Self test: Πλήρης ανατροπή με διπλή υποχρεωτικότητα, επιβεβαίωση libre – Πολιτική θύελλα για τη “fast track” προμήθεια εκατ. ευρώ

 Self test: Πλήρης ανατροπή με διπλή υποχρεωτικότητα, επιβεβαίωση libre – Πολιτική θύελλα για τη “fast track” προμήθεια εκατ. ευρώ

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του libre όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα δήλωσης των self test (δείτε εδώ το ρεπορτάζ) μετά τις απογευματινές ανακοινώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη. Το γεγονός αναδεικνύει για ακόμη μια φορά τις παλινωδίες και τη σύγχυση με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Επιπλέον, ως νέο στοιχείο επισημαίνεται η υποχρεωτικότητα εβδομαδιαίων τεστ σε εργαζόμενους που θα περιλαμβάνονται στην επανεκκίνηση δραστηριοτήτων.

Το libre έγραψε στο ρεπορτάζ:

Πράγματι το απόγευμα ο κ. Κοντοζαμάνης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες λέγοντας αρχικά ότι “το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου και για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού θα είναι προαιρετικό. Το χαρακτήρισε όμως ως «κεντρική επιλογή της κυβέρνησης για τη διαχείριση της πανδημίας».

  • Ωστόσο, υπογράμμισε ότι, λόγω και της σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας, οι εργαζόμενοι σε ακτοπλοΐα, ναυτιλία, λιανεμπόριο, επιχειρήσεις, εστίαση, μεταποίηση, δικαστήρια και τουρισμό θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εβδομαδιαίο self test.

Παράλληλα, επισήμανε ότι προωθείται νομοθέτηση από την κυβέρνηση ώστε να υπάρξουν υποχρεωτικά εβδομαδιαία self test για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας τα self test θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία δωρεάν και κάθε πολίτης θα δικαιούται ένα τεστ την εβδομάδα για διάστημα δύο μηνών.

Ο Β. Κοντοζαμάνης συμπλήρωσε ότι εξετάζεται τις πρώτες ημέρες εφαρμογής του μέτρου, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα φαρμακεία, να δοθεί προτεραιότητα σε άτομα έως 67 ετών, επειδή πρόκειται για ομάδες που είναι εργασιακά ενεργές.

Εφόσον το πρώτο τεστ βγει θετικό, θα γίνεται και δεύτερο rapid τεστ σε δημόσιες δομές υγείας για να επιβεβαιωθεί το αποτέλεσμα. Περαιτέρω λεπτομέρειες θα δοθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Κοντοζαμάνης χαρακτήρισε τα τεστ αυτοδιάγνωσης ως ένα ακόμη όπλο ώστε «σε συνδυασμό με την πρόοδο των εμβολιασμών να επανεκκινήσουμε με ασφάλεια δραστηριότητες», υποστηρίζοντας ότι αυτά προωθούνται για την «έγκαιρη ανεύρεση ασυμπτωματικών, οι οποίοι δεν είχαν λόγο μέχρι τώρα να εξεταστούν».

  • «Έχουμε τη δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τον ιό, να σταματήσουμε τη διάδοσή του και να προχωρήσουμε σε επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων. Ήταν εισήγηση της επιτροπής και θα λειτουργεί συμπληρωματικά και παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις» τόνισε.

Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης υπερθεμάτισε υπέρ της αποτελεσματικότητάς των self test επικαλούμενος διεθνείς μελέτες, ενώ σημείωσε ότι «κυκλοφορούν ήδη στην Ε.Ε. και πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές με τα rapid test. Είναι ρινικά ή σιέλου και έχουν απλές και κατανοητές οδηγίες».

  • Ενημέρωσε, ακόμη, ότι σύντομα θα λειτουργήσει διαδικτυακή πλατφόρμα όπου θα δηλώνουν τα αποτελέσματα όσοι κάνουν τα τεστ και θα ενημερώνονται για τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν εφόσον είναι θετικοί.

