εμβολίου, ενώ οι έγκυες γυναίκες δεν μπορούν κανονικά να κάνουν εμβόλια Covid, δήλωσε το EHRC.

Οποιαδήποτε πολιτική θα πρέπει επίσης να αντικατοπτρίζει την πρόοδο της διάθεσης εμβολίων, οπότε δεν κάνει διακρίσεις εναντίον νεότερων ατόμων που δεν έχουν λάβει ακόμη ανοσοποίηση.

Σχετικά Άρθρα