Κοτανίδου: Κρατηθείτε λίγο, να μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα όπως γνωρίζουμε – Τι λένε οι επιστήμονες για το λιανεμπόριο

 Κοτανίδου: Κρατηθείτε λίγο, να μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα όπως γνωρίζουμε – Τι λένε οι επιστήμονες για το λιανεμπόριο

Η μετακίνηση εκτός νομού παραμένει μπλοκαρισμένη εδώ και μήνες και το μεγάλο ζητούμενο είναι τι θα γίνει το Πάσχα. Οι προβλέψεις πάντως είναι πιο αισιόδοξες καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών θα δοθεί το «πράσινο φως» για τη μεγάλη έξοδο προς τα χωριά τον ερχόμενο Μάιο, υπολογίζοντας ότι έως τότε οι μεταδόσεις θα έχουν περιοριστεί σημαντικά.

Μάλιστα, μιλώντας στα «ΝΕΑ», η καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπεία και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Αναστασία Κοτανίδου, επιμένει να κρατά ανοιχτό το παράθυρο αισιοδοξίας, το οποίο «ξεκλείδωσε» την Τετάρτη στη διάρκεια κοινή εμφάνισής της με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, κατά τη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Συγκεκριμένα, η ειδικός παραδέχτηκε ότι «είμαστε όλοι κουρασμένοι», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους πολίτες να κάνουν για λίγο ακόμη υπομονή:

  • «Κρατηθείτε λίγο στα σπίτια σας, μήπως και καταφέρουμε με μεγάλη επιτυχία και ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο». Κάνοντας, εντούτοις, ένα βήμα παραπέρα, έδωσε προοπτική και ελπίδα όταν είπε «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε όλοι να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, στα σπίτια μας, όπως ξέρουν όλοι οι Ελληνες να κάνουν Πάσχα».

Η ίδια, σημειώνει στα «ΝΕΑ» ότι η εκτίμηση αυτή βασίζεται στο γεγονός ότι η εμβολιαστική εκστρατεία «Ελευθερία» συνεχίζεται χωρίς προβλήματα, προσθέτοντας με νόημα ότι τον Απρίλιο αναμένεται να αυξηθεί η ταχύτητα της εμβολιαστικής κάλυψης δεδομένου ότι στη «φαρέτρα» θα προστεθούν νέα εμβόλια, ενώ παράλληλα θα αυξηθούν και οι παραδόσεις των δόσεων.

«Υπό τα δεδομένα αυτά και εφόσον δεν προκύψουν σημαντικές ανατροπές έως το Πάσχα μπορεί να έχει εμβολιαστεί έως και το 30% του πληθυσμού», προσθέτει η καθηγήτρια. Εξηγεί, δε, ότι με βάση την προτεραιοποίηση, η ανάπτυξη του πολυπόθητου «τείχους ανοσίας» ξεκινά από τους πλέον ευάλωτους (δηλαδή, από τους ηλικιωμένους και τους πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας) δημιουργείται το κατάλληλο έδαφος ώστε η λοίμωξη Covid-19 να μετατραπεί από βαριά σε ήπια νόσο.

Συνεπώς «εγώ θεωρώ ότι θα γιορτάσουμε το Πάσχα σε πολύ καλύτερες συνθήκες από τις περσινές. Και είμαι αισιόδοξη ότι θα μας δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουμε στην επαρχία», πρόσθεσε. Ερωτώμενη, μάλιστα, για το εάν οι παππούδες θα μπορούν να συναντηθούν και πάλι με τα εγγόνια τους, η απάντηση της κ. Κοτανίδου είναι θετική: «Εφόσον ο παππούς και η γιαγιά έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούν να συναντηθούν, όμως δεν θα πρέπει να αμελούμε το βασικό μέτρο που δεν είναι άλλο από τη χρήση μάσκας».

Στο πλαίσιο αυτό, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους είχε προσθέσει ότι μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε ξεπεράσει τους 1,5 εκατ. εμβολιασμούς.

  • «Από εκεί και πέρα, τον Απρίλιο αναμένεται ο αριθμός των παραδόσεων να αυξηθεί και μάλιστα σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι θα μπουν και άλλες εταιρείες που θα έχουν καταφέρει να πάρουν έγκριση από τον ΕΜΑ», σημείωσε, αναφέροντας ενδεικτικά το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Και κατέληξε: «Αρα θα είναι αρκετά μεγαλύτερος ο αριθμός τον Απρίλιο για να φτάσουμε το Πάσχα σε ένα πολύ καλό ποσοστό ανοσίας».

Η απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού παραμένει σε πλήρη ισχύ, στο πλαίσιο του υφιστάμενου lockdown.

Λιανεμπόριο: Τι λένε οι επιστήμονες

Την ίδια ώρα υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου τάχθηκαν οι επιστήμονες μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την ανησυχία από την αύξηση του κρουσμάτων.  Όπως εξήγησε, ο αριθμός των 2.000 κρουσμάτων τον Φεβρουάριο δεν είναι ίδιος με του φθινοπώρου ή της άνοιξης, γιατί προκύπτει από έναν διαφορετικό αριθμό τεστ.