Παράλληλα, έσπευσε να δηλώσει ότι σε περίπτωση θετικού τεστ θα είναι κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα (άδειες για εργαζόμενους, απουσίες για μαθητές κλπ).

Παλινωδίες με τη δήλωση των τεστ και η εταιρεία προμήθειας

Ήδη πάντως η ανακοίνωση των sel test έχει προκαλέσει νέο πολιτικό ζήτημα αρχικά με τις παλινωδίες όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα δήλωσης των θετικών κρουσμάτων, όπως επίσης και με την προμήθεια εξπρές διότι πρόκειται για εκατομμύρια τεστ με κόστος εκατομμυρίων ευρώ.

Αρχικά, ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό κ. Σκέρτσος μετά την πρώτη ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής απάντησε στο libre και την Ρούλα Σκουρογιάννη αρνητικά ως προς τη δήλωση των test. Συγκεκριμένα, ρώτησε τον κ. Σκέρτσο πού θα δηλώνει ο πολίτης το αποτέλεσμα σε περίπτωση που αυτό βγει θετικό.

«Δε θα δηλώνεται το αποτέλεσμα. Πάμε πλέον σε άλλο πλαίσιο αυτορρύθμισης. Εφόσον, το τεστ βγει θετικό, τότε ο πολίτης μπορεί να κάνει ένα τεστ PCR ή να επαναλάβει τον έλεγχο με Rapid, στα σημεία που διενεργούνται οι έλεγχοι με τη βοήθεια υγειονομικού προσωπικού για επιβεβαίωση του θετικού αποτελέσματος και, φυσικά, θα πρέπει να αυτοπεριοριστεί το άτομο που βρέθηκε θετικό ή να πάει σε ένα νοσοκομείο αν έχει σοβαρά συμπτώματα», απάντησε ο υφυπουργός που είχε κάνει λίγο νωρίτερα την εξαγγελία.

Στην παρατήρηση του libre ότι εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του μέτρου αυτού από την υπευθυνότητα του πολίτη, γιατί θα μπορούσε να κάνει το self test και να συνεχίσει να κυκλοφορεί παρά το θετικό αποτέλεσμα, αν αυτό δεν καταγράφεται κάπου, ο κ. Σκέρτσος σχολίασε ότι:

«Αυτό θα μπορούσε να γίνει με οποιοδήποτε τρόπο testing. Εξαρτάται πολύ από την ατομική ευθύνη, από την προσωπική υπευθυνότητα η αντιμετώπιση της πανδημίας».

Οι δηλώσεις του κ. Σκέρτσου προκάλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, αντιδράσεις ακόμα και εντός της επιτροπής. Είναι χαρακτηριστικό πως ο καθηγητής Δ. Παρασκευής δήλωνε το πρωί του Σαββάτου (Realfm) πως δεν είχε απαντήσεις στα παραπάνω λογικά, όπως είπε ερωτήματα, προδίδοντας ότι ακόμα και η επιτροπή αιφνιδιάστηκε με την εξαγγελία.

Την Δευτέρα, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακρούσει πρύμναν και αφού προηγουμένως τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν αρχίσει να αναδεικνύουν το θέμα και την προχειρότητα, όπως είπαν, της εξαγγελίας. Ταυτόχρονα προέκυψε και η αντίδραση των φαρμακοποιών αλλά και η πιθανή αδυναμία πολλών πολιτών να μην μπορούν μόνοι τους να κάνουν το τεστ. Παρά το γεγονός πως διευκρινίστηκε πως θα είναι σχετικά απλό, ορισμένα κανάλια μάλιστα προχώρησαν και σε μικρές “επιδείξεις” σχετικά με το πως θα γίνονται τα τεστ. Διευκρινίστηκε, δε, πως τέτοια τεστ διεξάγονται σε αρκετές χώρες (Γερμανία, Αυστρία, ΗΒ, Κύπρος κ.ά) και δεν είναι η πρώτη φορά που διατίθενται. Η αλήθεια είναι πως σε άλλες χώρες οι πολίτες τα αγοράζουν και δεν διατίθενται δωρεάν.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι φαρμακοποιοί θέτουν ζήτημα υψηλού κινδύνου, ήτοι να μετατραπούν τα φαρμακεία τους εστίες υπερμετάδοσης του ιού κάθε φορά που ένας πολίτης θα ζητά να του γίνεται επί τόπου το τεστ και βρίσκεται θετικός.

