ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Λιγνάδη: Γεγονότα, δηλώσεις και ημερομηνίες που οδηγούν στην επιχείρηση συγκάλυψης

 ΣΥΡΙΖΑ για υπόθεση Λιγνάδη: Γεγονότα, δηλώσεις και ημερομηνίες που οδηγούν στην επιχείρηση συγκάλυψης

Προφανή, όπως προκύπτει από τις δημόσιες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών αξιωματούχων -μεταξύ αυτών και της Λίνας Μενδώνη – θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ την προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης Λιγνάδη. Την ίδια στιγμή που ο παραιτηθείς καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται ενώπιον της δικαιοσύνης με κατηγορίες για βιασμό. Επίσης η αξιωματική αντιπολίτευση ζητά πλέον ουσιαστική διερεύνηση για το ενδεχόμενο ύπαρξης κυκλώματος παιδεραστίας.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ η βασική παραδοχή είναι:
Πολιτικό θέμα δεν είναι τυχόν φιλικές σχέσεις ανάμεσα στον Δημήτρη Λιγνάδη και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ή την υπουργό Πολιτισμού. Εντοπίζει όμως πολιτικά τεκμήρια συγκάλυψης στις δηλώσεις και τους ισχυρισμούς των κυβερνητικών στελεχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται ιδιαίτερα στην δήλωση της Λίνας Μενδώνη σύμφωνα με την οποία υπήρξε συζήτηση ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον Δημήτρη Λιγνάδη. Εκεί δηλαδή όπου ο τελευταίος φέρεται να διαβεβαίωσε ότι οι καταγγελίες εναντίον του δεν είναι αληθείς.

Η αξιωματική αντιπολίτευση θέτει πρώτον το έρωτημα του ποιοι συμμετείχαν – εκτός προφανώς από την Λίνα Μενδώνη – σε αυτές τις επαφές. Επίσης με ποια αρμοδιότητα έγιναν αυτές οι συζητήσεις. Στην Κουμουνδούρου αναρωτώνται σκωπτικά αν οι υπουργοί και τα μέλη της κυβέρνησης εκτελούν ενίοτε αποστολές …ανακριτή και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητες και σοβαρές υποθέσεις.
Και μόνον αυτή η παραδοχή της Λ.Μενδώνη από το ΣΥΡΙΖΑ θεωρείται απόδειξη ότι η κυβέρνηση προτίμησε να συνομιλήσει με αυτόν που κατηγορείται, με τον θύτη και όχι με τα θύματα. Μάλιστα αποτιμάται ώς ένας χειρισμός για τον οποίο δεν μπορούσε να έχει άγνοια ο πρωθυπουργός. Να σημειωθεί πως η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως πλέον ακόμη και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τελικά αποπέμψει την Λίνα Μενδώνη υπό το βάρος των αποκαλύψεων η αυτή παραιτηθεί, δεν απαλείφονται οι ευθύνες του. Κυρίως γιατί η υπουργός Πολιτισμού δρούσε υπό την κάλυψη και τις εντολές του.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα παραπάνω ξεκάθαρα «δείχνουν» προσπάθεια συγκάλυψης. Πιστεύει όμως ότι δεν είναι αυτά τα μόνα «πειστήρια».

Τα γεγονότα των 20 ημερών

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι συγκεκριμένες ημερομηνίες και δημόσια (άρα αδιαμφισβήτητα) γεγονότα τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι η αρχική πρόθεση της κυβέρνησης δεν ήταν η υπόθεση να φθάσει στην δικαιοσύνη, Αυτό δηλαδή που ισχυρίστηκε στην συνέντευξη τύπου την οποία παραχώρησε η υπουργός Πολιτισμού.

Αντιθέτως η αντανακλαστική αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου ήταν να αφήσει το θέμα «να περάσει» και να φύγει από την επικαιρότητα. Εκμεταλλευόμενο μάλιστα τις στενές σχέσεις που – όπως τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ- διαθέτει με μεγάλους ομίλους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Στις αρχές Φεβρουαρίου ήδη είχε ξεκινήσει η έντονη φημολογία για τον Δημήτρη Λιγνάδη, ενώ αφετηριακή ημερομηνία ήταν η 6η Φεβρουαρίου. Τότε «βγήκε» στην δημοσιότητα η καταγγελία του Νίκου Σ. που αναφέρονταν σε «γνωστό σκηνοθέτη του Εθνικού Θεάτρου» και μιλούσε για βιασμό..

Στις 12 Φεβρουαρίου η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, κατέθεσε στην Βουλή ερώτηση με αντικείμενο τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Απευθύνονταν στην υπουργό Πολιτισμού. Παρόλα αυτά η Λίνα Μενδώνη ενώ είχε μπροστά της μία ολόκληρη εβδομάδα κοινοβουλευτικού ελέγχου δεν θέλησε να απαντήσει άμεσα στην επίκαιρη ερώτηση. Αντιθέτως η ερώτηση δεν έχει ακόμη απαντηθεί ενώ τείνει να εξαντληθεί η προθεσμία των 15 ημερών που έχει ευχέρεια να αξιοποιήσει η κυβέρνηση. Μάλιστα η Σία Αναγνωστοπούλου φρόντισε άμεσα να ενημερώσει για τις καταγγελίες που έχουν γίνει τον αρμόδιο υφυπουργό Νίκο Γιατρομανωλάκη. Όμως ούτε αυτό φάνηκε να ευαισθητοποιεί περεταίρω το υπουργείο Πολιτισμού.

