Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα των προστίμων για το Πολυτεχνείο – Την Παρασκευή η πιλοτική δίκη

 Στο ΣτΕ η συνταγματικότητα των προστίμων για το Πολυτεχνείο – Την Παρασκευή η πιλοτική δίκη

Την Παρασκευή 2 Απριλίου πραγματοποιείται στο ΣτΕ η πιλοτική δίκη για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε πολίτες, που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου στις 17/11/2020. Η πρωτοβουλία για την προσφυγή στο ΣτΕ έγινε από τους δικηγόρους Χαράλαμπο Κουρουνδή και Βασίλη Τσιγαρίδα, που κατήρτισαν τα δικόγραφα των προσφυγών στα Διοικητικά Δικαστήρια και που κατέθεσαν για 46 διαδηλωτές της Θεσσαλονίκης (αυτή είναι και η υπόθεση που θα δικαστεί πιλοτικά).

Σύμφωνα με τον δικηγόρο Θανάση Καμπαγιάννη, το αίτημα ακύρωσης των εκατοντάδων καταχρηστικών προστίμων είναι πολιτικό καθήκον του μαζικού κινήματος, αλλά ταυτόχρονα κομμάτι της πολιτικής μάχης είναι και η δικαστική τους αμφισβήτηση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, η κυβέρνηση πιέστηκε και αυτό εκφράστηκε και νομοθετικά: δεν είναι τυχαίο ότι μετά την υποβολή του αιτήματος για την πιλοτική δίκη και το κουρέλιασμα της απαγόρευσης στις 28/1 από τους φοιτητές, η ΚΥΑ της 29/1 συμπεριέλαβε για πρώτη φορά δικαίωμα μετακίνησης σε συνάθροιση, ενώ η τελευταία 6ήμερη απαγόρευση συγκεντρώσεων στα τέλη Ιανουαρίου, προέβλεπε αριθμητικό όριο (μια δειλή συνομολόγηση της έλλειψης αναλογικότητας των προηγούμενων ολικών απαγορεύσεων).

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι η εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ αποτελεί μια ακόμα απόδειξη ότι ο μόνος τρόπος υπεράσπισης ενός δικαιώματος που παρανόμως απαγορεύεται είναι τελικά η άσκησή του.

Ο έλεγχος συνταγματικότητας της απαγόρευσης συναθροίσεων από 15 έως 18 Νοεμβρίου, χωρίς τον κίνδυνο «κατάργησης της δίκης», καθίσταται εφικτός γιατί κάποιοι πολίτες αψήφησαν την απαγόρευση και άσκησαν το δικαίωμα.

Οι δικαστές του ΣτΕ, αναφέρει ο Θ. Καμπαγιάννης, θα έχουν πλέον την υποχρέωση να τοποθετηθούν: το πώς θα αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, το αν θα συνταχθούν ή όχι με την υπαρκτή τάση Ανώτατων Δικαστηρίων διεθνώς, να οριοθετούν τις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας εν μέσω πανδημίας, είναι πλέον δική τους επιλογή και ευθύνη.

Σχετικά Άρθρα