Την Δευτέρα και εν μέσω αποριών και αιχμηρών ανακοινώσεων της αντιπολίτευσης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερακκάκης αναγκάστηκε να παρέμβει για διευκρινίσεις μετά την σύγχυση που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις Σκέρτσου.

Τη δημιουργία πλατφόρμας, στην οποία θα δηλώνονται τα κρούσματα κορωνοϊού που θα προκύπτουν από τα self test προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

  • «Το σύστημα για να δηλώνονται τα κρούσματα από τους πολίτες που θα κάνουν self test θα αλληλεπιδρά με αυτό της άυλης συνταγογράφησης, στο οποίο έχουν πρόσβαση όλοι οι φαρμακοποιοί. Εκ των πραγμάτων θα πρέπει να υπάρξει μια πλατφόρμα κυρίως για στατιστικούς λόγους, να υπάρχει μια πρώτη καταγραφή και για να έχει μια εικόνα ο ΕΟΔΥ για τους πολίτες που έκαναν το τεστ. Επιπλέον, θα υπάρξει μια πλατφόρμα για να δηλώνονται όσοι έχουν θετικό αποτέλεσμα, εφόσον το επιθυμούν. Δε θα είναι απολύτως ισοδύναμο με το να πάει ο πολίτης σε ένα διαγνωστικό κέντρο ή να καταγραφεί κεντρικά στο μητρώο Covid, αλλά θα είναι χρήσιμο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιερρακάκης.

Η νέα σύγχυση προκλήθηκε με τη λέξη “οικειοθελώς” για να ανατραπεί και αυτό σήμερα καθώς ο κ. Κοντοζαμάνης ξεκαθάρισε πώς πολίτης θα δηλώνει το αποτέλεσμα των τεστ σε εικδική πλατφόρμα.

Η θύελλα για την εταιρεία προμήθειας

Παράλληλα έχει προκληθεί θύελλα και έντονη πολιτική αντιπαράθεση καθώς -αν και επισήμως διαψεύδεται- στο προσκήνιο υπάρχει το όνομα της siemens ως την εταιρεία που… δείχνουν οι προδιαγραφές των τεστ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatronet.gr, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει τα εξής:

Προχωρά νομοθετική ρύθμιση, ώστε τεστ που είναι για οικιακή χρήση και έχουν λάβει ειδική έγκριση στο εξωτερικό, από Οργανισμούς αντίστοιχους του ΕΟΦ, να λάβουν ανάλογη πιστοποίηση και στην Ελλάδα (διαδικασίες fast track).

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο, στο οποίο θα περιγράφονται λεπτομερώς οι προδιαγραφές που πρέπει να πληρούν τα συγκεκριμένα τεστ. Οι προδιαγραφές θα είναι ουσιαστικά ένα κράμα όσων έχει εγκρίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο αντίστοιχος Ευρωπαϊκός για τα Ιατροτεχνολογικά Προϊόντα.

