“Μύλος” με τα self test και τα φαρμακεία

 “Μύλος” με τα self test και τα φαρμακεία

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι τα self test για τον κορωνοϊό θα είναι δωρεάν, όμως οι φαρμακοποιοί ζητούν μια ελάχιστη συμμετοχή από τους πολίτες και το σημαντικότερο είναι ότι προβάλλουν υγειονομικές ανησυχίες.

Εκ μέρους των φαρμακοποιών, δια στόματος του προέδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, Κωνσταντίνου Λουράντου, ο οποίος μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 εκφράζεται η άποψη ότι «όποιος χρησιμοποιεί το φαρμακείο πρέπει να πληρώνει και κάτι. Διότι έρχεται κάποιος να πάρει το test από το φαρμακείο. Εμείς πρέπει να το περάσουμε σε πλατφόρμα, να το ορίσουμε, να γράψουμε τις οδηγίες στον χρήστη, να του πούμε πώς θα γίνει. Δεν πρέπει η κυβέρνηση να μας δώσει ένα αντίτιμο; Πόσο κάνει το test 2,50-3 ευρώ; Νομίζω ότι ο φαρμακοποιός πρέπει να παίρνει 30-50 λεπτά ανά test».

Ποια μάσκα να επιλέγουμε και πως να τη φοράμε

Ο κ. Λουράντος έθεσε απορίες όπως «το πώς θα γίνει η διαδικασία προμήθειας και χορήγησης μέσω των φαρμακείων των rapid test. Από πού θα τα προμηθεύονται τα φαρμακεία, μέσω φαρμακαποθηκών ή μέσω του ΙΦΕΤ; Θα συνταγογραφούνται από γιατρούς; Θα αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ; Θα δίνονται με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας; Θα χορηγούνται με επίκληση ΑΜΚΑ; Τα αποτελέσματα των test που θα γίνονται στο σπίτι πώς θα ελέγχονται;»

Επιπλέον ανησυχίες εκφράζουν φαρμακοποιοί επί του πρακτέου, για το πώς θα διασφαλιστεί η υγειονομική προστασία πολιτών και εργαζομένων εάν τα test διεξάγονται στα φαρμακεία.

Σχετικά Άρθρα