  • «Τα τεστ είναι περισσότερα και αυτό είναι θετικό, διότι ανιχνεύουμε περισσότερους ανθρώπους και είναι ένας έξυπνος τρόπος να μαζεύουμε τη διασπορά της νόσου», σημείωσε. 

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ότι το τρίτο κύμα περιέχει νέα στελέχη του ιού, τα οποία μεταδίδονται με ταχύτητα έως και 50% μεγαλύτερη από αυτήν που μεταδιδόταν ο ιός το προηγούμενο έτος. «Το κύμα αυτό, στις χώρες τις οποίες βρήκε απροετοίμαστες , όπως η Πορτογαλία, έδωσε πολλές χιλιάδες νεκρούς και το δικό μας μέλημα είναι  να το αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση. Κι αυτό συμβαίνει προς ώρας», δήλωσε ο κ. Εξαδάκτυλος. 

  • Ενδεικτικά, στις 3 Φεβρουαρίου οι διασωληνώμενοι ήταν 244 και 23 μέρες μετά, στις 26 Φεβρουαρίου, έφτασαν τους 371, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 50%. «Αν πάμε πίσω στο φθινόπωρο, στις 3 Νοεμβρίου είχαμε 169 και στις 26 Νοεμβρίου είχαμε 603 διασωληνωμένους. Άρα αυτό που κάνουμε αυτή τη στιγμή, έγκαιρα, είναι αποτελεσματικό», συμπλήρωσε. 

Υπογράμμισε δε ότι είναι σημαντικό να περιοριστεί η πανδημία τώρα, που είναι σε εξέλιξη οι εμβολιασμοί, έτσι ώστε να μη βρεθεί κυρίαρχο ένα στέλεχος, το οποίο δε θα καλύπτουν τα εμβόλια σωστά. 

Επιπλέον, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, επισήμανε ότι μέχρι και σήμερα περίπου 10% των ανθρώπων βρίσκεται σε κατάσταση ανοσοποίησης είτε γιατί έχουν αναρρώσει είτε διότι έχουν εμβολιαστεί. Παράλληλα, αναμένουμε ένα εκατομμύριο εμβόλια μέσα στον Μάρτιο που σημαίνει ότι περί τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε γύρω στο 20% του πληθυσμού ανοσοποιημένο. 

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι το Πάσχα δε θα έχει καμία σχέση με το περυσινό και θα πρέπει τώρα στο τέλος της προσπάθειας να μη σταματήσουμε.

  • «Η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα έχουν διαφορετικό επίπεδο μέτρων, αλλά έχουν το ίδιο επίπεδο ιικού φορτίου όπως φαίνεται από τα λύματα. Ίσως χρειαζόμαστε λιγότερα μέτρα στην Αττική και περισσότερα στη Θεσσαλονίκη. Μπορούμε να προχωρήσουμε αισιόδοξα», ανέφερε ο κ. Εξαδάκτυλος.

Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε ότι, το λιανεμπόριο μπορεί να είναι ανοικτό χωρίς να επηρεάσει την πορεία της πανδημίας, όπως συνέβη άλλωστε και τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας κι Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος της αγοράς με έξυπνους τρόπους, όπως είναι το click in shop, δηλαδή το ραντεβού μέσα στο κατάστημα. 

Όπως δήλωσε αν και στην Αθήνα η κατάσταση είναι δύσκολη, υπό την έννοια ότι έχει πιεστεί πολύ το σύστημα υγείας, ο κόσμος δεν αντέχει άλλη καραντίνα και για αυτό το λόγο πλέον δεν εφαρμόζεται και γίνεται λιγότερο αποτελεσματική.  

  • «Από το να πηγαίνουν οι άνθρωποι σε φιλικά σπίτια, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο να ανοίξουμε με κανόνες το λιανεμπόριο. Δε θεωρώ ότι ο τρίωρος περιορισμός είναι ένα έξυπνο μέτρο. Αν πάμε να ψωνίσουμε στην Ερμού ή σε άλλους εμπορικούς δρόμους Σάββατο πρωί ή μεσημέρι, με το τρίωρο θα γίνει πάλι χαμός», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε ότι στα μεγάλα μέρη το λιανεμπόριο θα πρέπει να ανοίξει με ραντεβού, χωρίς τρίωρο.

  • «Δε θα υπάρχει συνωστισμός παρά ελάχιστοι άνθρωποι απ’ έξω. Έχετε δει έξω από κομμωτήριο να υπάρχει συνωστισμός ή να έχει πτώση τζίρου; Παράλληλα, πελάτες και καταναλωτές θα πρέπει να φορούν και διπλές μάσκες ή μάσκες υψηλής προστασίας. Στις μικρές πόλεις δε χρειάζεται», σημείωσε.  

Σχετικά Άρθρα