Θα κληθούν οι εταιρείες που έχουν εγκεκριμένα τεστ, προκειμένου να δηλώσουν τις ποσότητες που μπορούν να δώσουν και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης. Θα πρέπει να στείλουν, με δικά τους μέσα, τις ποσότητες αυτές στις κεντρικές αποθήκες του υπουργείου Υγείας στον Ταύρο. Το ερώτημα είναι ποιος θα κάνει την μεταφορά τους στις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Δεν θα γίνει διαγωνισμός για τα 80 εκατομμύρια τεστ, αλλά απευθείας αναθέσεις.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί η ανακοίνωση του ΣΕΙΒ, σύμφωνα με την οποία επισημαίνει την ανάγκη διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού στην προμήθεια των self – tests για την ανίχνευση του κορωνοϊού. Όπως αναφέρει, θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές και να είναι πιστοποιημένα για “self – testing”, όπως προβλέπεται από τη σχετική κοινοτική Οδηγία. Όσον αφορά τις διαδικασίες προμήθειάς τους, απαιτείται – χάριν διαφάνειας – να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο και στους όρους. Έτσι, θα αποφευχθούν οι πλημμέλειες και αιφνιδιασμοί των προηγούμενων προμηθειών.

Το φημολογούμενο άκουσμα ότι η κυβέρνηση προτίθεται να αγοράσει με 2 ή 2,5 ευρώ το τεμάχιο, μάλλον προκάλεσε δυσαρέσκεια, θεωρώντας ότι πουθενά ακόμη και τα αμφιβόλου ποιότητας τεστ δεν πωλούνται σε τέτοια τιμή. Ισως θα έπρεπε να ξανασκεφτούν οι αρμόδιοι το ύψος της τιμής, καθώς η ποσότητα των 80 εκατομμυρίων τεμαχίων δεν αφήνει περιθώρια διαρροών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θέτει πέντε ερωτήματα προς την κυβέρνηση:

  • Γιατί αγνοεί τους επιστήμονες και την αντιπολίτευση, που επί ένα χρόνο ζητούν συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών test από τον ΕΟΠΥΥ και μαζικούς στοχευμένους ελέγχους σε εστίες υπερμετάδοσης (χώρους εργασίας, ΜΜΜ, σχολεία, δομές υψηλής ευαλωτότητας);
  • Γιατί αγνοεί ότι τα self test έχουν σημαντικά μειωμένη αξιοπιστία σε σχέση με τα μοριακά;
  • Γιατί αγνοεί ότι τα self test δεν θα συνδράμουν στην επιδημιολογική εικόνα της διασποράς, την απομόνωση και την ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, αφού θα δηλώνονται προαιρετικά (!);
  • Γιατί αγνοεί ότι οι πολίτες δεν γλιτώνουν την οικονομική επιβάρυνση, αφού ακόμα και αν κάποιος βγει θετικός στο «δωρεάν self test», μετά υποχρεούται να πληρώσει κανονικά για μοριακό για επιβεβαίωση;
  • Γιατί αγνοεί την οδηγία του ίδιου του ECDC που λέει ότι τα self test μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσουν τα μοριακά τεστ;
  • Γιατί αγνοεί ότι η αγορά γίνεται άρον-άρον και δεν υπάρχει καμία απολύτως οργάνωση για τη διανομή τους, ενώ οι φαρμακοποιοί δηλώνουν πλήρη άγνοια;

Ερωτηματα θέτει η Κουμουνδούρου και για τις τεχνικές προδιαγραφές που ζητούνται στον διαγωνισμό, καθώς, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η “Αυγή”, η περιγραφή τους οδηγεί στη…Siemens

Συγκεκριμένα αναφέρεται:

Στις τεχνικές προδιαγραφές που ορίζονται στον διαγωνισμό αναφέρονται ως προϋποθέσεις μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η συσκευασία (kit) να φέρει πιστοποιητικό CE-IVD τουλάχιστον για επαγγελματική χρήση, με βάση την οδηγία 98/79/EC
  • Να προσκομίζεται αποδεικτικό καταχώρησης του προϊόντος για κατ΄ εξαίρεση αυτοδιαγνωστική χρήση στην λίστα BfArM ή σε αντίστοιχη λίστα αρμόδιου φορέα άλλου κράτους ΕΕ
  • Στις οδηγίες να περιγράφεται το θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα με σαφήνεια.
  • Στις ενδείξεις αποτελέσματος να υπάρχει ένδειξη εγκυρότητας της εκτέλεσης της δοκιμασίας εκτός από την ένδειξη για θετικό ή αρνητικό
  • Ο χρόνος έκδοσης του αποτελέσματος να μην ξεπερνά τα 20 λεπτά

