Γιατί ο Μητσοτάκης πάει το θέμα Λιγνάδη στη Βουλή – Φουντώνουν τα σενάρια παραίτησης της Μενδώνη – Έντονο παρασκήνιο

 Γιατί ο Μητσοτάκης πάει το θέμα Λιγνάδη στη Βουλή – Φουντώνουν τα σενάρια παραίτησης της Μενδώνη – Έντονο παρασκήνιο

Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας κρατά το Μαξίμου την Λίνα Μενδώνη, ενώ «μισή» στήριξη πρόσφερε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη. Η «κλεψύδρα» για την υπουργό Πολιτισμού συνεχώς αδειάζει. Στα «κάγκελα» οι βουλευτές της ΝΔ που αρνούνται να την στηρίξουν δημόσια και αναμένουν την παρέμβαση του πρωθυπουργού την Πέμπτη στη βουλή.

Του Σωτήρη Ευσταθίου

Σε όλα αυτά προστίθεται και ένα αιφνίδιο περιστατικό, καθώς μετά από ένα ατύχημα το δεξί χέρι σε θέματα επικοινωνίας της κ. Μενδώνη, Άννα Παναγιωταρέα, θα μείνει εκτός καθηκόντων για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός, φούντωσε, και πάλι τα σενάρια περί “απομάκρυνσης” της Υπουργού Πολιτισμού προφανώς σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο.

Ούτως ή άλλως το βαρύ κλίμα που έχει δημιουργηθεί εναντίον της Λίνας Μενδώνη τόσο στην «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στον χώρο του πολιτισμού, δείχνει πως δεν θα είναι εύκολο να παραμείνει στη θέση της.

Η κυβερνητική στήριξη φαντάζει αδύναμη μπροστά στην θύελλα αντιδράσεων που έχει δημιουργηθεί και που σε μεγάλο βαθμό προκάλεσε η ίδια με τους χειρισμούς της στο επίμαχο θέμα και τα όσα είπε στην συνέντευξη τύπου. Στην περίπτωση που οι πιέσεις για την παραίτηση της υπουργού Πολιτισμού συνεχιστούν τότε κανείς δεν είναι βέβαιος πως  το Μαξίμου θα συνεχίσει να την καλύπτει.

Η απροθυμία «γαλάζιων» στελεχών να στηρίξουν τις κυβερνητικές θέσεις επιβεβαιώθηκε από το γεγονός ότι βγήκαν μπροστά πρόσωπα που δεν προέρχονται από τον χώρο της ΝΔ, όπως οι Γιώργος Γεραπετρίτης, Άκης Σκέρτσος και Δημήτρης Τσιόδρας.  Ωστόσο το ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στο εσωτερικό της κεντροδεξιάς παράταξης ανάγκασε το Μαξίμου να αλλάξει στρατηγική και να «αδειάσει» την Λίνα Μενδώνη όσο αφορά τους χειρισμούς της. 

Στις 72 ώρες που απομένουν μέχρι την σύγκρουση κορυφής στην Βουλή, το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου ετοιμάζει την στρατηγική που θα ακολουθήσει.

  • Σύμφωνα με πληροφορίες η Λίνα Μενδώνη θα μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ την Τετάρτη ημέρα κατά την οποία θα απολογηθεί ο Δημήτρης Λιγνάδης στην ανακρίτρια και θα κριθεί η προφυλάκιση του, θα συγκληθεί το υπουργικό Συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός στην συνεδρίαση θα αναφερθεί στο επίμαχο θέμα και θα παρουσιάσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης για την αυστηροποίηση του πλαισίου όσον αφορά στην κακοποίηση ανηλίκων.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών στη βουλή που ζήτησε ο πρωθυπουργός την ποιότητα του δημοσίου διαλόγου. Δίπλα στον Κυριάκο Μητσοτάκη στα υπουργικά έδρανα πιθανότατα δεν θα είναι η Λίνα Μενδώνη αλλά ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Η κίνηση της κυβέρνησης να προκαλέσει την συγκεκριμένη συζήτηση έχει ως στόχο την πόλωση του πολιτικού κλίματος σε μια προσπάθεια να βγει από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Ωστόσο ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός μπορεί να τιναχτεί στον αέρα καθώς οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές. Τα στόματα που ήταν επί χρόνια ερμητικά κλειστά πλέον ανοίγουν. Οι αποκαλύψεις για τον Δημήτρη Λιγνάδη είναι συνεχείς όπως και οι επώνυμες καταγγελίες στην δικαιοσύνη για τα όσα έγιναν στο διαμέρισμα του μέχρι πρότινος καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου.

“Να αποπεμφθεί άμεσα η Μενδώνη”

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει να θέτει θέμα απομάκρυνσης της Λίνας Μενδώνη. Μάλιστα  ο Αλέξης Τσίπρας με νέα του δήλωση κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει συγνώμη από τα θύματα και τον ελληνικό λαό. 

  • «Ο κ.  Μητσοτάκης φέρει βαρύτατη πολιτική ευθύνη. Και καλό είναι τούτη την ώρα να αφήσει τα επικοινωνιακά κόλπα. Το μέγα θέμα που απασχολεί το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, ανεξαρτήτως κομματικών προτιμήσεων, δεν είναι το επίπεδο του δημόσιου διαλόγου, αλλά οι βαρύτατες ηθικές και πολιτικές ευθύνες που βαρύνουν τη κυβέρνησή του».

Απαντώντας το Μαξίμου κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ «πρωτοφανή καμπάνια χυδαιότητας» τονίζοντας πως όλα θα συζητηθούν την Πέμπτη στη βουλή.

  • «Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, άλλοτε φανερά κι άλλοτε κρυπτόμενοι πίσω από τη στρατιά των troll τους στο διαδίκτυο έφθασαν στο έσχατο σημείο λασπολογίας μιλώντας ακόμη και για #ΝΔ_παιδεραστές».

Με ιδιαίτερη ανησυχία αναμένουν στο Μαξίμου τις δημοσκοπήσεις του Μαρτίου, καθώς ο μήνας που διανύουμε ήταν από τους χειρότερους μήνες για την κυβέρνηση. Η αρχή έγινε με το γεύμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ικαρία και ο χειρισμός του θέματος από την ΕΡΤ, στην συνέχεια ακολούθησε η παράλυση του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, αφήνοντας για έξι μέρες χωρίς ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά και τώρα η υπόθεση Λιγνάδη.

Τα τρία «καυτά» ζητήματα προκάλεσαν την κοινή γνώμη και έπληξαν την κυβέρνηση.     

Σχετικά Άρθρα