Μετά την ερώτηση της Σ.Αναγνωστοπούλου, ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο. Στις 13 Φεβρουαρίου με δημόσια ανάρτησή του ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να τοποθετηθεί απέναντι στις καταγγελίες. Ιδίως από την στιγμή θεωρείται κεντρική επιλογή της κυβέρνησης η τοποθέτηση του Δημήτρη Λιγνάδη στην καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου. Όμως ούτε ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην τοποθετηθεί. Αντ’ αυτού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης απάντησε με την φράση «είναι πραγματικά χυδαίο και συνάμα υποκριτικό να προσπαθεί ο κ. Τσίπρας να εκμεταλλευτεί πολιτικά τον πόνο κακοποιημένων ανθρώπων». Όπως και με αναφορές στον …πρεσβευτή της Βενεζουέλας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θυμίζει επίσης πως στις 15 Φεβρουαρίου κι ενώ έχει ανακοινωθεί η παραίτηση του Δημήτρη Λιγνάδη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει πως «ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και η κυβέρνηση αποδέχτηκε την παραίτησή του». Δεν κάνει δηλαδή την παραμικρή αναφορά στην ουσία της υπόθεσης και δεν συσχετίζει την παραίτηση με τις καταγγελίες, παρότι πλέον το ζήτημα απασχολεί έντονα την κοινή γνώμη.

Δεν μπορούσαν να κάνουν αλλιώς

Με αυτά τα δεδομένα η αξιωματική αντιπολιτευση κρίνει την πρωτοβουλία της Λίνας Μενδώνη να παραχωρήσει συνέντευξη τύπου προκειμένου να δηλώσει ότι η κυβέρνηση εξαπατήθηκε από τον «επικίνδυνο» Δημήτρη Λιγνάδη. Την αποδίδει στο ότι η κυβέρνηση …δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Ιδίως από την στιγμή που μία εκ των καταγγελιών θα έφθανε αναγκαστικά στην δικαιοσύνη λόγω της μήνυσης που κατατέθηκε. Πολύ περισσότερο όταν αφορούσε καταγγελία για αδίκημα το οποίο δεν έχει παραγραφεί οπότε θα ερευνούνταν και θα εκδικάζονταν η υπόθεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται άλλωστε επ’ αυτού και την ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών. Εκεί όπου γίνεται λόγος για προσπάθεια «damage control» από την πλευρά της κυβέρνησης.

Θυμίζουμε ότι εδώ και αρκετό καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναφερθεί στον τρόπο που δρομολογήθηκε ο διορισμός Λινδάδη στο Εθνικό Θέατρο. Με τροπολογία η οποία απέσυρε την υφιστάμενη προκήρυξη για την πλήρωση της θέσης. Μάλιστα έχει επισημάνει ότι την σχετική τροπολογία κατέθεσε η Λίνα Μενδώνη επικαλούμενη μάλιστα .. «λόγους εθνικού συμφέροντος».

Συνδυάζει επίσης την νομοθετική πρωτοβουλία αυτή –που ήταν από τις πρώτες παρεμβάσεις της υπουργού μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου – με την δημοσιογραφική αναφορά που έγινε σε εκδήλωση στον βιβλιοπωλείο Ιανός παρουσία του Δημήτρη Λιγνάδη, πριν ακόμη η Ν.Δ εκλεγεί στην κυβέρνηση. Εκεί ανφέρθηκε δημόσια ότι ο Δημήτρης Λιγνάδης προορίζεται για καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, εφόσον πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή η προώθηση του Δημήτρη Λιγνάδη φέρεται να είχε αποφασιστεί πριν καν η Λίνα Μενδώνη αναλάβει το χαρτοφυλάκιό της.

Αξίζει τέλος να σημειώσουμε ότι μιλώντας σε πρόσφατη εκδήλωση με ηθοποιούς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα, θέτοντας μία ακόμη παράμετρο. Είχε επισημάνει πως «αν υπάρχει κύκλωμα παιδεραστίας ο κόμπος πρέπει να φθάσει στο χτένι».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης – σύμφωνα με πληροφορίες- εννοούσε τις καταγγελίες που είχαν υπάρξει στο παρελθόν, το 2012 για την ύπαρξη κυκλώματος παιδεραστίας σε κατοικία στο Μεταξουργείο. Μια υπόθεση που δεν φαίνεται να έχει διερευνηθεί σε βάθος μια και σταμάτησαν για αδιευκρίνιστους λόγους οι αστυνομικές έρευνες παρά τις καταγγελίες που υπήρχαν.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα