Μετακίνηση το Πάσχα μεταξύ περιοχών με ίδιο επιδημιολογικό φορτίο – Ανοίγουν τα σχολεία

 Μετακίνηση το Πάσχα μεταξύ περιοχών με ίδιο επιδημιολογικό φορτίο – Ανοίγουν τα σχολεία

Συνεδριάζουν οι λοιμωξιολόγοι με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας, με μοναδικό θέμα συζήτησης αν θα ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου. Το απόγευμα της Τρίτης έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής, με επίκεντρο την επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές της χώρας που βρίσκονται στο “κόκκινο”.

Σύμφωνα με πληροφορίες του libre ο σχεδιασμός δεν αναμένεται να αλλάξει, ενώ οι επιδημιολόγοι φέρεται να δώσουν το πράσινο φως για έναρξη των μαθημάτων της Γ’ Λυκείου παντού, με όχημα τα self test.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι δύσκολο να μην αποφασίσουν έναρξη μαθημάτων της Γ Λυκείου σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη και Πάτρα, ενώ σε ότι αφορά Γυμνάσια και Δημοτικά όπως όλα δείχνουν η έναρξη μετατίθεται για μετά το Πάσχα.

Παράλληλα η κυβέρνηση προσανατολίζεται να επιτρέψει τις μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, έστω και με αυστηρούς περιορισμούς και όρους.

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης αποκάλυψε ότι εξετάζεται το σενάριο να επιτραπεί η μετακίνηση μεταξύ περιοχών που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο. Δηλαδή για παράδειγμα από κόκκινη περιοχή σε μία άλλη κόκκινη, όχι όμως από βαθυκόκκινη σε κόκκινη ή αντιστρόφως. Αυτό βεβαίως στην πραγματικότητα αποκλείει τη μετακίνηση από Αθήνα στην επαρχία.

Για αυτό εξετάζεται και η μετακίνηση το Πάσχα με την επίδειξη self test. Το ζήτημα είναι φυσικά ότι έλεγχος ως προς αυτό δυνητικά μπορεί να γίνει σε πλοία, ΚΤΕΛ, τρένα, αλλά είναι δύσκολο να ελεγχθούν όσοι μετακινηθούν με ΙΧ, που είναι και η συντριπτική πλειοψηφία.

Η κυβέρνηση δεν θέλει το επιδημιολογικό ρίσκο που θα επέφερε το άνοιγμα πολλών κλάδων και δραστηριοτήτων ταυτόχρονα. Και για αυτό έχει επιλέξει η εστίαση να ανοίξει μετά το Πάσχα σε δύο στάδια, με πρώτα εστιατόρια και καφέ σε εξωτερικούς χώρους και τη διασκέδαση “πακέτο” με τον τουρισμό.

Σε ότι αφορά την εκκλησία οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι ακόμη άγνωστες. Οι σκληροπυρηνικοί ιεράρχες δηλώνουν έτοιμοι για “ιερό πόλεμο” και τους πιο μετριοπαθείς να προτείνουν οι εκκλησίες να παραμένουν διαρκώς ανοιχτές για ατομική προσευχή και να οριστεί ελάχιστος αριθμός πιστών ανα τετραγωνικό μέτρο των ιερών ναών για τις λειτουργίες.

Το ζήτημα είναι κυρίως ο κίνδυνος συνωστισμού στα προαύλια των εκκλησιών, ιδίως τη Μεγάλη Παρασκευή και το βράδυ της Ανάστασης. Η Εκκλησία δεν θα δεχθεί να μην ανοίξουν και οι ναοί τη Μεγάλη Εβδομάδα μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Σχετικά Άρθρα