Όλες τις προϋποθέσεις τις οποίες καλύπτει το self test της Siemens και συγκεκριμένα:

  • Πήρε ειδική άδεια BfArM για χρήση από απλούς ανθρώπους στη Γερμανία στις 24 Φεβρουαρίου.
  • Στη συσκευασία υπάρχει η ένδειξη CE-IVD
  • Το αποτέλεσμα βγαίνει σε 15 λεπτά
  • Εκτός από την ένδειξη θετικό και αρνητικό υπάρχει και ένδειξη για το εάν κάτι έγινε εσφαλμένα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δοκιμής και το self test πρέπει να επαναληφθεί.

Η απάντηση Πελώνη και οι αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Για “θλιβερό γεγονός” από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι επέλεξε τη μέρα της εθνικής εορτής και της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση “για την οποία η Ελλάδα τιμήθηκε σε όλο τον κόσμο, να πετάξει ψέματα και λάσπη στον ανεμιστήρα με επίσημη ανακοίνωσή του” έκανε λόγο η Αριστοτελία Πελώνη σε επίσημη δήλωσή της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΕΛΩΝΗ

Μετά τις βολές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το Kίνημα Αλλαγής καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι προχωράει σε διαγωνισμό-πρόκληση, θέτοντας προθεσμία μόνο 72 ωρών για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων ταχέων διαγνωστικών τεστ (self tests). Θεωρεί την προθεσμία «αδικαιολόγητα ασφυκτική και προφανώς προσχηματική, όταν όλο το project των self tests είναι ακόμη στον αέρα», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι αυτό συμβαίνει «ιδιαίτερα όταν δεν έχουν λυθεί βασικά ζητήματα -και υπάρχουν έντονες αντιπαραθέσεις- για το πώς και πού αυτά θα γίνονται. Όταν μάλιστα η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν θα δηλώνονται υποχρεωτικά οι τυχόν θετικές στον ιό διαγνώσεις και ο πολίτης σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να κάνει και μοριακό τεστ επιπλέον».

«Δυστυχώς, για μια ακόμη φορά στη σκιά της πανδημίας στήνονται διαγωνισμοί για να εξυπηρετηθούν σκοπιμότητες και συμφέροντα», καταλήγει το Κίνημα Αλλαγής.

KKE: Σκληρή κριτική

«Με την ίδια ταχύτητα που προκηρύσσει διαγωνισμό express για την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ – διαγωνισμό για τον οποίο προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά – η κυβέρνηση θα μπορούσε να προσλάβει γιατρούς και νοσηλευτές, να πάρει μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μεταφοράς και στα σχολεία» σημειώνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του για τις εξελίξεις σχετικά με την πανδημία & την προμήθεια των διαγνωστικών τεστ.

«Αντί η κυβέρνηση να στελεχώσει Κέντρα Υγείας, περιφερειακά ιατρεία και κινητές μονάδες υγείας για να πραγματοποιούν τα τεστ, να καταγράφουν το αποτέλεσμα αλλά και να δίνουν οδηγίες ανάλογα μ’ αυτό, πετάει ξανά το μπαλάκι στον λαό και στην “ατομική του ευθύνη”.

Η αντιμετώπιση, όμως, της πανδημίας δεν μπορεί να γίνει χωρίς κρατική επιδημιολογική καταγραφή και επίβλεψη» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

Σχετικά Άρθρα