Ήπειρος: Μεγαλεπήβολο σχέδιο για 1500 νέες θέσεις εργασίας

 Ήπειρος: Μεγαλεπήβολο σχέδιο για 1500 νέες θέσεις εργασίας

Στη δημιουργία Πάρκου Υψηλής Τεχνολογίας κι Έρευνας μετά την παραχώρηση χώρου από πλευράς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην περιοχή της Πεδινής, προχωρά η Περιφέρεια Ηπείρου. Όπως προβλέπεται σ΄ αυτού του είδους τις συμβάσεις η δωρεάν παραχώρηση γίνεται για 25 χρόνια και μπορεί να δοθεί δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια.

Της Άννας Φραγκάκη

Η δωρεάν παραχώρηση για κοινωφελείς σκοπούς έγινε αυτήν την εβδομάδα από πλευράς υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ, με στόχο να δημιουργηθεί μία Silicon Valley στην περιοχή των Ιωαννίνων, σε μία έκταση 40 στρεμμάτων.

Αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη και θα ενισχύσει καινοτομικές δράσεις, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και ν΄ αποτελέσει ευρύ πόλο συνεργασίας ερευνητικών, εκπαιδευτικών, κοινωνικών κι επενδυτικών φορέων της ευρύτερης περιοχής.

  • Εκτιμάται ότι αναμένεται να δημιουργηθούν πάνω από 1.500 θέσεις εργασίας, δημιουργώντας μία κοιτίδα καινοτομίας, όπως ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν κάποιες τέτοιες δομές στην Πάτρα και στην Κρήτη αλλά όχι μία ολοκληρωμένη δομή προσανατολισμένη στην έξυπνη τεχνολογία, με στόχο το επόμενο βήμα στην ψηφιακή εποχή. Έτσι, μπορεί να έχουμε δει ψηφιακά μουσεία, ψηφιακές εφαρμογές, ψηφιακές εκθέσεις ή καινοτομικές δράσεις σε διάφορα φόρουμ, εκθέσεις ή συνέδρια αλλά είναι καιρός αυτό να γίνει με ολοκληρωμένο σχεδιασμό.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει γενική ομοφωνία για ν΄ αλλάξει η εικόνα και σ΄ αυτό φαίνεται να συναινούν και η Μητρόπολη Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αλλά και χρηματοδοτικοί φορείς,  ώστε να αποκτήσει η Ήπειρος νέα δυναμική και λόγο στη νέα εποχή ενώ υπάρχει ενδιαφέρον κι από το εξωτερικό.

Το κόστος δεν είναι μικρό αλλά πρόκειται για ένα κολοσσιαίο έργο, που αναμένεται ν΄ αλλάξει την εικόνα, δημιουργώντας νέα δυναμική και διάχυση της καινοτομίας. Έτσι, κι αλλιώς η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει στους στόχους της το 2021-27 την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών και του ψηφιακού μετασχηματισμού, στο τρίπτυχο: Διοίκηση (δημόσιο – αυτοδιοίκηση), επιχειρείν και καταναλωτικό κοινό (οικογένειες – νοικοκυριά).

  • “Θα είναι μεγάλη πρόκληση για εμάς να βοηθήσουμε και να φτιαχτεί ένα σύγχρονο πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας κι Έρευνας με στόχο να κερδίσουμε το στοίχημα της νέας εποχής και να δημιουργηθούν 1.500 νέες θέσεις εργασίας κι επιστημονικού προσωπικού», δήλωσε μεταξύ άλλων στο libre ο περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέκος Καχριμάνης.

Η δωρεάν παραχώρηση προβλέπεται κι έγινε από τις υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατόπιν αιτήματος της Περιφέρειας Ηπείρου, όταν πρόκειται για κοινωφελείς λόγους. Στην προκειμένη περίπτωση έμφαση θα δοθεί στους κλάδους: Αγροτεχνολογίας, Βιοτεχνολογίας και Πληροφορικής και Βιομηχανίας.

  • Αξίζει να σημειωθεί ότι βήματα έγιναν επί Νίκου Παππά και επί Κυριάκου Πιερρακάκη αλλά η αναγκαιότητα για πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, ακόμη κι αν δεν είναι τόσο μεγάλο σε έκταση, είναι απόλυτη.

Παίρνει δε νέες διαστάσεις, όταν όλες οι χώρες ή οι περιοχές, που έχουν μπει στη διαδικασία να φτιάξουν θερμοκοιτίδες καινοτομίας έχουν υψηλό πολλαπλασιαστή σε θέσεις εργασίας αλλά και σε εισόδημα με πρώτη να σέρνει το χορό τη Silicon Valley στις ΗΠΑ.

Η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία, η Κίνα ακόμη κι η Κορέα στον ασιατικό χώρο πρωτεύουν ενώ υψηλό ΑΕΠ έχει το Ισραήλ λόγω της καινοτομίας, ειδικά στον τομέα της αγροτεχνολογίας.

Σχετικά Άρθρα